Liberecký kraj láká investory na brownfieldy. Vodí je do těch, které našly nový smysl

Liberecký kraj představuje investorům zachráněné brownfieldy (zdroj: ČT24)

V Česku je až tři a půl tisíce starých průmyslových areálů, které chátrají a města pro ně nemají žádné využití. Liberecký kraj se nyní snaží motivovat nové investory tím, že pro ně pořádá výjezdy za už opravenými brownfieldy. Do chátrajících areálů nejčastěji investují soukromníci, stále častěji však už i města.

Příkladem pro případné investory může být bývalá Sklářská huť Marie v Josefově dole, která chátrala téměř dvacet let. Dnes funguje jako wellness, sportovní centrum a kavárna. Investora k renovaci motivovaly podnikatelské vize i osobní pohnutky. „Sentiment a úcta k tomu, co tady bylo kdysi vytvořeno,“ vysvětlil majitel Zdeněk Kubát.  

Sklářská huť se veřejnosti ve své nové podobě poprvé otevřela před měsícem. Nyní ji však kromě zákazníků navštěvují také investoři, kteří by mohli investovat své peníze do jiných brownfieldů.

Zástupci Libereckého kraje investory vzali také do zrenovované fabriky v Semilech nebo do vlakového depa v Kořenově. Jejich cílem je hlavně motivace. „Na všechny dýchá historie a taková ta prvopočáteční touha něco s tím udělat,“ sdělil krajský radní pro resort regionálního rozvoje Jiří Ulvr (SLK).

Kromě soukromých investorů se však na zdařilé projekty jezdí dívat i architekti či zástupci obcí a měst. „Dělám na městském úřadu v Novém Boru. Zajímám se o možnosti investic do brownfieldů nebo možnosti, které by se daly využít i u nás ve městě,“ uvedla referentka dotací v Novém Boru Klára Vozábová. 

Spousta areálů stále chátrá

Velká část brownfieldů v Libereckém kraji, ale prakticky v celém Česku, zatím stále chátrá. Jde například o hospodářskou tvrz v Kunraticích na Frýdlantsku, kterou nyní získala obec. Na renovaci může čerpat dotace od ministerstva průmyslu a obchodu.

Na přípravné práce a projektovou dokumentaci se ale tyto dotace nevztahují, a obec si bude muset poradit sama. „Bavíme se tady možná o nějakém půl milionu korun. Musím říct, že když obec má rozpočet šest milionů, tak je to značná částka, kterou jen tak nenajdete,“ řekl starosta Kunratic Milan Götz (nestr.). 

Záchrana nevyužívaných objektů stále trvá příliš dlouho. Ročně se podaří zrenovovat průměrně jeden brownfield. Navíc se stále objevují další. V Libereckém kraji jich podle databáze Agentury regionálního rozvoje zůstává 288.