Prokurdská strana podpořila v tureckých prezidentských volbách Kilicdaroglua

Prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), jež má v parlamentu druhý nejsilnější opoziční klub, veřejně podpořila před květnovými prezidentskými volbami kandidáta dalších opozičních stran Kemala Kilicdaroglua. Ten má největší šanci porazit stávajícího prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který usiluje o třetí mandát. HDP již dříve oznámila, že do prezidentské volby vlastního kandidáta nepostaví, Kilicdaroglua tehdy ale otevřeně nepodpořila.

K volbě Kilicdaroglua vyzvala levicová aliance Práce a svoboda, ve které je HDP dominantní silou. V prohlášení aliance označuje květnové prezidentské volby za „historické“ a vyzývá turecký lid, aby podpořil šéfa Lidové republikánské strany (CHP).

Již dříve HDP oznámila, že do prezidentské volby nepostaví svého kandidáta. Odůvodnila to vůlí zastavit „vládu jednoho muže“, kterým mínila současného prezidenta Erdogana.

Výsledek voleb je stále otevřený, soudí analytici

Podle analytiků je výsledek prezidentské volby, jejíž první kolo se uskuteční 14. května, stále otevřený. Největší šanci porazit Erdogana má podle průzkumů právě Kilicdaroglu, kterého nominoval blok šesti opozičních stran. Některé sondáže ukazují, že opoziční kandidát by mohl vyhrát v prvním, či eventuálně v druhém kole volby, které se uskuteční, pokud v tom prvním nikdo nezíská alespoň 50 procent hlasů.

Otevřená podpora HDP by Kilicdarogluovi mohla pomoci především v očích kurdského a levicového elektorátu ve větších městech, u nějž má tato strana silnou podporu.

V parlamentních volbách politici z HDP kandidují v barvách jiného subjektu kvůli obavám, že by soud mohl nařídit rozpuštění prokurdské strany.