Nový urgentní příjem v Ústí nad Orlicí je hotový. Začíná stěhování jednotlivých oddělení

V Orlickoústecké nemocnici začne už do několika týdnů fungovat nový centrální urgentní příjem. Budova je dokončená a vybavená, nyní tak může začít postupné stěhování jednotlivých oddělení, řekl Vratislav Dědek, který je pověřený řízením nemocnic v Ústí nad Orlicí, Svitavách a Litomyšli. Maximálně do jednoho měsíce by se měla otevřít JIP, poté budou následovat ambulance.

Urgentní příjem seskupuje několik medicínských oborů na jedno místo. Podle Dědka umožní zdravotníkům poskytovat ještě lepší péči než dosud. „Máme možnost mít na jednom místě lékaře několika odborností, nemusíme pacienty převážet v rámci nemocnice. Je to velký zázrak, který jsme tady potřebovali,“ uvedl.

Zdravotnická budova má v suterénu umístěnou veškerou technologii, vytápění, vodu, vzduchotechniku. V přízemí je recepce a ambulance. V prvním patře je ARO a v druhém patře JIP. Nový objekt má žlutou hliníkovou perforovanou fasádu. S budovou pavilonu B ho spojuje prosklený koridor.

„Stavěli jsme v době, kdy byla Česká republika postižená pandemií covidu. Museli jsme dodržovat řadu opatření, nemocnost se dotkla našich zaměstnanců i pracovníků subdodavatelů. U materiálu jsme řešili nedostupnost některých položek, naštěstí jsme to stihli v době, než začaly ceny materiálu drasticky růst,“ uvedl mluvčí stavební společnosti VCES Vladimír Ujec.

Místní byli proti, nechtěli se dívat na pacienty a světla sanitek

Stavbu urgentního příjmu také komplikoval odpor lidí, kteří žijí v rodinných domech v sousedství. Báli se hluku sanitek a záblesků výstražného světla z provozu sanitních vozů a toho, že uvidí vykládání pacientů ze sanitek. K urgentnímu příjmu bude denně přijíždět kolem dvaceti až třiceti sanitních vozů.

„Udělali jsme opatření, která by měla vizuálně odclonit příjem pacientů. Je to krok k uklidnění situace. Bude tam udělaná stěna. Je také potřeba dosadit i zeleň,“ řekla náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Michaela Matoušková. Kraj za stavbu zaplatil 485 milionů korun, 140 milionů korun dostane z evropské dotace.

Centrální urgentní příjem hejtmanství staví také v Pardubicích, hotový má být na konci roku 2023. Nedostatek železa, s kterým se potýká stavební odvětví, zatím výstavbu nezpomalil, sdělila Matoušková.