Osm zámků či klášterů se stane národními kulturními památkami, schválila vláda

Na seznam národních kulturních památek (NKP) se dostane osm historických objektů, převážně zámků, hradů či klášterů. Jejich prohlášení památkami s nejvyšší ochranou státu ve středu schválila vláda. Informovala o tom Petra Hrušová z tiskového oddělení ministerstva kultury. Je mezi nimi například klášter augustiniánů v Brně nebo v Roudnici nad Labem. Nemovitosti se stanou národními kulturními památkami 1. července 2023.

Klášter augustiniánů v Brně ministerstvo na seznam zařadilo nejen kvůli jeho architektonické a uměleckohistorické hodnotě, ale i proto, že tam působil Gregor Johann Mendel, přírodovědec a světoznámý objevitel teorie dědičnosti, od jehož narození letos uplynulo 200 let.

Za NKP byly prohlášeny také bývalý augustiniánský klášter v Pivoni na Domažlicku, klášter augustiniánů v Roudnici nad Labem, zámky Jezeří na Mostecku, Moravský Krumlov na Znojemsku, Rosice na Brněnsku, Plumlov na Prostějovsku a Hrad Veveří v Brně.

„Každá z dnes (ve středu) nově prohlášených národních kulturních památek je výjimečná svojí hodnotou, ať již mimořádnou architektonickou, uměleckohistorickou, urbanistickou, či krajinotvornou,“ řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Resort: Památky jsou v dobrém stavu

Národní kulturní památky tvoří nejvýznamnější část kulturního bohatství Česka a vztahuje se na ně přísnější ochrana než na kulturní památky, jichž je mnohem více. Návrhy na národní kulturní památky musí na rozdíl od kulturních památek, které vyhlašuje samo ministerstvo kultury, projednat vláda.

Změna hodnotové kategorie památky nenese žádné nové nároky na státní rozpočet, všechny navrhované kulturní památky jsou podle ministerstva v dobrém technickém stavu, popřípadě se na jejich obnově lze podílet prostřednictvím památkových programů resortu kultury.

V současnosti je podle webu Národního památkového ústavu v Ústředním seznamu kulturních památek zapsáno přes tři stovky národních kulturních památek. Jsou mezi nimi památky od nejstarších, k nimž patří třeba archeologické naleziště Dolní Věstonice, přes středověké, jako jsou Karlův most, Anežský klášter, hrad Pernštejn či soubor gotických soch z období krásného slohu, a novověké, například vila Tugendhat v Brně nebo čistírna odpadních vod v Bubenči, až po památky z konce 20. století, mezi nimiž je třeba hotel a televizní vysílač na Ještědu u Liberce.

Většina národních kulturních památek jsou nemovitosti, movitých je jen 26. Vedle korunovačních klenotů a ostatkové skříně sv. Maura k nim patří třeba železniční motorový vůz M 290.001 Slovenská strela.