Kolem dvaceti tisíc nakažených denně. Epidemie podle nové predikce statistiků dál zesílí

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zveřejnil predikci koronavirové epidemie pro zbytek letošního roku. Při udržení stávajícího trendu šíření nákazy a zachování objemu testů existuje dle ÚZIS na přelomu listopadu a prosince reálné riziko překročení 20 tisíc nových případů denně, v případě zrychlení však nelze vyloučit ani 30 tisíc. Zlom by dle dlouhodobých scénářů Ústavu mohl nastat ještě před Vánocemi. Modely však v této době počítají s celou řadou parametrů, které se aktuálně dají odhadnout jen velmi těžko.

Současný vývoj epidemie se dle predikce ÚZIS odvíjí podle takzvaného vysoce rizikového scénáře, který byl pro podzim vytvořen na konci srpna 2021 a který předpokládal souběh působení více rizikových faktorů.

Předpokládal zejména nedostatečné proočkování populace (včetně seniorních generací). Aktuální trendy jsou dále determinovány výrazným sezónním efektem usnadňujícím šíření viru (počasím, zdravotním stavem a chováním populace), rostoucím počtem aktivních nákaz, stále vyšším počtem vakcinací nechráněných potenciálně zranitelných obyvatel a klesajícím ochranným efektem vakcín vzhledem k šíření Delta varianty viru.

Scénáře dalšího vývoje
Zdroj: ÚZIS

Faktor Delta

Vysoce riziková změna situace je podle ÚZIS daná právě šířením Delta varianty viru významně unikající vakcinaci, která zároveň vykazuje zvýšenou přenosnost. 

Naopak velmi pozitivním faktorem je dle statistiků stále silný a významný ochranný efekt vakcinace proti těžkému průběhu nákazy, a to především v seniorní populaci. Ochranný efekt se v tomto případě drží na hodnotách nad 85 procent. Pokud by populace nebyla vůbec očkovaná, pak by počet těžkých hospitalizací (při stávající vysoké nakažlivosti Delta varianty viru) byl dle predikce čtyřikrát až pětkrát vyšší.

Scénáře počtu pacientů na JIP
Zdroj: ÚZIS

V průběhu prosince by měl počet nově nakažených podle statistiků klesat, ale dosažení vrcholu v šíření a případně rychlost následného poklesu jsou modelovány na základě populačních parametrů. Jsou proto zatíženy značnou nejistotou.

Nemocnice čeká nápor pacientů

Vysoké počty nakažených se promítnou i do nemocnic. Do deseti dnů budou podle odhadů ÚZIS přijímat více než šest set nových pacientů s koronavirem denně (aktuální průměr je 495). Na konci měsíce by proto v nemocnicích mohlo být přes šest a půl tisíce lidí. Při vysoce rizikovém vývoji to ale může být až sedm a půl tisíce – tedy podobný počet jako loni na podzim. V prosinci ale mohou počty hospitalizovaných ještě dál růst.

Dle predikce čeká nápor i jednotky intenzivní péče (JIP), kde se momentálně zotavuje 611 lidí. Během dvou týdnů to ovšem může být až dvojnásobek. Vysoce rizikový scénář předpokládá až 1700 hospitalizovaných, kteří budou v jednu chvíli vyžadovat intenzivní péči. 

S rostoucí prevalencí virové zátěže populace narůstá pravděpodobnost nákazy i v běžném životě a roste také pravděpodobnost, že při hospitalizaci je zjištěna pozitivita pacienta, a to i po očkování.

Dlouhodobě však platí, že sedmdesát procent pacientů přijímaných na JIP z těchto důvodů je neočkovaných. Ti tak generují většinu této nejzávažnější zátěže.