Jako prioritu předsednictví EU stanovte Bělorusko, žádala Cichanouská v Praze

České předsednictví v Evropské unii v druhé polovině letošního roku uspořádá několik akcí zaměřených na Východní partnerství, avizovala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) po úterním jednání s představitelkou běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou. Ta požádala, aby Praha učinila z běloruské otázky prioritu evropského předsednictví. Cichanouská se v Česku setká také s předsedou Senátu či ministrem zahraničí.

Adamová uvedla, že při předsednictví v druhé polovině letošního roku chystá Česko mimo jiné dvě velké události ve Sněmovně zaměřené na Východní partnerství. „Je důležité, abychom navázali v této iniciativě a věnovali pozornost zemím, které častokrát bojují za svoji demokracii,“ uvedla. Podpora opozice bojující za demokracii je Česku kvůli jeho historii velice blízká, doplnila.

Cichanouská požádala Pekarovou Adamovou, aby Česko učinilo z otázky Běloruska prioritu svého předsednictví. Doufá také v to, že se podaří vytvořit skupinu přátel svobodného Běloruska v českém parlamentu.

Východní partnerství je projekt iniciovaný Evropskou unií v rámci unijní politiky sousedství. Cílem projektu je těsnější spolupráce se šesti státy východní Evropy a Kavkazu včetně Běloruska či Ukrajiny. Zakládající schůzka se uskutečnila při českém unijním předsednictví v květnu 2009 v Praze.

Bez svobodné Ukrajiny nebude svobodné Bělorusko, řekla Cichanouská

Předsedkyně sněmovny řekla, že většina běloruské populace je na straně demokracie a nepřeje si pokračování diktátorského režimu Alexandra Lukašenka. Válka na Ukrajině podle ní částečně vrhá stín na dění v Bělorusku, což chce i úterním setkáním změnit. V podpoře běloruské opozice podle ní musí Česko vytrvat i po předsednictví. „Musíme tak činit na všech úrovních,“ dodala.

Podle Cichanouské Bělorusové nechtějí žít v tyranii a chtějí být součástí Evropy. „Pokračujeme v boji za Bělorusko, ale i Ukrajinu. Bez svobodné Ukrajiny nebude svobodné Bělorusko, stejně tak bez svobodného Běloruska nebude bezpečná Ukrajina,“ podotkla. Běžní Bělorusové jsou podle ní proti válce a podporují Ukrajinu.

Svjatlana Cichanouská na návštěvě Česka (zdroj: ČT24)

Cichanouská žije v exilu, v roce 2020 kandidovala na prezidentku místo svého manžela, blogera Sjarheje Cichanouského. Ten byl loni odsouzen k 18 letům vězení za přípravu a organizaci hromadných nepokojů a podněcování k sociální nenávisti. Spolu s ním k dlouholetým trestům Bělorusko odsoudilo pět dalších opozičních aktivistů a kritiků běloruského režimu. Západ verdikty odsoudil.

Cichanouská byla na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na čtyřdenní návštěvě v Česku i loni v červnu. Setkala se i s prezidentem Milošem Zemanem, tehdejším předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO), šéfem diplomacie Jakubem Kulhánkem (ČSSD), předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO), pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) a zástupci některých parlamentních stran.

Tento týden lídryně běloruské opozice vystoupí na mezinárodní konferenci Knihovny Václava Havla Pravda a demokracie, jednat bude vedle Vystrčila také s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti).