Vybíjejí 15 procent všech českých slepic. Ptačí chřipka se rozšířila do celého tachovského chovu

UDÁLOSTI: V Brodu nad Tichou zlikvidují dvakrát víc ptáků než v celém Česku v nejhorším roce 2021 (zdroj: ČT24)

O více nosnic, než bylo dosud nutno zlikvidovat za celý rok, přijde kvůli ptačí chřipce jediný velkochov. V Brodě nad Tichou na Tachovsku utratili zatím hasiči první část 750tisícového chovu, pokračovat budou ještě deset dní. Ptačí chřipka se šíří málo vídaným způsobem po celé Evropě. V Česku se vyskytla ještě v jednom velkochovu, kde hasiči ve středu utratili 12 tisíc kuřat, a v několika domácích chovech. Mimo jiné to znamená, že významně poklesne produkce vajec. Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá řekla, že slepice v areálu České drůbeže v Brodě nad Tichou představují 15 procent všech slepic v Česku. Připustila, že utracení takto velkého množství nosnic může vést ke zdražení vajec v obchodech.

Původně se hovořilo o tom, že v Brodu nad Tichou bude utraceno 120 tisíc slepic v oddělené polovině haly číslo dvě, kde se virus prokázal poprvé na konci prosince. Postupně ale testy potvrdily nákazu v dalších částech chovu a veterináři nakonec rozhodli o utracení dalších ptáků.

„Ve velkochovu se ptačí chřipka rozšířila do dalších částí hospodářství, kde se objevily četné úhyny. SVS proto rozhodla o utracení všech nosnic, kterých v chovu bylo asi 750 tisíc. Jedná se o logisticky velmi náročnou akci, bude proto velmi důležitá spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému, chovatelem a asanačními podniky,“ přiblížil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Rozsahem jde o největší akci svého druhu v historii Česka. Dosud nejvíce muselo být v jednom velkochovu kvůli nákaze utraceno zhruba 170 tisíc ptáků. A v dosud nejhorším roce 2021 museli chovatelé nechat v Česku zlikvidovat celkem 330 tisíc ptáků.

Brodský chov začali hasiči likvidovat v úterý, kdy napustili oxid uhličitý, používaný k usmrcení nosnic, do první části haly, kde se nákaza objevila nejdříve. Ve středu odpoledne z ní začali odklízet usmrcenou drůbež. Prozatím odnesli do kontejnerů 110 tisíc ptáků. Pokračovat budou ve středu i v dalších dnech – pravděpodobně až do 14. ledna. Hasiči a další lidé, kteří do hal vstupují, musí být v ochranných oblecích a dodržovat přísná hygienická opatření – i kvůli riziku přenosu viru na lidi.

„Jaké budou přímé náklady na likvidaci, je těžko odhadovat, nic takového nebylo, ale když se likvidoval loni chov na Liberecku, 200 tisíc (kusů drůbeže), tak se to blížilo 100 milionům. Takže když si to vynásobíme, jsme minimálně na trojnásobku,“ odhadl Richard Bílý z Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj.

Kromě drůbeže se musí zlikvidovat i miliony vajec z chovu. Po vyklizení hal bude nutné odstranit také podestýlku a krmivo. Do nákladů je třeba započítat cenu kafilerií a spaloven, dezinfekce i práci lidí.

Usmrcená drůbež se odváží do kafilerie na Klatovsku. Její kapacita je 80 až 100 tun denně. Ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Richard Bílý řekl, že v hale, kde se s utrácením začalo, je 360 až 400 tun drůbeže. Kromě utracených nosnic se likvidují ve spalovnách a v dalších zařízeních také miliony vajec z celého chovu. Po vyklizení hal bude nutné odstranit také podestýlku a krmivo. Později Bílý odhadl, že náklady na likvidaci usmrcené drůbeže budou v řádu stamilionů korun.

Ohniska přibývají rychleji

Podle Petra Vorlíčka je nákazová situace v Česku velmi vážná. „Tempo, jakým nová ohniska nákazy přibývají, stále zrychluje,“ upozornil. Další ohnisko se našlo v malochovu drůbeže v okrese Uherské Hradiště, kde uhynulo pět ze sedmi zde chovaných zvířat.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na Twitteru napsal, že vybíjení všech 750 tisíc slepic není nic jednoduchého. „Jde o náročný zásah, který ovšem na místě veterinární správa ve spolupráci s hasiči zvládá. Situaci máme pod kontrolou,“ ujistil.

