Írán kvůli koronaviru uzavírá školy. Stav nouze platí v Kalifornii, tisíce lidí uvázly na výletní lodi

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom vyhlásil kvůli šířící se nákaze novým typem koronaviru stav nouze. Americký stát dosud eviduje 53 případů infekce a jednoho mrtvého z výletní lodi Grand Princess, jež nyní zůstává v karanténě. Z evropských zemí hlásí první případy Bosna a Hercegovina a také Slovinsko, v Itálii za posledních 24 hodin zemřely další čtyři desítky nakažených. Írán preventivně uzavírá školy a univerzity. Jižní Korea ve čtvrtek zaznamenala 322 nových případů, v zemi jich je celkem 6088. Pacientů tam v posledních dnech přibývá rychleji než v Číně.

Spojené státy aktuálně evidují jedenáct obětí koronaviru a okolo 150 případů nákazy. Vyhlášení stavu nouze umožní kalifornským úřadům rychleji přijímat a podnikat opatření v boji proti koronaviru a otevírá americkému státu přístup k federálním zdrojům. Stav nouze vyhlásily už o víkendu státy Florida a Washington.

Další výletní loď v karanténě

U pobřeží Kalifornie zůstává výletní loď Grand Princess, která v únoru podnikla okružní plavbu ze San Francisca do Mexika. Potom se vydala na Havaj. Dvacátého prvního února vstoupily na palubu v San Franciscu tisíce lidí a tisíce jich vystoupily – mezi nimi také 71letý muž nakažený koronavirem, který později zemřel v Kalifornii.

Na palubě zůstává asi 2500 pasažérů a tisíc členů posádky. Šedesát lidí musí zůstat v kajutách, protože se mohli dostat do kontaktu se zesnulým pacientem. Celkem u jedenácti cestujících a deseti členů posádky panuje podezření na nákazu koronavirem. V únoru musela stejným způsobem zůstat v karanténě výletní loď Diamond Princess v japonské Jokohamě. Šest pasažérů nakonec zemřelo, 621 mělo pozitivní test.

Stav nouze vyhlásily už o víkendu státy Florida a Washington. Kongres pro tažení proti infekci připravil mimořádný finanční balíček v hodnotě 8,3 miliardy dolarů (188,6 miliard korun), který ve středu schválila Sněmovna reprezentantů a ve čtvrtek tak podle očekávání učiní i Senát.

Celosvětově se koronavirem nakazilo téměř sto tisíc lidí a přibližně tři tisíce zemřely. Vyléčených je přes padesát tisíc lidí.

Zavřené školy v Itálii a Řecku, stovky případů v Německu

V Evropě zůstává nejvíc zasaženou zemí Itálie, kde za posledních 24 hodin zemřelo dalších 41 pacientů s novým koronavirem. Počet mrtvých v zemi tak dosáhl už 148. V jedenácti italských obcích dál platí karanténa a prodlužuje se i zákaz pořádání velkých kulturních a společenských akcí. Církev na severu země zrušila mše. Minimálně do konce příštího týdne zůstanou zavřené školy po celé zemi, což se dotkne 8,5 milionu žáků. Nakažené hlásí už všechny regiony. 

Výrazně postiženou zemí je i Francie, kde na nemoc z koronaviru zemřeli další dva lidé. Obětí tak je už šest, nakažených 377. Za středu se počet nakažených zvýšil o 92, což je největší nárůst počtu případů od začátku výskytu viru v zemi.

Také řecké úřady, které zaznamenaly dosud tři desítky případů nákazy, nařídily zavřít všechny školy, sportovní centra, kina a divadla, a to ve třech provinciích na západě země. V přístavu Piraeus u Atén kotví výletní loď MSC Opera. Rakušan, který z ní dříve vystoupil, cestoval přes Itálii do Rakouska a má pozitivní test na koronavirus. Cestující tak musejí zůstat na palubě.

Události: Koronavirus ve světě (zdroj: ČT24)

V Německu se za posledních 24 hodin objevilo přes sto dalších případů. Celkem jich zatím úřady zaznamenaly 349. Ve Švýcarsku zemřel v důsledku nákazy první člověk. Jde o osobu z kantonu Waadt na západě země.

V Belgii vzrostl počet potvrzených případů o 27 na celkových 50. V Nizozemsku se počet případů nákazy za jediný den více než zdvojnásobil, je jich už 82. Ve středu bylo potvrzených nakažených ještě 38. V Rakousku mají celkem 37 potvrzených případů nákazy, z toho dva lidé se už uzdravili.

