TÉMA

Muharrem İnce

V Turecku bude druhé kolo prezidentských voleb, analytici favorizují Erdogana

V Turecku se uskuteční druhé kolo prezidentských voleb, protože žádný z kandidátů nezískal v neděli přes padesát procent hlasů. Oznámil to nejvyšší volební úřad. Podle oficiálních výsledků současný prezident Recep Tayyip Erdogan vyhrál první kolo se 49,5 procenta hlasů, opoziční kandidát Kemal Kilicdaroglu dostal 44,9 procenta hlasů. Třetí kandidát Sinan Ogan, který do druhého kola nepostupuje, dostal 5,2 procenta hlasů. Turci se k urnám vrátí v neděli 28. května, podle analytiků je favoritem Erdogan. Mezinárodní pozorovatelé některé aspekty voleb kritizovali.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 19:32|

Jeden z kandidátů na tureckého prezidenta odstoupil z voleb

Jeden ze čtyř kandidátů na tureckého prezidenta Muharrem Ince ohlásil rezignaci na svou kandidaturu. Stalo se tak jen pár dní před nedělními prezidentskými a parlamentními volbami. Incemu poslední průzkumy přisuzovaly méně než pět procent preferencí, a neměl tak reálnou šanci na úspěch. Politik patřil podle agentury AFP k odpůrcům stávajícího prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Část turecké opozice mu však vyčítala, že jeho kandidatura drobí před klíčovými volbami hlasy odpůrců současné hlavy státu.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 15:33|

V Turecku začala předvolební kampaň, jasný favorit na prezidenta podle průzkumů není

Turci půjdou v polovině května k očekávaným prezidentským a parlamentním volbám, v zemi oficiálně začala předvolební kampaň. O post hlavy státu se ucházejí čtyři kandidáti, z nichž největší šance mají současný vůdce Recep Tayyip Erdogan (AKP) a Kemal Kilicdaroglu (CHP), na kterém se shodlo šest opozičních stran. Průzkumy jsou stále velmi vyrovnané.
31. 3. 2023|