Jak velké ztráty jí ptačí chřipka způsobí, firma Česká drůbež ještě neví. Zatím přichází denně o zisk z prodeje 600 tisíc vajec, která chov v Brodu produkoval, řekl jednatel firmy Zdeněk Pašek. „Ale teď se především snažíme řešit ohnisko nákazy, abychom to vše zvládli vyčistit,“ podotkl.

Likviduje se v Sedlčanech, ale i jinde v Evropě

Veterináři a hasiči ve středu utratili také 12 tisíc kuřat a tisícovky krůt z velkochovu v Sedlčanech na Příbramsku, kde se rovněž objevila ptačí chřipka. Drůbež usmrtili v kontejnerech s oxidem uhličitým, řekl ředitel středočeské veterinární správy Otto Vraný. Ptačí chřipka se potvrdila v podniku Farma Druhaz poté, co majitel nahlásil úhyn několika desítek krůt. Vedení firmy chce po likvidaci drůbeže co nejrychleji obnovit chov.

Kromě velkochovů v Brodu nad Tichou a Sedlčanech se ptačí chřipka potvrdila i v několika menších, domácích chovech – v Kozojedech na Jičínsku, Velké Bukovině na Děčínsku, Újezdci na Uherskohradišťsku a v Ostravě-Bartovicích.

Ředitel Státní veterinární správy řekl v Událostech, že ptačí chřipkou jsou divoce žijící ptáci nakaženi napříč republikou. „Jde o to malochovy i velkochovy maximálně zabezpečit, protože výskyt je dnes z hlediska ohnisek na celém území,“ apeloval. Drobní chovatelé by podle něj měli mít drůbež stále uzavřenou v kurníku, pokud je pustí ven, jen do zasíťovaných výběhů. Také by k nim neměli chodit v obuvi, v níž chodí ven. Totéž se týká podestýlky.

Ptačí chřipka decimuje drůbežárny (zdroj: ČT24)

Výpadek vajec nahradí dovoz

Výpadek vajec na českém trhu lze podle Dlouhé z drůbežářské unie nahradit dovozem, protože se začínají obnovovat některé chovy, které se v zahraničí kvůli ptačí chřipce likvidovaly loni v listopadu. Podle posledních dat unie se v listopadu do Česka dovezlo zhruba 35 milionů vajec, což je více, než je běžný průměr. Podle Dlouhé bude záležet na tom, kolik budou čeští obchodníci ochotní za vejce z dovozu zaplatit.

Ptačí chřipka se ovšem masivně šíří i jinde v Evropě. Ve Francii se v současné době nachází 370 ohnisek nákazy, tedy nejvíce z celého kontinentu. Server 20minutes napsal, že v zemi bylo od 1. srpna do 21. prosince vybito již 3,3 milionu kusů drůbeže, z toho dva miliony v prosinci. Polovina zabitých ptáků byly kachny.

V Německu infekce během zimní sezony postihla především spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko, Dolní Sasko a Severní Porýní-Vestfálsko. Sasko doposud evidovalo dvě ohniska vysoce patogenní ptačí chřipky. Obě se nacházela v okrese Budyšín (Bautzen), který hraničí s Českem. Konkrétně šlo o chovy v obci Schmölln-Putzkau jen několik kilometrů od české Lobendavy a v Radiboru u Budyšína. Úřady zde nařídily vybít asi osm set kusů nosnic, kuřat, hus a kachen. 

Podle virologa Jiřího Černého je na současné situaci výjimečné to, že Česko vlna ptačí chřipky zasáhla s velkou intenzitou. „V tomhle období se chřipka objevuje nejen u lidí, ale i u ptáků. Jsou to trochu jiné kmeny chřipky, ale tahle sezona je opravdu dramatická svým množstvím,“ sdělil v Událostech, komentářích. Vysvětlení prý není jednoduché, hlavní kmen H5N1 je vysoce patogenní.