Zelenskyj: V zajetí může být přes 2500 obránců Azovstalu, v Severodoněcku se tvrdě bojuje v ulicích

Události: Situace v Severodoněcku je nepřehledná (zdroj: ČT24)

V Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny může být drženo v zajetí přes 2500 ukrajinských vojáků, kteří bránili mariupolské železárny a ocelárny Azovstal. Podle ruské služby BBC a americké stanice CNN to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dále také pokračují tvrdé pouliční boje v klíčovém Severodoněcku, kterého se podle Zelenského ukrajinské jednotky nevzdají.

Představitelé samozvané proruské „Doněcké lidové republiky“ (DNR) už dříve sdělili, že chtějí některé obránce Azovstalu postavit před soud, viní je z porušování lidských práv. Metalurgický areál v jihoukrajinském Mariupolu byl dlouho poslední baštou ukrajinské obrany tohoto klíčového přístavního města. Zbývající jednotky se po vytrvalých ruských útocích v květnu vzdaly a oblast okupují ruské invazní síly.

Zelenskyj nyní uvedl, že první fáze operace – dostat vojáky z Azovstalu živé – byla splněna. „Dnes je před námi druhá část – dostat je živé domů,“ řekl podle CNN. Na otázku, zda si myslí, že jsou vojáci mučeni, Zelenskyj odvětil, že to podle něj není v zájmu ruské strany, protože jde o zajatce, jejichž osud sleduje celý svět.

Do ruského zajetí se dostalo celkem 6489 ukrajinských vojáků, včetně 126 za posledních pět dnů, nechal se v úterý slyšet ruský ministr obrany Sergej Šojgu na poradě o dosavadních výsledcích ruského tažení proti Ukrajině. Ukrajinský generální štáb tvrdí, že od začátku ruské invaze již obránci zneškodnili 31 360 ruských vojáků, včetně 110 za posledních 24 hodin, ale neupřesňuje, kolik se jich vzdalo. O vlastních ztrátách Kyjev mlčí.

Šojgu také ohlásil „osvobození“ značné části dvou donbaských kvazistátů – samozvané Doněcké a Luhanské lidové republiky – až k levému břehu řeky Severní Doněc, včetně měst Lyman a Svjatohirsk, a dalších 15 obcí. Šojgu rovněž tvrdil, že přístavy Berďansk a Mariupol, dobyté ruskými vojsky, jsou odminované a připravené vypravit lodě naložené obilím.

Zelenskyj vzápětí podle agentury Reuters kritizoval, že se Rusko snaží vyvézt do ciziny ukradené ukrajinské obilí.

Agentura AP uvedla, že Rusko začalo vydávat těla ukrajinských bojovníků, kteří v Azovstalu zahynuli. Podle představitelů ukrajinského pluku Azov už byly převezeny do Kyjeva desítky mrtvých a odborníci provádějí testy DNA, aby je identifikovali. Kolik těl v hutním komplexu může zůstávat, není podle AP jasné. Vydání těl v úterý dopoledne podle Reuters potvrdili i příbuzní padlých.

Bratr jednoho z pohřešovaných ukrajinských vojáků, kteří hájili Azovstal, agentuře AP řekl, že do kyjevské vojenské nemocnice byla převezena těla ve dvou nákladních vozech. Rodiny čekají na výsledky analýz DNA, protože jinak často není možné ostatky identifikovat.

Intenzivní boje v ulicích Severodoněcku

„Naši hrdinové se nevzdají svých pozic v Severodoněcku. Ve městě pokračují líté pouliční boje,“ řekl podle agentury Reuters Zelenskyj ve svém pravidelném nočním videohlášení. Přiznal, že Rusové mají nad obránci početní převahu. Ukrajinský Donbas podle něj zůstává nadále silný.

