V Turecku začala předvolební kampaň, jasný favorit na prezidenta podle průzkumů není

Turci půjdou v polovině května k očekávaným prezidentským a parlamentním volbám, v zemi oficiálně začala předvolební kampaň. O post hlavy státu se ucházejí čtyři kandidáti, z nichž největší šance mají současný vůdce Recep Tayyip Erdogan (AKP) a Kemal Kilicdaroglu (CHP), na kterém se shodlo šest opozičních stran. Průzkumy jsou stále velmi vyrovnané.

„V tuto chvíli podle předvolebních průzkumů neexistuje žádný jasný favorit prvního kola prezidentských voleb,“ shrnul aktuální situaci zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský. „Poslední průzkumy říkají, že mírný náskok má kandidát opozice Kemal Kilicdaroglu.“

Kilicdarogluovu kandidaturu předložila šestice opozičních stran. Stávajícího šéfa Lidové republikánské strany (CHP) nepřímo podpořila i druhá největší parlamentní strana, prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), když se rozhodla, že nepostaví vlastního kandidáta. Stranické špičky to zdůvodnily snahou ukončit „vládu jednoho muže“.

„Co se těch parlamentních týče, tam je nejsilnější stranou stále AKP Tayyipa Erdogana, její podpora ale dlouhodobě klesá. Proč je to důležité – samozřejmě i v prezidentském systému se vítězi navenek jednodušeji pracuje, pokud má většinu v parlamentu,“ dodává Černohorský.

Zpravodaj Václav Černohorský o začínající předvolební kampani v Turecku (zdroj: ČT24)

Hlasy pro Kilicdaroglua může rozmělnit další kandidát

Do prezidentských voleb zasáhnou i dva kandidáti, kteří sesbírali sto tisíc podpisů. Jsou jimi bývalý člen krajně pravicové strany MHP Sinan Ogan a bývalý Kilicdarogluův vnitrostranický soupeř Muharrem Ince, který CHP později opustil a založil vlastní stranu.

„V roce 2018, v posledních prezidentských volbách, byl právě Ince kandidátem republikánů, který vyzval na souboj Erdogana. Tehdy prohrál, ale získal třicet procent hlasů. Někteří pozorovatelé a politologové upozorňují, že pokud do (letošní) volby skutečně půjde, tak může v prvním kole sebrat hlasy právě Kilicdarogluovi a pomoci tak Erdoganovi. Turecká politická scéna je plná spekulací, jestli Ince do té volby půjde, nebo jestli ještě před prvním kolem kandidaturu složí a podpoří Kilicdaroglua,“ přibližuje situaci na turecké politické scéně zpravodaj ČT.

Kilicdaroglu se podle agentury Bianet snažil Inceho tento týden přesvědčit, aby se kandidatury vzdal, a netříštil tak hlasy pro opozici. Bývalý politik CHP to ale odmítl.

Podle aktuálních průzkumů zřejmě žádný kandidát nezíská nadpoloviční většinu hlasů potřebnou pro výhru už v prvním kole, a tudíž se bude velmi pravděpodobně konat kolo druhé.

Podle kritiků vlády se Erdogan může pokusit volby ovlivnit ve svůj prospěch, dodává Černohorský. Zmínil například skutečnost, že na vládu napojení lidé ovládají velkou většinu médií, což se projevuje v množství prostoru, který v nich dostávají vládní představitelé na jedné straně, a opozice na straně druhé.