Russia Today chce práva na označení „zahraniční agent“. Dělá si monopol, tvrdí Meduza

Ruský státní mediální holding Rossija segodňa, známý spíše pod anglickou zkratkou RT jako Russia Today, usiluje o výlučná práva a monopol na značku „zahraniční agent“. Upozornil na to nezávislý zpravodajský server Meduza v souvislosti s žalobou RT proti moskevskému obchodu Feelosophy Store, který začal nabízet trička s potiskem „zahraniční agent“ právě na podporu Meduzy. Té tuto hanlivou nálepku přiřkly úřady letos na jaře.

„Obrovský státní holding požaduje odškodnění od maličkého obchůdku,“ napsal server, podle kterého žaloba žádá od majitele moskevského obchodu půl milionu rublů (asi 152 tisíc korun).

Meduza připomněla, že holding RT si před třemi lety otevřel internetový obchod, ve kterém prodává trička s nápisem „zahraniční agent“. Loni holding získal práva intelektuálního vlastnictví na toto slovní spojení a letos v květnu požádal o registraci obchodní značky „cizí agent“. Žádost podle dostupných informací ještě nebyla vyřízena. Mezitím si právníci RT stěžovali na Feelosophy Store, od kterého požadují, aby ukončil prodej „padělků“.

Majitel obchodu Georgij Saribekjan pokládá výhrady RT za „politický trik“ a začal nabízet další trička na podporu Meduzy. Server mezitím požádal o registraci obchodní značky „cizí agent“ a napadl žádost RT. Podle ředitelky portálu Galiny Timčenkové jde o vynucený krok, protože RT se pokouší zastrašit firmy spolupracující s Meduzou.

Nálepkou proti oponentům

Nálepkou „zahraniční agent“, která je v Rusku od sovětských dob vnímána značně hanlivě, ruské úřady označují nevládní organizace, nezávislá média a jednotlivce, dostávající podle názoru úřadů finanční podporu ze zahraničí a vyvíjející politickou činnost. Takto označené spolky, média a jedinci jsou vystaveni mnohem přísnější úřední kontrole a také musí každé sdělení doprovázet upozorněním, že plní roli „zahraničního agenta“.

Podle kritiků jde ve skutečnosti o další tažení proti oponentům režimu a o umlčení kritických hlasů v zemi. Ale už se objevily i názory, že „zahraničních agentů“ je v Rusku už tolik, že je až neslušné nebýt zařazen do této společnosti.