Testy v úterý potvrdily nákazu 22 479 lidí, nejvíce od začátku pandemie. Převládají neočkovaní

Události: Testy v úterý potvrdily nákazu 22 479 lidí (zdroj: ČT24)

Poprvé bylo v Česku za jeden den více než dvacet tisíc pozitivních testů. Bylo jich 22 479 – téměř o pět tisíc více než 6. ledna, kdy bylo dosaženo dosavadního denního maxima. Na sto tisíc obyvatel připadá za poslední týden 813 infikovaných. Epidemie nepřestává sílit. Ve srovnání s minulým úterým bylo pozitivních testů o 58 procent více. Vláda chystá další zpřísnění.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Z 22 479 lidí s nově potvrzenou nákazou bylo v úterý 72 procent bez dokončeného očkování a 69 procent vakcinaci ani nezahájilo.

V návaznosti na rostoucí počty nakažených oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ve středu nová omezení. Od noci z neděle na pondělí bude v Česku zaveden takzvaný bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu. Opatření bude ještě schvalovat ve čtvrtek dopoledne vláda, jejíž většina se k tomu podle Babiše přiklání. 

Srovnání

Loni na podzim vrcholila koronavirová vlna při počtech kolem 15 tisíc pozitivních testů za den, letos na jaře byl jednou denní přírůstek více než šestnáctitisícový. Těsně po Vánocích byl krátkodobě počet potvrzených nákaz ještě vyšší, tehdy ale dodatečně přicházeli na testy lidé, kteří začali mít zdravotní potíže v době svátků. Vždy při počtech kolem 15 tisíc epidemie brzdila a brzy začaly počty infikovaných klesat. Tentokrát to neplatí. V úterý bylo nakažených přes 22 tisíc a počty infikovaných se zvyšují stále velmi rychle.

I když ve srovnání s minulými dny bylo v úterý i více provedených testů, podíl pozitivních byl velmi vysoký. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se potvrdil covid-19 ve 42 procentech případů. U preventivních a plošných testů, kterých se provádí nejvíc, vzrostl podíl pozitivních z 5,99 procenta za předchozí úterý na 8,31 procenta, což je nejvíce od začátku ledna.

Týdenní incidenční číslo překročilo osm stovek, vystoupalo na 813 případů na sto tisíc obyvatel. Ve srovnání s pondělím vzrostlo o 84, což je násobně vyšší růst než v předchozích dnech. Zatím se incidence zvyšovala obvykle zhruba o dvacet za den, v horších dnech až o čtyřicet.

Nákaza se více šíří ve východní části republiky, přes tisíc nakažených na sto tisíc obyvatel za týden přibylo v mnoha moravských okresech, v Čechách zatím dva, ale i v Čechách počty infikovaných významně rostou.

Nemocnice

V nemocnicích je 4425 lidí, což je oproti předchozímu dnu mírný pokles, v těžkém stavu je 661 pacientů. Ze 191 nově hospitalizovaných bylo v úterý 53 procent zcela neočkovaných a jedno procento nemělo očkování dokončené. Z pacientů, kteří nově skončili na jednotce intenzivní péče, bylo neočkovaných nebo s nedokončeným očkováním 62 procent.

Přibývá krajů, které žádají armádu o výpomoc se zajištěním chodu nemocnic. Nově se na vojáky obrátil krizový štáb Pardubického kraje. Do pardubické nemocnice by jich mělo nastoupit deset. O pomoc armády požádaly již Olomoucký, Zlínský, Jihomoravský či Moravskoslezský kraj, personální výpomoc potřebuje ale například i nemocnice v Příbrami.

Na rozdíl od minulých vrcholů epidemie je život v Česku zatím omezen jen minimálně. Platí zejména povinnost nosit ve vnitřních prostorách a ve veřejné dopravě respirátory a při příchodu například do restaurace nebo divadla je povinné prokázat se certifikátem o dokončeném očkování nebo prodělání covidu-19, případně o platném negativním testu. Vláda diskutovala o tom, že by přestalo být možné prokazovat se antigenním testem, debatu však neuzavřela. Pokračovat bude ve čtvrtek.