V Hongkongu pustili na svobodu opoziční aktivistku Chowovou

Po sedmi měsících strávených za mřížemi za účast na masové manifestaci v roce 2019 byla z vězení v Hongkongu v sobotu propuštěná opoziční aktivistka Agnes Chowová. Před věznicí na ni čekali novináři, ale mladá žena s nimi nemluvila. Další dva aktivisté, Joshua Wong a Ivam Lam, ve vězení nadále zůstávají.

Agentura AFP oznámila, že se Chowová dostává na svobodu přesně dva roky po velkých prodemokratických manifestacích. Kvůli tomuto výročí je v Hongkongu v pohotovosti dva tisíce policistů, na sociálních sítích se objevily výzvy k protestům na připomínku událostí z roku 2019. Úřady ale jakékoli shromažďování pod záminkou pandemie koronaviru zakázaly, i když v květnu v Hongkongu zaznamenali jenom tři nové případy nákazy.

Čtyřiadvacetiletá Chowová byla odsouzená loni v prosinci za účast na protivládním protestu před policejním velitelstvím v Hongkongu v roce 2019. Spolu s ní byl souzen i nejznámější představitel hongkongského prodemokratického hnutí Joshua Wong a jejich kolega Ivam Lam. Chowová a Lam se u soudu přiznali k účasti na demonstraci i k podněcování k protestu.

12. června uplynuly přesně dva roky od velkých protestů, při nichž zastánci demokracie zaplavili ulice bývalé britské kolonie. Tisíce lidí obklopily sídlo parlamentu ve snaze zabránit přijetí zákona, který měl umožnit vydávání zatčených lidí do pevninské Číny.

Protesty přes silné nasazení policie trvaly skoro sedm měsíců. Čínské úřady odmítly ustoupit a vnutily nakonec Hongkongu zákon o národní bezpečnosti, který umožnil zatčení stovky lidí, mezi nimi i Chowové. Justici byl předán například i tiskový magnát Jimmy Lai. Podle AFP mnozí ze zadržených nedostali možnost kauce a čekají je dlouhé tresty.

Manifestovat je sice zakázáno, ale ve dnech, kdy si lidé připomínají významnější protestní akce, je v Hongkongu napětí. V pátek byli zatčeni dva aktivisté, kteří vyzývali lidi, aby přišli na nepovolená shromáždění.

Minulý týden byl vydán zákaz připomínky krvavého potlačení protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men ze 4. června 1989. Policie v Hongkongu zablokovala přístup do Viktoriina parku, kde se v minulých letech vždy takové připomínkové akce konaly. Mnozí se přesto nevzdali a zapalovali v ulicích po celém městě svíčky nebo rozsvěcovali své mobilní telefony.