Fed rázně snížil základní sazbu, aby americká ekonomika lépe zvládla dopady šíření koronaviru

Americká centrální banka (Fed) v úterý kvůli negativním dopadům koronaviru na ekonomiku snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do pásma 1,00 až 1,25 procenta. Potvrdila se tak naděje investorů, na jejímž základě americké akcie v pondělí výrazně rostly. Čekalo se však, že k rozhodnutí Fedu dojde později a bude mírnější.  Americký prezident Donald Trump v reakci uvedl, že snižování musí pokračovat. Po oznámení Fedu akciové indexy krátce vzrostly, později však začal jejich propad a den zakončily ve ztrátě necelých tří procent.

Fed uvedl ve svém prohlášení, že základy americké ekonomiky zůstávají silné. Vzhledem k rozvíjejícím se rizikům dopadů koronaviru na ekonomickou aktivitu se však centrální banka rozhodla snížit úrokovou sazbu, aby podpořila své hlavní cíle: maximální zaměstnanost a cenovou stabilitu. Fed zároveň přislíbil, že je nadále připraven použít své nástroje a vhodným způsobem podpořit ekonomiku. Rozhodnutí bylo schváleno jednomyslně. 

Šéf Fedu Jerome Powell později na tiskové konferenci uvedl, že dopad koronaviru na americkou ekonomiku je stále „velmi nejistý“. Dá se podle něj pozorovat narušení dodavatelských řetězců, pokles cestovního ruchu a také to, že epidemie ovlivňuje hospodářský výkon mnoha zemí i globální akciové trhy. 

Index Dow Jones zakončil úterní obchodování ve ztrátě 2,9 procenta, S&P 500 klesl o 2,8 procenta a Nasdaq ztratil 2,9 procenta.

Bez kroku Fedu by hrozil další mohutný propad trhů, k němuž došlo v minulém týdnu, uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. „Trhy takto dostávají do žil ,koňskou dávku‘ finanční podpory, která by měla utišit nynější panické stavy způsobené dopady – nynějšími, ale zejména vyhlíženými – šíření koronavirové nákazy.“ 

Kovanda zdůraznil, že americká centrální banka tak poprvé od  roku 2008 mimořádně a nouzově snížila svoji základní úrovou sazbu, a to hned o půl procentního bodu. 

Razantní krok a nečekaně brzo

„Rozhodnutí americké centrální banky trhy překvapilo, jelikož ke snížení došlo před pravidelným zasedáním, které se uskuteční až za dva týdny. Fakt, že Fed jednal mimo harmonogram, dokládá vážnost situace. Investory rovněž potěšila razance americké centrální banky, která poslala úroky dolů o půl procentního bodu. Trhy očekávaly méně výrazné snížení o čtvrt procentního bodu,“ komentoval situaci portfolio manažer Cyrrus Tomáš Pfeiler.  

Fed naposledy základní sazbu snížil loni v říjnu. Uvolňováním měnové politiky se snaží zajistit, aby hospodářství Spojených států pokračovalo v růstu. Snížení úroků zlevňuje úvěry, což je jedna z možností, jak podpořit ekonomickou aktivitu. Firmy jsou motivovány investovat, vyvíjet činnost, a tím pádem nepropouštět, protože si mohou levněji půjčit potřebné prostředky.

Dle ekonomů ING Bank bude Fed ve snižování sazeb letos ještě pokračovat, uvedl hlavní ekonom ING pro ČR Jakub Seidler. 

Trump chce další snižování sazeb

Na snížení úrokové míry soustavně tlačí Trump. Ten v reakci na úterní krok Fedu uvedl, že snižování musí dál pokračovat. Poukázal také na to, že se musí přizpůsobit ostatním zemím/konkurentům. Američané podle něj nehrají na rovném poli, což není vůči USA fér. 

Například Evropská centrální banka v září 2019 snížila svou depozitní úrokovou sazbu o 0,1 procentního bodu na nové minimum minus 0,5 procenta. Od listopadu téhož roku obnovila nákupy dluhopisů, a to v objemu 20 miliard eur (zhruba 510 miliard korun) měsíčně.

Tempo růstu USA opět pod třemi procenty

Americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí rostla tempem 2,1 procenta, stejně jako v předchozím kvartálu. Ve své zpřesněné zprávě to koncem února uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ministerstvo už dříve uvedlo, že loňský růst o 2,3 procenta byl nejslabší za tři roky. 

Prezident Trump má cíl zajistit alespoň tříprocentní růst americké ekonomiky. Loňský rok byl ale už druhý, kdy tempo růstu bylo pod touto hranicí.