Od pondělí se bude zřejmě uznávat jen očkování a prodělání covidu, děti budou mít výjimku

Babiš: Od pondělí bude zřejmě uznáváno jen očkování a prodělání covidu (zdroj: ČT24)

Od noci z neděle na pondělí bude v České republice zaveden takzvaný bavorský model, který s několika málo výjimkami ruší uznávání testů jako covidového certifikátu. V České televizi to ve středu oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Opatření bude schvalovat ve čtvrtek dopoledne vláda. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) později na brífinku záměr zavést v Česku bavorský model potvrdil. Děti od 12 do 18 let se budou moci podle hlavní hygieničky dál jako covidovým certifikátem prokazovat PCR testem, mladší potvrzení nepotřebují. Skončí plošné testování ve školách.

„Od tohoto času budou, co se týče služeb, hromadných akcí, uznávány jenom očkování a lidé, kteří překonali covid. Ruší se úplně samotesty, najedeme na model s PCR testy,“ uvedl premiér v demisi. Antigenní testy se budou uznávat jen u zaměstnanců a klientů ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb.

Děti od 12 do 18 let se však budou moci dál jako covidovým certifikátem prokazovat PCR testem, mladší potvrzení nepotřebují, uvedla později hlavní hygienička Petra Svrčinová. Lidé, kteří dostali teprve první dávku vakcíny, budou muset předložit jako covidový certifikát ještě PCR test. Nárok budou mít až na pět testů za měsíc. Lidem, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů, musí lékař kontraindikaci zapsat do systému ISIN, kde se evidují i testy nebo očkování.

Brífink ministerstva zdravotnictví k novým restrikcím (zdroj: ČT24)

Plošné testování ve školách pokračovat nebude

Podle hlavní hygieničky nebude po 29. listopadu pokračovat plošné testování ve školách. Pokud se objeví ohnisko ve škole nebo třeba ve firmě, bude na žádost krajské hygienické stanice otestováno pomocí PCR testů, řekla. Doplnila, že plošné testy má v Evropě zavedeno jen Rakousko, Řecko a některé německé spolkové země.

„Ve školách se testovat bude, ale systémem, že pokud se tam vyskytne ohnisko a krajská hygienická stanice vyhodnotí, že je potřeba provést testování většího počtu žáků, tak bude provedeno testování jedné třídy, jednoho pavilonu nebo i celé školy,“ řekla hygienička.

Podle ní je připraveno 42 mobilních laboratorních odběrových týmů, 25 armádních a 50 odběrových sanitek, které mohou k takovému odběru vyjíždět.

V úterý přibylo v Česku nejvíc nákaz covidem-19 za den od začátku epidemie loni v březnu. Nově nakažených bylo 22 479, zhruba o polovinu víc než za předchozí úterý. Rostl i počet hospitalizovaných s covidem-19, ale méně výrazně. Za uplynulý týden jejich množství stouplo přibližně o čtvrtinu na 4425. Zvyšují se i případy úmrtí lidí s covidem-19.

„Vypadá to, že všechna opatření, která jsme dosud dělali, nejsou dostatečná,“ uvedl Babiš. Ve středu večer se uskuteční porada některých ministrů, ve čtvrtek v 9:00 zasedne Rada vlády pro zdravotní rizika.

Před čtvrtečním dopoledním jednáním vlády se měli podle kandidáta na premiéra Petra Fialy (ODS) sejít zástupci AntiCovid týmu pěti stran tvořících novou vládu s ministerstvem zdravotnictví. Babiš ale řekl, že se dosud AntiCovid tým dostatečně nezapojil a že teď už na něj dosluhující kabinet nebude brát ohled.

Výzvy k očkování

Babiš opět apeloval na obyvatele, aby se nechali proti covidu-19 očkovat. Podle premiéra je u nenaočkovaných devětkrát větší pravděpodobnost, že budou mít těžší průběh nemoci nebo zemřou. Firmy vyzval, aby testovaly své zaměstnance na přítomnost koronaviru.