Není zřejmé, která ze stran konfliktu má ve městě navrch – vysoký představitel severodoněcké samosprávy Oleksandr Stryjuk v rozhovoru pro televizi pouze řekl, že „situace se mění hodinu od hodiny“.

Naproti tomu ruský ministr obrany prohlásil, že ruské síly kontrolují „obytné čtvrti Severodoněcka“ a snaží se dobýt průmyslovou zónu města, kde se drží ukrajinští vojáci. 

Podle britského ministerstva obrany je cílem ruských jednotek pravděpodobně odstřihnout Severodoněck od severu i jihu. Postup ruských sil se v posledním týdnu na jižní ose u města Popasna téměř zastavil. Ostřelování Izjumu nasvědčuje tomu, že se ruská armáda chystá obnovit útoky na severu. Podle Londýna „Rusko bude téměř jistě potřeboval průlom na alespoň jedné z os (útoku)“, aby dosáhlo svého cíle získat kontrolu nad Doněckou oblastí.

Reuters připomíná, že Severodoněck je nyní hlavním cílem ruské armády v Donbasu a že boje získávají podobu opotřebovávací války, kdy jsou celá města srovnávána se zemí dělostřeleckou palbou.

Ukrajinská armáda v nočním hlášení uvedla, že v Luhanské a Doněcké oblasti v pondělí v důsledku ruského ostřelování zahynuli dva civilisté a že cílem útoků se staly více než dvě desítky míst. Informace nicméně nelze nezávisle ověřit. Rusové dlouhodobě popírají, že by jejich údery cílily na civilisty.

Odrazili jsme ofenzivu na Bachmut, tvrdí Ukrajinci

Ukrajinský generální štáb v úterním ranním hlášení tvrdí, že obránci odrazili ofenzivu ruských invazních jednotek ve směru na Bachmut, konkrétně u obcí Nahirne, Berestove či Krynyčne. Podle britského ministerstva obrany se o víkendu ukrajinským jednotkám podařilo dobýt nazpět část Severodoněcku, ruské jednotky ale stále okupují východní část města.

Ruské jednotky od Lymanu na jih a západ za posledních 24 hodin nepostoupily, cituje z hlášení ukrajinského vojenského velení ruskojazyčný web stanice BBC, který zároveň poznamenává, že zpráva neříká nic o dobytí Svjatohirsku, jehož obsazení ohlásily dříve ruské zdroje. V jižní části východní fronty – u Doněcka a v Záporožské oblasti – se Rusové nepokoušejí o postup, doplňuje BBC s odkazem na ukrajinský štáb.

Americký Institut pro výzkum války (ISW) ve své nejnovější analýze přiznává, že není jasné, která strana co v Severodoněcku ovládá, upozornila ruská služba BBC. V pouličních bojích je to podle něj obecně těžké zjistit. „Ruské síly pravděpodobně kontrolují velkou část města,“ píše ISW. Kontrola nad územím však pravděpodobně často přechází z jedné strany na druhou, konstatuje institut.

„V oblasti Izjumu ruské síly nedosáhly žádného potvrzeného postupu, zatímco jednotky postupující západně od Lymanu si zajistily menší zisky,“ uvádí dále mimo jiné ISW.

Běloruská armáda nacvičuje přechod do válečných podmínek

V běloruských ozbrojených silách začal nácvik přechodu z mírového na válečné období za účasti všech jednotek a kategorií vojáků, oznámilo v úterý dopoledne tamní ministerstvo obrany podle ruské agentury TASS. Bělorusko se dosud přímo nezapojilo do války svého nejbližšího spojence Ruska proti sousední Ukrajině, ale poskytlo k ruskému útoku své území a letecké základny.

Ukrajinský generální štáb aktuálně uvedl, že Bělorusko chce bezmála zdvojnásobit svou armádu z nynějších 45 tisíc na 80 tisíc vojáků. Ukrajinské velení rovněž varovalo před přetrvávající hrozbou úderů ruských raket a letectva z Běloruska.