Střední Evropa hlásí nejhorší pandemickou vlnu

V Německu mělo v úterý pozitivní test na covid 52 826 lidí, tedy podle Institutu Roberta Kocha nejvíce od začátku pandemie. Rekordní počty nových případů koronavirové nákazy zaznamenaly v úterý rovněž Slovensko, Rakousko, Polsko a Maďarsko, tamní nemocnice čelí náporu hospitalizovaných. Nový denní rekord úmrtí souvisejících s covidem ohlásilo Rusko.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.


Epidemie v Německu sílí. Na doposud nejvyšší hodnotu vzrostlo v zemi i sedmidenní incidenční číslo – v týdenním úhrnu připadá 319,5 nově infikovaných v přepočtu na sto tisíc obyvatel. V úterý hodnota tohoto ukazatele činila 312,4, minulou středu 232,1 a před měsícem 66,1, upozorňuje agentura DPA. Pro srovnání – v Česku k úterku sedmidenní incidence vzrostla na 739 a i zde se čísla dostala na nové maximum.

V Německu přibývá i pacientů s covidem, kteří potřebují nemocniční péči a jednotlivé spolkové země zpřísňují opatření. Například v Bavorsku sousedícím s Českem nesmějí od úterka neočkovaní do restaurací a hotelů. O dalším zpřísňováním podmínek neočkovaným na celoněmecké úrovni bude ve čtvrtek hlasovat Spolkový sněm.

Rekordní čísla hlásí i Slovensko a Rakousko

Rekordních 8342 nových případů koronavirové nákazy zaznamenalo v úterý rovněž Slovensko. Přibylo dalších 43 úmrtí na covid-19 a mírně se zvýšil počet covidových pacientů v nemocnicích, které v souvislosti s epidemií čelí náporu hospitalizovaných. Ve slovenských nemocnicích bylo v úterý 2879 pacientů s covidem-19, což je nejvíce od konce března, kdy země čelila druhé vlně koronavirové nákazy. Zhruba osm z deseti zmíněných hospitalizovaných nebylo vůbec nebo plně očkováno.

Epidemická situace na Slovensku, které v očkování proti covidu zaostává za průměrem Evropské unie i za Českou republikou, se zhoršuje od září. Od začátku listopadu pak země opakovaně překonala dřívější rekordy v přírůstku zjištěných infikovaných.

Slovenský premiér Eduard Heger v souvislosti s nepříznivým vývojem nákazy a vytížeností nemocnic v úterý ohlásil chystané zpřísnění. Nově by například do nákupních center mohli vstupovat jen naočkovaní a ti, kdo zmíněné onemocnění prodělali. Zaměstnavatelé zase patrně budou muset kontrolovat, zda zaměstnanec byl očkován, prodělal covid-19 nebo má potvrzení o negativním testu. Návrhy projedná vláda ve čtvrtek.

Covidu v pětimilionovém Slovensku dosud podlehlo již zhruba 13 700 lidí. Denní přírůstky úmrtí na zmíněné onemocnění v zemi už téměř měsíc dosahují dvouciferných hodnot.

V Rakousku v úterý přibylo 14 416 nově potvrzených případů, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Během úterka zemřelo 41 pacientů, informovalo ministerstvo zdravotnictví.

Rychlost šíření koronavirové nákazy v téměř devítimilionovém Rakousku dokumentuje více údajů zveřejněných ministerstvem. Potvrzenou nákazu má nyní kolem 130 tisíc lidí. Sedmidenní incidenční číslo stouplo ve středu na hodnotu 953,2, přičemž v úterý činilo 919,4.

Přibývá také pacientů v nemocnicích. Ke středě je jich 2723, tedy o 165 více než o den dříve. Na jednotkách intenzivní péče je nyní 486 pacientů, o 28 víc než v úterý.

V Rakousku se epidemická situace v posledních týdnech prudce zhoršila, a země proto od pondělí vyhlásila celoplošnou uzávěru pro neočkované starší 12 let, pokud se v posledních 180 dnech z covidu nevyléčili. Neočkovaní mohou opouštět domov jen kvůli cestě do práce či do školy, k lékaři, na nákup nezbytně nutných věcí a na zdravotní procházky.

Rakousko se také rozhodlo, že od pondělí zpřísní podmínky pro vstup na své území: lidé se budou muset prokázat dokladem o očkování, o prodělání covidu nebo negativním výsledkem PCR testu, který nově bude platit 72 hodin oproti dosavadnímu týdnu. Antigenní testy nebo osvědčení o protilátkách už stačit nebudou.

Výjimka se týká pendlerů, u kterých rakouské úřady antigenní testy uznávat budou, ale nově jen 24 hodin místo dosavadních 48 hodin.

Polsko a Maďarsko hlásí nejvyšší denní přírůstky nakažených od jara

Nejvyšší denní přírůstky od jarních měsíců zaznamenaly za úterý i Polsko a Maďarsko. Polské ministerstvo zdravotnictví ve středu informovalo o 24 239 nově infikovaných a maďarský vládní web koronavirus.gov.hu o 10 265.

V případě Polska jde o rekord čtvrté vlny šíření koronavirové infekce a nejvyšší přírůstek nakažených od dubna. Od začátku pandemie polské úřady zaznamenaly celkem přes 3,25 milionu potvrzených případů nákazy. V úterý také v Polsku zemřelo dalších 463 pacientů s nemocí covid, celkový počet těchto úmrtí se tak v zemi se 38 miliony obyvatel přiblížil k hranici osmdesáti tisíc.

V Maďarsku je úterní údaj o nově potvrzených případech nákazy nejvyšší od března. Přiblížil se k dosavadnímu maximu 11 265 infikovaných během jediného dne, které úřady zaznamenaly 26. března. Počet identifikovaných infekcí se v zemi s necelými deseti miliony obyvatel od začátku pandemie zvýšil na 976 432, zdejší úřady evidují už celkově 32 514 úmrtí spojených s covidem.

Rusko zaznamenalo nový denní rekord úmrtí

V Rusku v úterý zemřelo 1247 lidí s nemocí covid-19, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Přibylo 36 626 nově potvrzených případů nákazy, informoval vládní krizový štáb.

I když denní počty přibývajících infekcí koronavirem v Rusku v poslední době mírně klesají, úmrtí spojených s covidem jsou stále vysoké. Předchozí nejvyšší denní přírůstek 1241 mrtvých úřady zaznamenaly v pátek, v pondělí ohlásily 1240 zemřelých. Od začátku pandemie krizový štáb eviduje již 259 084 těchto úmrtí, statistický úřad Rosstat však uvádí kolem 460 tisíc obětí koronavirové infekce, neboť započítává i případy, kdy je koronavirus prokázán až po úmrtí.

Úterní údaj o nově nakažených koronavirem znamená snížení tohoto ukazatele již šestý den v řadě. Jde o nejmenší denní přírůstek infikovaných od 27. října, při posledním poklesu v pondělí jich přibylo 36 818. Celkem se v nejrozlehlejší zemi světa, kde žije přibližně 146 milionů lidí, koronavirem nakazilo 9,18 milionu lidí.

Rusko se od září potýká s výrazně zhoršenou epidemickou situací, kvůli čemuž úřady zpřísnily protikoronavirová opatření a prezident Vladimir Putin schválil na první listopadový týden celostátní mimořádné pracovní volno. Některé nejvíce postižené ruské regiony tuto „covidovou dovolenou“ ale prodloužily.