TÉMA

Russia Today

Tribunál Soudního dvora EU potvrdil zákaz vysílání ruské televize RT

Tribunál Soudního dvora Evropské unie potvrdil březnový zákaz vysílání ruské televize RT (dříve Russia Today) v EU kvůli systematickému šíření dezinformací. Informovala o tom agentura Reuters. Soud podle agentury AFP zamítl žádost RT France o zrušení pozastavení jejího vysílání, které Unie nařídila v rámci protiruských sankcí. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil verdikt za „extrémně negativní“ a pohrozil podobnými kroky vůči západním médiím v Rusku. Jejich většina tam nicméně již blokovaná je.
27. 7. 2022|

Moskva a Kyjev začínají sbližovat své diplomatické pozice, tvrdí ruský vyjednavač

Moskva a Kyjev se nacházejí „někde napůl cesty“, pokud jde o diplomatická jednání o otázkách demilitarizace Ukrajiny, sdělil v pátek podle agentury TASS hlavní ruský vyjednavač Vladimir Medinskij. V hlavních bodech jednání, mezi něž patří mimo jiné otázka možného vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance, se pak obě strany podle Medinského „maximálně přiblížily“. Ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak nedlouho po zveřejnění Medinského komentářů na Twitteru uvedl, že cílem ruských prohlášení je vyvolat tlak v médiích, a upozornil, že Moskva se vyjadřuje jen ke svým požadavkům. Otázku vstupu Ukrajiny do NATO nekomentoval.
18. 3. 2022Aktualizováno18. 3. 2022, 19:04|

Unie poprvé koupí zbraně nečlenské zemi. Ruské banky odpojí od SWIFT

Evropská unie zmrazí aktiva ruské centrální banky, vykáže vlivné ruské banky z mezinárodního platebního systému SWIFT a uzavře nebe pro jakékoliv ruské letadlo. V neděli to oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a potvrdilo večerní zasedání unijních ministrů zahraničí. Sankce zamíří i na Bělorusko jako režim „kolaborující“ na ruské agresi vůči Ukrajině. Sedmadvacítka dá navíc 450 milionů eur na vyzbrojení Ukrajiny. Von der Leyenová také v neděli v rozhovoru sdělila, že Ukrajina patří do Evropské unie a blok by si přál, aby se časem stala jeho součástí.
27. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 02:37|

Bolsonaro je nepředvídatelný, může podepsat v Moskvě cokoliv, analyzuje odborník na Latinskou Ameriku

Brazilský prezident Jair Bolsonaro je na zahraniční cestě v Moskvě, kde se ve středu setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, to vše v době napjaté situace mezi Ruskem a sousední Ukrajinou. To ale brazilského prezidenta příliš nezajímá, podle Lukáše Perutky z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy mu jde především o sebe a posílení mezinárodního obrazu před nadcházejícími volbami.
16. 2. 2022|

Russia Today chce práva na označení „zahraniční agent“. Dělá si monopol, tvrdí Meduza

Ruský státní mediální holding Rossija segodňa, známý spíše pod anglickou zkratkou RT jako Russia Today, usiluje o výlučná práva a monopol na značku „zahraniční agent“. Upozornil na to nezávislý zpravodajský server Meduza v souvislosti s žalobou RT proti moskevskému obchodu Feelosophy Store, který začal nabízet trička s potiskem „zahraniční agent“ právě na podporu Meduzy. Té tuto hanlivou nálepku přiřkly úřady letos na jaře.
16. 12. 2021|