Salah Abdeslam obviněný z útoku na Bataclan promluvil u soudu

U soudu v Paříži v úterý vypovídal jediný přeživší ze skupiny teroristů, kteří 13. listopadu 2015 zaútočili v centru Paříže a zabili sto třicet lidí. Obžalovaný Salah Abdeslam měl možnost hovořit o svém charakteru, o dětství, práci mechanika u dopravního podniku nebo o návštěvách barů a kasin. Jeho výpovědi předcházelo pět týdnů svědectví přeživších útoků a pozůstalých po obětech. O vývoji soudního přelíčení informovala francouzská televize BFM TV.

Soud v úterý odpoledne začal s výslechy čtrnácti obžalovaných, tato fáze procesu potrvá čtyři dny. Abdeslam v proskleném boxu pro obviněné vypovídal jako první, protože soud je předvolává v abecedním pořadí.

Své dětství popsal Abdeslam jako velmi jednoduché s dobrou atmosférou. Upřesnil také, že ačkoliv má po rodičích francouzské občanství, vyrostl v Molenbeeku na předměstí Bruselu, kde se v mládí potkal s dalšín obviněným Mohamedem Abrinim.

Abdeslam vyprávěl, že chodíval na diskotéky, do barů a do kasin, aby se pobavil. Fanatickým džihádistou se stal až později, konstatuje deník Le Figaro. O bývalých partnerkách odmítl mluvit. Podle listu Le Figaro se oženil s o dva roky mladší Yasminou.

Po zadržení v roce 2016 strávil několik měsíců ve vězení, kde ho dozorci hodnotili jako „klidného a poslušného“, uvedl soud.

Věznění Abdeslama stojí přes třicet tisíc eur měsíčně

V současnosti je Abdeslam ve věznici ve Fleury-Mérogis na jihu Paříže, kde ho nepřetržitě hlídá osm strážců. Původně byl pod dohledem kamer, ale francouzský stát byl odsouzen za „nezákonné podmínky zadržování“, a musel najít jiný způsob, jak jej kontrolovat.

Pozornost veřejnosti vzbudila cena jeho věznění, asi šestatřicet tisíc eur (920 tisíc korun) měsíčně. Podle Le Figaro je nejnákladněji zadržovanou osobou ve Francii.

V procesu je obžalováno dvacet lidí, z nichž je šest na útěku. Většině hrozí doživotní vězení. Sedm sebevražedných atentátníků zemřelo při útocích.

Hlavním obžalovaným v procesu je jednatřicetiletý Francouz marockého původu Abdeslam, který se na začátku soudu prohlásil za vojáka teroristické organizace Islámský stát. Čtení rozsudku je v plánu na 25. května 2022.