Erdogan kvůli zdravotním potížím ruší předvolební program. Spekulace o infarktu jeho mluvčí odmítl

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který kvůli náhlým zdravotním obtížím ve středu přerušil předvolební kampaň, zrušil i část svého programu plánovaného na čtvrtek. Neobjeví se na shromáždění ve městě Mersin, oznámil místopředseda jeho Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Erkan Kandemir. Erdoganův mluvčí ve čtvrtek kategoricky popřel zvěsti ze sociálních sítí, že prezident utrpěl infarkt.

O Erdoganově zdraví se mluví od úterý, kdy se kvůli prezidentově indispozici muselo asi na dvacet minut přerušit natáčení rozhovoru v televizi. Prezident pak vysvětlil, že jeho potíže souvisí se střevní chřipkou a na radu lékařů zrušil svůj středeční program.

„Říkal, že je unavený z náročného programu, že má střevní problémy a necítí se dobře. Kvůli tomu je pozastavena jeho osobní účast na plánovaných akcích,“ řekl zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský.

Václav Černohorský hovořil o zdravotním stavu tureckého prezidenta (zdroj: ČT24)

Erdogan vynechá jednu z významných předvolebních akcí

Turecký prezident se ve čtvrtek prostřednictvím videokonference zúčastní slavnostního okamžiku v nové jaderné elektrárně v Akkuyu, kam dorazí první zásilka s jaderným palivem, uvedl jeho mluvčí Fahrettin Altun. „Kategoricky odmítáme nepodložené zvěsti o zdraví prezidenta Erdogana… žádné množství dezinformací nemůže zastínit fakt, že Turci svého vůdce podporují a že jeho strana AKP je připravená vyhrát volby 14. května,“ napsal na Twitteru Altun.

„Měla to být jedna z nejdůležitějších předvolebních akcí Tayyipa Erdogana za jeho osobní účasti. A nejen za jeho, původně se mluvilo o tom, že by místo měl navštívit i ruský prezident Vladimir Putin. Rusko tuto jadernou elektrárnu nejen staví, má ji také vlastnit a provozovat,“ přiblížil Černohorský.

Na některých účtech na sociálních sítích se objevily informace, že Erdogan měl infarkt a skončil v nemocnici.

Turecko čekají za dva týdny prezidentské a parlamentní volby, v nichž má opozice po letech poprvé šanci uspět. V hlasování o nové hlavě státu proti Erdoganovi stojí kandidát opozičních stran Kemal Kiliçdaroglu, který podle průzkumů s Erdoganem drží krok. Ve volbách ve čtvrtek mohou začít hlasovat Turci žijící v zahraničí, registrovaných voličů tam je skoro 3,5 milionu.

Turkolog a bývalý český velvyslanec v Ankaře Tomáš Laně řekl, že Erdogan, stejně jako všichni autoritativní vládci, tají veškeré zdravotní problémy. „Ale tady se to utajit nedalo, došlo k tomu uprostřed televizního projevu.“ Domnívá se, že na předvolební boj v zemi to nebude mít žádný vliv. Voličstvo je podle něho již rozhodnuté, a pokud by nedošlo k dalšímu výraznému zhoršení zdravotního stavu Erdogana, tak to volby neovlivní.

„Po dvaceti letech vlády Erdogana je velmi důležité, jak volby dopadnou,“ řekl Laně. Připomněl, že Erdogan zakazoval svým poslancům účastnit se voleb více než dvakrát, ale sám to porušil a nakonec to povolil i těmto poslancům, „protože strana je na tom hůře než jindy, takže volby budou mít velkou důležitost.“

Zmínil, že je zde riziko stejné jako ve všech diktaturách, protože se hraje podle Erdoganových pravidel. Nechává zatýkat novináře, kteří se mu nelíbí, má přístup do všech médií, má přístup na všechny mítinky, zatímco jeho aparát zakazuje mítinky opozici. „To všechno bude hrát ještě důležitější roli než v předchozích volbách.“

Turkolog dodal, že Turci budou volit hlavně podle hospodářské situace, protože inflace je opravdu drtí, nicméně mohou tam sehrát roli „určité Erdoganovy vějičky.“ Například zrušení plateb za plyn na určité období či to že při videokonferenci s ruským prezidentem Vladimirem Putinem spustil novou jadernou elektrárnu v Turecku. To může hrát roli u nerozhodnutých voličů. Laně však také dodal, že kandidát opozičních stran Kemal Kiliçdaroglu si získal přízeň Kurdů, kteří ho při volbách zřejmě podpoří, a že má také schopnost sjednocovat různé opoziční proudy. 

Turkolog Tomáš Láně o zdravotním stavu tureckého prezidenta Erdogana (zdroj: ČT24)