Londýn se posouvá do druhé fáze, mohl by také uzavřít školy

Ve Velké Británii, která ve čtvrtek potvrdila první případ úmrtí na nemoc z koronaviru, se boj proti nákaze posouvá do druhé fáze vládního „akčního plánu“, informovala BBC. Vláda v úterý představila plán, který rozděluje postup úřadů do čtyř fází. Z počátečního stádia, ve kterém je cílem nákazu zcela zastavit, se nyní situace posouvá do „zdržovací“ fáze. V ní už mohou přijít drastičtější kroky jako zavírání škol a rušení velkých společenských akcí ve snaze co nejvíce oddálit masovou infekci.

Počet osob pozitivně testovaných na přítomnost viru v zemi stoupl na 115, přičemž podle vládního experta se už lidé s největší pravděpodobností nakazili i přímo na britské půdě. Nemoc COVID-19 se potvrdila také u zaměstnance banky HSBC, což vedlo k částečné evakuaci jejích kanceláří v londýnském Canary Wharf.

Prvního pacienta ve středu pozdě večer ohlásilo Slovinsko. Muž přicestoval do země přes sousední Itálii z Maroka. Koronavirus se dostal také do Bosny a Hercegoviny, která má dva potvrzené případy. 

Emiráty a Turecko nechtějí, aby občané cestovali za hranice

Nákaza se šíří také na Blízkém východě, kde se nakazily tisíce lidí. Většina případů má vazbu na Írán, který hlásí 3513 nakažených, z toho 107 lidí zemřelo. Islámská republika už rozhodla o uzavření škol a univerzit v zemi minimálně do 20. března.

Spojené arabské emiráty zase vyzvaly své občany, aby necestovali do zahraničí, jinak budou muset po návratu do izolace. Ve stejném duchu apelovalo na občany rovněž Turecko.

Emiráty jsou domovem letecké společnosti Emirates. Národním leteckým dopravcem je společnost Etihad. Obe aerolinie vyzvaly své zaměstnance, aby si vzali volno v souvislosti se sníženou poptávkou v důsledku koronaviru. Palestinské úřady nařídily hotelům na Západním břehu, aby přestaly přijímat zahraniční turisty.

Koronavirus v regionu narušil rovněž modlitby. Saúdská Arábie ve středu zakázala svým občanům a rezidentům vykonávat muslimskou pouť do Mekky a zároveň ve velkých městech zrušila páteční modlitby. Rušeny jsou také velké sportovní akce či koncerty.

U nás nic, trvá na svém Severní Korea

V Jižní Koreji v posledních dnech přibývá případů rychleji než v Číně, odkud se virus začal původně šířit. Onemocnělo 6088 lidí, 35 jich zemřelo. Jen během středy úřady zaznamenaly 438 nových případů a tři úmrtí. Ve čtvrtek pak dalších 322 nemocných.

Naprostá většina pacientů pochází z města Tegu a okolí. Jihokorejský prezident Mun Če-in „vyhlásil rychle se šířící nákaze válku“. 

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v dopisu jihokorejskému prezidentovi vyjádřil naději, že se Soul vypořádá s šířením nemoci. KLDR tvrdí, že zatím nezaznamenala žádný případ nákazy, přestože sousedí s Čínou a Jižní Koreou. Experti o tom však pochybují. KLDR v rámci přísných preventivních opatření již dříve uzavřela své státní hranice.

Pevninská Čína ve středu zaznamenala 139 případů nákazy novým typem koronaviru a 31 úmrtí nakažených s dosavadní bilancí 80 409 případů infekce a 3012 obětí. Počet nově nakažených tak vzrostl o něco výrazněji než za úterý, kdy bylo ohlášeno 119 případů. Naopak počet obětí byl ve středu ve srovnání s úterními 38 nižší.

Všechny nové oběti jsou z provincie Chu-pej, která se považuje za ohnisko nákazy. Přímo z provinčního hlavního města Wu-chan je hlášeno za středu 23 mrtvých. Dosud v Chu-peji nákaze podlehlo 2902 lidí. Ze 139 středečních případů infekce jich na tuto provincii připadá 134. 

Australany vyděsil shořelý toaletní papír

Panika kvůli obavám ze šíření koronaviru vypukla mezi Australany. Ti v posledních dnech berou nákupní střediska útokem takovou měrou, že obchodní domy přikročily k regulaci prodeje balení toaletního papíru na zákazníka a výrobci uvádí, že jejich linky pracují 24 hodin denně.

Strach z nedostatku hygienické pomůcky ještě umocnil středeční incident na předměstí města Brisbane, kde zachvátil požár kamion převážející náklad toaletního papíru. Shořely tisíce roliček, část nákladu se ale podařilo zachránit – podle hasičů přibližně polovinu.

Obyvatele se snažil uklidnit premiér Scott Morrison, který je ujistil o nenarušeném zásobování touto důležitou hygienickou pomůckou. Zároveň Australany vyzval, aby zboží zbytečně nehromadili.