Salah Abdeslam byl za teroristické útoky v Paříži odsouzen na doživotí

Francouzský soud ve středu odsoudil na doživotí bez možnosti předčasného propuštění Salaha Abdeslama, jediného přeživšího ze strůjců teroristických útoků v Paříži v roce 2015. Z terorismu kromě něj dříve uznal vinnými také dalších 18 obžalovaných. Odsouzené osoby mají deset dní na to, aby se proti verdiktu odvolaly. Při atentátech na hudební klub Bataclan a další místa v Paříži 13. listopadu 2015 zemřelo 130 lidí.

Soud ve středu vynesl rozsudek nad všemi dvaceti muži souzenými za tehdejší teroristické útoky. Hlavní podezřelý Abdeslam byl shledán vinným z terorismu a vraždy, uvedl soudce Jean-Louis Peries. Abdeslama soud poslal na doživotí do vězení bez možnosti předčasného propuštění, což je trest, který byl dosud ve Francii udělen pouze čtyřikrát.

Všichni obžalovaní kromě jednoho, Farida Kharkhacha, byli shledáni vinnými ve všech bodech obžaloby, včetně terorismu. Soud jim uložil tresty ve výši od dvou let až po doživotní vězení. Nižší tresty dostali muži, kteří se nakonec do atentátů nezapojili nebo měli možnost je zastavit, ale neučinili tak. Kharkhacha shledal soud vinným ze zločinného spolčení za účelem podvodu.

Doživotní trest dostal mimo jiné i Mohamed Abrini, který je kromě atentátů v Paříži spojován i s bombovými útoky v Bruselu z března 2016, které si vyžádaly 32 mrtvých. Abrini smí na rozdíl od Abdeslama požádat o předčasné propuštění, nejdříve však po 22 letech ve vězení.

Šest mužů bylo odsouzeno v nepřítomnosti, předpokládá se, že zahynuli.

Obžalovaných bylo dvacet

Proces začal loni na podzim a soud zkoumal vinu dvacítky obžalovaných, kteří se na přípravě útoků různou měrou podíleli nebo o jejich přípravě věděli. Nižší tresty jsou navržené pro muže, kteří se nakonec do atentátů nezapojili nebo měli možnost je zastavit, ale neučinili tak. U většiny obžalovaných prokuratura žádala také dočasný nebo trvalý zákaz pobytu ve Francii.

Hlavní postavou procesu byl Francouz marockého původu Abdeslam, který na rozdíl od sedmi zbylých sebevražedných atentátníků 13. listopadu 2015 výbušninu neodpálil. Pro Abdeslama prokuratura žádala doživotní vězení bez možnosti propuštění. Výjimečný trest odpovídá podle prokurátorky Camille Hennetierové nesmírné závažnosti činů.

Strůjce vyjádřil lítost

Měsíce trvající proces skončil v pondělí. Abdeslam naposledy zopakoval, že udělal chyby, ale není vrah. „Omluvil jsem se. Někteří z váš řeknou, že to není upřímné, že je to taktika. Jako by omluva při pohledu na tolik utrpení mohla být neupřímná,“ řekl Abdeslam.

„Udělal jsem chyby, to je pravda, ale nejsem vrah, nejsem zabiják. Kdybyste mě odsoudili za vraždu, dopustili byste se nespravedlnosti,“ dodal muž, který se podílel na přípravě útoku, ale na poslední chvíli svůj sebevražedný pás neodpálil. Během procesu již dříve uvedl, že tehdy změnil své rozhodnutí.

„Navzdory slovům, navzdory slzám zůstal věrný své ideologii a nebyl schopen projevit lítost,“ uvedla Hennetierová na adresu Salaha Abdeslama. „Vzhledem k nesmírné závažnosti skutečností, z nichž je obviněn, a protože nemůžeme vědět, na kterou stranu se v budoucnu přikloní, žádáme vás o vyměření trestu bez možnosti propuštění,“ dodala.

Abdeslam u soudu také řekl, že během vazby v Belgii byl týrán a prý ho překvapilo, jaké potěšení měli dozorci z bolesti, kterou mu působili, píše o dění v soudní síni televize BFM TV. 

Soud dal v pondělí možnost promluvit všem čtrnácti obviněným, kteří se přelíčení fyzicky účastní, a poté jednání přerušil.

  • Fotbalový stadion Stade de France
    Tři muži se odpálili mezi 21:20 a 21:53 poblíž stadionu, kde se zrovna hrál přátelský fotbalový zápas mezi Francií a Německem. Mezi návštěvníky byl i francouzský prezident Francois Hollande. Kromě tří útočníků zahynul jeden člověk.
  • Klub Bataclan
    Tři muži přijeli k budově klubu, který hostil kalifornskou rockovou skupinu Eagles of the Death Metal, v šedém autě Volkswagen Polo. Útočit začali asi v 21:40, k útoku na diváky použili střelné zbraně, některé přeživší vzali jako rukojmí. Celkem tam zemřelo 89 lidí, policie do budovy vtrhla půl hodiny po půlnoci v noci na sobotu. Jeden z útočníků zemřel poté, co policie střelou odpálila jeho vestu s výbušninou, dva zbylí se odpálili sami.
  • Restaurace a bary
    Ozbrojenci s kalašnikovy stříleli v době mezi 21:20 a 21:36 na návštěvníky restaurací a kaváren na třech místech – na rohu ulic Bichat a Alibert na terase kambodžské restaurace Le Petit Cambodge, v ulici de Charonne a de la Fontaine au roi. Zemřelo nejméně 36 lidí.
    Další útočník se odpálil ve 21:40 v restauraci na bulváru Voltaire, asi kilometr od míst tragických útoků v restauracích. Zemřel pouze on sám.
  • Atentáty si vyžádaly 130 mrtvých, poslední oběť zemřela na následky zranění týden po útoku. Asi 370 lidí bylo zraněno. Nejvíce obětí, 89, si vyžádal útok v klubu Bataclan. V Paříži přišly o život dvě desítky cizinců z více než 12 států.
  • K největšímu teroristickému útoku spáchanému v Evropě od atentátů na vlaky v Madridu z roku 2004 se přihlásil takzvaný Islámský stát (IS).