TÉMA

Turecké volby 2023

Videa z opotřebované kuchyně. Kilicdaroglu chce v neděli Erdogana porazit klidem a skromností

Turecká opozice vyslala do boje o prezidentský palác šéfa Republikánské lidové strany (CHP) Kemala Kilicdaroglua. Zarytý kritik Recepa Tyyipa Erdogana je alevita a pochází z chudých poměrů; během kampaně natáčí videa ze své opotřebované kuchyně. Kilicdaroglu chce návrat k parlamentnímu systému, oživit demokracii a snížit inflaci. Kritici mají obavy z jeho obezřetného přístupu ke Kurdům či plánu vrátit miliony uprchlíků do Sýrie. Výrazné změny v diplomacii experti neočekávají – Turecku půjde i dál hlavně o jeho vlastní zájmy.
9. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 09:00|

Prokurdská strana podpořila v tureckých prezidentských volbách Kilicdaroglua

Prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), jež má v parlamentu druhý nejsilnější opoziční klub, veřejně podpořila před květnovými prezidentskými volbami kandidáta dalších opozičních stran Kemala Kilicdaroglua. Ten má největší šanci porazit stávajícího prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který usiluje o třetí mandát. HDP již dříve oznámila, že do prezidentské volby vlastního kandidáta nepostaví, Kilicdaroglua tehdy ale otevřeně nepodpořila.
28. 4. 2023|

Erdogan kvůli zdravotním potížím ruší předvolební program. Spekulace o infarktu jeho mluvčí odmítl

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který kvůli náhlým zdravotním obtížím ve středu přerušil předvolební kampaň, zrušil i část svého programu plánovaného na čtvrtek. Neobjeví se na shromáždění ve městě Mersin, oznámil místopředseda jeho Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Erkan Kandemir. Erdoganův mluvčí ve čtvrtek kategoricky popřel zvěsti ze sociálních sítí, že prezident utrpěl infarkt.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 17:10|

V Turecku začala předvolební kampaň, jasný favorit na prezidenta podle průzkumů není

Turci půjdou v polovině května k očekávaným prezidentským a parlamentním volbám, v zemi oficiálně začala předvolební kampaň. O post hlavy státu se ucházejí čtyři kandidáti, z nichž největší šance mají současný vůdce Recep Tayyip Erdogan (AKP) a Kemal Kilicdaroglu (CHP), na kterém se shodlo šest opozičních stran. Průzkumy jsou stále velmi vyrovnané.
31. 3. 2023|

Kilicdaroglu je „turecký Obama“, přijatelný by mohl být i pro Kurdy, přibližuje zpravodaj ČT Erdoganova vyzyvatele

Opoziční kandidát na tureckého prezidenta Kemal Kilicdaroglu by mohl být přijatelný i pro kurdskou menšinu, sám pochází z náboženské minority alevitů. Pokud by byl zvolen, byl by to pro Turecko zlomový moment, uvádí zpravodaj ČT Václav Černohorský. Kilicdaroglu vyzve v květnových volbách téměř dvě dekády vládnoucího Recepa Tayyipa Erdogana.
7. 3. 2023|

Turecká opozice vybrala prezidentského kandidáta, který ve volbách vyzve Erdogana

Hlavním vyzyvatelem tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se v nadcházejících volbách stane předseda Republikánské lidové strany (CHP) Kemal Kilicdaroglu. Na jeho podpoře se shodlo šest opozičních politických stran. Do výsledku hlasování, které se uskuteční 14. května, se mohou promítnout následky ničivého zemětřesení z počátku února.
6. 3. 2023|

Turecké úřady zadržely bezmála dvě stovky lidí kvůli budovám zříceným po zemětřesení

Turecké úřady vyšetřují šest set lidí v souvislosti budovami, které se zřítily po smrtícím zemětřesení, jež zemi zasáhlo na začátku února. Otřesy si v Turecku a v Sýrii vyžádaly přes 50 tisíc mrtvých. Ministr spravedlnosti Bekir Bozdag v sobotu oznámil, že již bylo zatčeno 184 podezřelých – včetně stavebních dodavatelů a majitelů nemovitostí, napsal v neděli portál BBC News.
26. 2. 2023|

Pověšená figurína Erdogana poznamenává vztahy Turecka a Švédska

Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu v pátek vzkázal do Švédska, že musí dostát své odpovědnosti a rázně zakročit vůči pořadatelům demonstrace, jejíž účastníci pověsili za nohy figurínu představující tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Incident zkomplikoval vztahy obou zemí, přičemž Stockholm nutně potřebuje souhlas Turecka kvůli vstupu do Severoatlantické aliance. Švédský premiér Ulf Kristersson řekl, že považuje dění na demonstraci za „akt sabotáže proti švédské přihlášce do NATO“.
13. 1. 2023|

Inflace v Turecku poprvé za rok a půl zpomalila. I tak dosahuje 84,4 procenta

Míra inflace v Turecku v listopadu se podle očekávání poprvé zhruba za rok a půl zmírnila, činila 84,4 procenta po říjnové hodnotě 85,5 procenta. V pondělí o meziročním vývoji informoval turecký statistický úřad. Polevil růst cen v dopravě a pomaleji se zvyšoval i růst cen bydlení a energií. Meziměsíčně ceny vzrostly o 2,9 procenta po růstu o 3,5 procenta v říjnu.
5. 12. 2022|