Ve východní části republiky fouká silný vítr. V oblasti Krkonoš a Jizerských hor mohou stoupat řeky

V Česku, zejména v jeho východní části, platí výstraha před silným větrem. Foukat má ve všech moravských regionech, ale také v části Pardubického, Královéhradeckého kraje a Vysočiny. Vítr bude nejsilnější na horách, tedy v Jeseníkách, Beskydech, ale také v Krkonoších. Výstraha před silným větrem platí až do středeční půlnoci. Na některých místech také bude vydatně pršet, mohou stoupat hladiny řek, které odvodňují Jizerské hory a Krkonoše.

Meteorologové očekávají místy nárazy jihovýchodního až jižního větru o rychlosti nad 65 kilometrů v hodině. Takto silný vítr může lámat větve stromů, ojediněle může dojít i na poškození budov.

Podle meteoroložky ČT Taťány Míkové má nejvíce foukat v Jeseníkách a Beskydech, kde můžou být poryvy větru i 90 kilometrů v hodině. „Na horách je rozumné omezit túry a vyhýbat se hřebenovým partiím,“ uvedla s tím, že silný vítr výrazně sníží pocitovou teplotu, a to klidně i o pět stupňů.  

Vítr už zastavil lanovku na Sněžku

Silný vítr už v úterý zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu zatím zůstává v provozu. Z Růžové hory se tak turisté mohou na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. 

Na Sněžce bylo podle polské horské služby ráno okolo osmi stupňů Celsia, mlha a vítr dosahoval 72 až 108 kilometrů za hodinu. U nedaleké hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů dosahoval vítr v nárazech rychlosti okolo 50 kilometrů, uvedla na webu česká horská služba. 

Na Jesenicku padaly stromy, komplikace byly na železnici

Hasiči v Olomouckém kraji kvůli silnému větru vyjížděli už ke čtyřem desítkám událostí, odstraňují hlavně spadlé stromy a větve na silnice či veřejná prostranství. Nejvíce zásahů evidují na Jesenicku. 

V Mikulovicích hasiči zajišťovali uvolněné plechy na budově školní jídelny. Řešili také poškozené dráty elektrického vedení v Jeseníku, Staré Červené Vodě, Zlatých Horách a v Mikulovicích. „Komplikace po pádu stromy nastaly i na železnici. Jednotky odstraňovaly spadlý strom v kolejišti poblíž Moravského Berouna,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Na Olomoucku hasiči zajišťovali uvolněné plechy na budově v Litovli. V Chromči na Šumpersku osobní vozidlo narazilo do padajících stromu, nehoda se obešla bez zranění. 

Pod Krkonošemi a Jizerskými horami se mohou zvedat hladiny řek

Kvůli vydatnému dešti mohou na horách stoupat hladiny řek. Povodňová bdělost, tedy nejnižší stupeň varování, platí pro několik regionů Libereckého a Královéhradeckého kraje, a to od úterního večera do středečního rána. 

„V důsledku nasycení půdy a očekávaných intenzivnějších srážek očekáváme na tocích odvodňujících Jizerské hory a Krkonoše místy dosažení prvního stupně povodňové aktivity,“ uvedli meteorologové. Výjimečně může napršet až 30 litrů na metr čtvereční za šest hodin.

Při prvním povodňovém stupni se voda ještě nevylévá z břehů, problémy ale mohou nastat kvůli zvýšenému odtoku vody či podmáčení stromů. Lidé by se měli vyvarovat pohybu v korytě toku a sledovat aktuální situaci.

Povodňová bdělost se v Libereckém kraji týká okolí Liberce, Jablonce nad Nisou, Frýdlantu, Jilemnice, Semil, Tanvaldu a Železného Brodu a platí také v regionech Trutnov a Vrchlabí v Královéhradeckém kraji.