Ministr zdravotnictví Vojtěch varoval, že naplněnost nemocnic by se mohla vyrovnat jarní vlně epidemie covidu nebo ji i překonat. Tehdy bylo hospitalizovaných až 9500 pacientů. Vyzval k očkování a k důslednému dodržování izolace a karantény. Apeloval, aby se všichni vyhýbali velkým akcím a kolektivům. Organizátorům akcí doporučil, aby je odložili. Firmám doporučil, aby po zaměstnancích vyžadovaly potvrzení o očkování, testu či nákaze. Měly by také povolit práci z domova.

Co se týče vánočních trhů, tam ministr doporučil nosit ochranu dýchacích cest a dodržovat rozestupy.

Válek bude jednat ve čtvrtek i v neděli

Pravděpodobný kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že s Vojtěchem by měl AntiCovid tým, v němž jsou sdruženi experti pěti stran tvořících nový kabinet, jednat ve čtvrtek v 7:30. „Pravděpodobně se dozvíme, co přesně odborníci ministerstva zdravotnictví doporučují, plánují, jaká jsou variantní řešení. My se k tomu vyjádříme a jsem si stoprocentně jistý, že dospějeme ke shodě, která bude ku prospěchu občanům České republiky,“ řekl v ČT.

Sám se svým AntiCovid týmem pak bude o nových opatřeních jednat v neděli ráno, rovněž na popud ministra zdravotnictví. 

Alternativ boje proti covidu je podle něj mnoho a záleží například na tom, jestli vláda zajistila dostatek léků. Prioritami je podle Válka proočkování seniorů třetí dávkou, dále by vypsal výběrové řízení na kvalitní antigenní testy, aby se nemusely zavírat školy, a zajistil by dostatečné množství léků proti těžkému průběhu covidu.

Válek předpokládá, že se experti ministerstva a nově nastupující vlády na jednání shodnou a tuto shodu pak Válek politicky podpoří. Nouzový stav podle něj do budoucna potřeba nebude. „Pokud budeme dělat řádnou očkovací kampaň, tak se můžeme obejít bez nouzového stavu, to je zoufalé řešení lidí, kteří nezvládli situaci,“ myslí si Válek.

Fiala: Na opatřeních se nejprve měly domluvit ministerstvo a AntiCovid tým

Podle předsedy ODS a kandidáta na premiéra Petra Fialy se na opatřeních proti covidu nejprve měly domluvit ministerstvo zdravotnictví a AntiCovid tým. Řekl to po návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici. AntiCovid tým podle Fialy představí své návrhy po čtvrtečním jednání s experty resortu zdravotnictví.

Podle Fialy bylo domluvené setkání AntiCovid týmu se zástupci resortu. Měli se shodnout na dalším postupu a až následně jej oznámit veřejnosti. Členové týmu podle něj celý den pracovali na dalších řešeních situace, bez ohledu na výsledek čtvrtečního jednání návrhy následně představí.

Česko si nemůže dovolit, aby se z covidu stal předmět politických střetů, míní Fiala. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve středu odmítl tvrzení, že se nynější vláda bojí přijímat opatření proti šíření covidu a bála se rozhodovat. Prohlásil mimo jiné, že má plné zuby politizace covidu. Ministerstvo podle něj už nebude čekat na to, až se k navrhovaným opatřením vyjádří AntiCovid tým.

Fiala považuje za nutné dělat vše pro to, aby nemusel být vyhlášen nouzový stav. Pořád vidí prostor v adresném oslovování rizikových skupin zdravotními pojišťovnami a praktickými lékaři v souvislosti s očkováním proti covidu-19. Pracovat se podle něj musí i na tom, aby zvláště senioři a rizikové skupiny obdrželi i třetí dávku vakcíny, na ochraně lidí v domovech seniorů. Zásadní je též sledovat, co se děje v nemocnicích, a mít jasný plán případných přesunů pacientů z kapacitně přetížených zařízení.