Poslední ruské jaderné palivo přijede letos. Pak ho nahradí americké

Změna dodavatele jaderného paliva (zdroj: ČT24)

Jaderné palivo do Dukovan bude od roku 2024 dodávat americká společnost Westinghouse. Dosud se v dukovanské elektrárně používalo palivo od ruské firmy TVEL, která spadá do ruského státního holdingu Rosatom. Ruský dodavatel zásobuje Dukovany téměř 40 let, od začátku provozu elektrárny. Po vypuknutí války na Ukrajině se však provozovatel elektrárny, polostátní ČEZ, rozhodl dodavatele z bezpečnostních důvodů nahradit. Informoval o tom mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Westinghouse bude společně s francouzskou firmou Framatome dodávat od příštího roku jaderné palivo i do jaderné elektrárny v Temelíně.

Dosud se hovořilo o tom, že neexistuje žádná alternativa, kdo by mohl ruské palivo pro dukovanský typ reaktorů nahradit. Podle ČEZu však Westinghouse v poslední době urychlil vývoj a je při vyloučení ruské společnosti TVEL jedinou firmou, která je nyní schopna palivové soubory pro Dukovany dodat.

„Zajištění západního dodavatele palivových souborů pro Dukovany je významným krokem nejen pro českou energetiku, ale i celou Českou republiku. Dochází k dalšímu výraznému posílení energetické bezpečnosti,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Palivo se bude vyrábět ve Švédsku

Westinghouse bude palivo pro Dukovany vyrábět ve svém závodě ve Švédsku. Používat při tom bude podobný typ paliva, jaké vyvinul pro jaderné elektrárny na Ukrajině. Lišit se ovšem bude v některých technických detailech.

„Vážíme si spolupráce se společností ČEZ a jsme i nadále plně odhodláni podporovat její politiku diverzifikace dodávek. Jsme hrdí na to, že jsme první západní společností, která má k dispozici ověřené palivové soubory pro tento typ bloků,“ uvedl prezident Westinghouse Nuclear Fuel Tarik Choho. Dodávky by měly začít od začátku příštího roku.

„Se švédskou společností Westinghouse Sweden jsme podepsali kontrakt na dodávky jaderného paliva. Ceny jsou velmi podobné, ale cena nebyla v tuto chvíli na prvním místě, my jsme řešili bezpečnost dodávky, jistotu dodávky,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Ředitel divize jaderné energetiky v ČEZ Bohdan Zronek sdělil, že americké palivo se příliš neliší od ruského. Jaderný vědec Radek Škoda dodal, že výměna dodavatele neohrozí bezpečnost elektrárny. Cenou za výměnu dodavatele jaderného paliva budou však podle něho pro ČEZ patrně vyšší náklady a mírně horší parametry paliva. „Ruské palivo je provozně lepší než americké, ale i americké je velmi bezpečné a ozkoušené,“ řekl. Zároveň připomněl, že v současnosti se v Česku i v zahraničí provádějí výpočty a studie, které bezpečnost zaručí.

Český fyzik se neobává ani případné poruchovosti, kterou v minulosti trpěla jaderná elektrárna v Temelíně v době, kdy tam dodával palivo právě Westinghouse. „Oproti Temelínu v Dukovanech nehrozí prohýbání kazet, neboť toto palivo VVER-440 je oproti VVER-1000 výrazně bytelnější,“ řekl. Americké palivo ještě musí posoudit Státní úřad pro jadernou bezpečnost. „Tyto aktivity už jsme zahájili a směřujeme k předpokládanému termínu zavezení,“ doplnil Zronek.

V současné době má dukovanská elektrárna podle ČEZu ve skladech zásobu paliva na přibližně tři roky provozu. Rezervu chce udržovat i po podpisu nového kontraktu. „Díky zvýšení počtu možných dodavatelů posilujeme naši nezávislost i jistotu dalšího provozu našich jaderných zdrojů,“ podotkl Zronek.

Westinghouse má jaderné palivo dodávat do Dukovan od začátku roku 2024. Délka kontraktu bude podle ČEZ záviset na počtu výměn paliva, minimální doba je ale sedm let. „Řádově jsou to jednotky miliard korun,“ uvedl Zronek k objemu zakázky. Konkrétnější být podle něj firma nemůže.

Westinghouse se uchází i o dostavbu Dukovan

Nového dodavatele paliva hledal ČEZ už loni i pro temelínskou jadernou elektrárnu. Vybrán byl rovněž Westinghouse společně s francouzskou Framatome. Stejně jako v případě Dukovan nahradí noví dodavatelé v Temelíně od příštího roku ruskou TVEL.

Westinghouse je rovněž jedním z uchazečů o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Ten by měl být dokončen v roce 2036. Dalšími zájemci o stavbu jsou francouzská společnost EDF a jihokorejská firma KHNP. ČEZ v současnosti vyhodnocuje jejich nabídky.

Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády v Jeseníku řekl, že pro Česko je strategickým zájmem, aby se zbavilo závislosti na dodávkách z Ruska. „Děláme kroky, abychom v Temelíně a Dukovanech na ruském palivu závislí nebyli. Současně máme dostatečné zásoby, abychom mohli přechod uskutečnit,“ uvedl.