Česko zřejmě Ukrajině poslalo tanky a bojová vozidla, úřady o vlaku na Východ mlčí

Přípravu dodávky vojenské techniky pro Ukrajinu natáčely kamery České televize (zdroj: ČT24)

Česko zřejmě poslalo na Ukrajinu bojová vozidla pěchoty a několik starších tanků T-72. Na sociálních sítích to uvedl lidovecký poslanec Ondřej Benešík. Vlak s takovým nákladem zaznamenal i štáb České televize na nádraží Jihlava město. Armáda ani ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nepotvrdily, že by takovou techniku česká armáda Ukrajině darovala. Tvrdí, že z bezpečnostních důvodů nelze dodávky specifikovat. Česko už válčící zemi darovalo vojenský materiál v hodnotě skoro jedné miliardy korun.

„Byly zaznamenány dodávky českých BVP a tanků T-72. Ministryně obrany Jana Černochová si zaslouží velkou pochvalu, tohle teď těžce bojující ukrajinská armáda opravdu velmi potřebuje,“ napsal Benešík na Twitteru. Podle svědků probíhala nakládka tanků přímo ve skladu v Rančířově. Trasa vlaku prakticky vylučuje jinou možnost, než že jde o  dodávky ze skladů české armády směřující na Ukrajinu, nepotvrzené informace navíc mluví i o druhém vlaku z jiného skladiště.

Podle záběrů ČT jde o starší typy nemodernizovaných tanků T-72M1, které dodnes česká armáda aktivně využívá. Měla jich 116 kusů – většinu ve skladech. Kromě toho provozuje asi třicet modernizovanými T-72M4CZ. Generální štáb Armády ČR nechtěl dodávku techniky komentovat.

Na Ukrajinu odcestovala také stará bojová vozidla pěchoty. Nejedná se však o dodávku 56 modernějších obrněnců (PbV-501), jejichž vývoz minulý týden schválila německá vláda, píše Echo24.

O české dodávce tanků informoval i The Wall Street Journal. „Středoevropská země také na Ukrajinu poslala houfnice pro dělostřelectvo a obojživelné bojové vozy pěchoty na pásech BMP-1, řekli činitelé,“ uvádí zpráva amerického deníku. (Bojové vozidlo pěchoty BVP-1 se vyrábělo licenčně v Československu, vycházelo ze sovětského BMP-1, pozn. red.) 

UDÁLOSTI: Česko zřejmě dodává napadené Ukrajině i těžké zbraně (zdroj: ČT24)

Obrana dodání starších tanků a vozidel nepotvrdila

Poslání vojenské techniky nechtěla komentovat ministryně obrany Jana Černochová. „Nemohu vám k tomu říct víc. Zuří tam válka a nebudeme vrahům s písmenem Z nic usnadňovat! Věřte mi, že posíláme ukrajinským přátelům zásadní vojenský materiál. A budeme v tom pokračovat,“ sdělila na Twitteru.

Podobně hovořila také v Poslanecké sněmovně, když se projednávalo usnesení odsuzující ruskou agresi. „Určitě by vás zajímalo, jestli fotografie, které obíhají sociální sítě, potvrdím, nebo vyvrátím. Omlouvám se vám, nepotvrdím je, ani je nevyvrátím. Jenom vás ubezpečím, že Česká republika, vláda Petra Fialy, Ukrajině pomáhá ze všech sil a pomáhat bude i vojenským materiálem, lehkým i těžkým, dál,“ řekla ministryně poslancům.

Ministerstvo obrany informovalo o tom, že od prvních dnů ruské invaze resort pomáhá Ukrajině vojenským materiálem i ze zásob Armády ČR, v tuto chvíli v hodnotě téměř jedné miliardy korun. „Zástupci vlády navíc opakovaně sdělili, že v této pomoci bude ČR i nadále pokračovat. Z bezpečnostních důvodů však druh vojenského materiálu již delší dobu nespecifikujeme,“ sdělil Marek Vala z tiskového oddělení resortu.