Lidovecký lídr Grolich se stal hejtmanem Jihomoravského kraje. Vítězné ANO skončilo v opozici

Novým hejtmanem Jihomoravského kraje se na ustavujícím zasedání zastupitelstva stal křesťanský demokrat Jan Grolich. Hlasovalo pro něj 55 přítomných, nikdo nebyl proti a osm se zdrželo hlasování. V čele kraje Grolich nahradil Bohumila Šimka (za ANO).

Koalici ANO, ČSSD, Starostové pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno vystřídala po podzimních krajských volbách nová koalice KDU-ČSL, Piráti, ODS se Svobodnými a Starostové pro jižní Moravu. Má 37 mandátů mezi 65 zastupiteli. V opozici je ANO, ČSSD, SPD a Spolu pro Moravu složené z pěti subjektů jako například TOP 09 nebo Zelení.

Grolich neměl protikandidáta. Nový hejtman uvedl, že koalice přebírá kraj v nejhorší situaci. „Způsobila to celosvětová pandemie koronaviru. Jsou zavřené obchody, školy, restaurace. Můžeme jet v zajetých kolejích, nebo k tomu přistoupit jako k výzvě a dělat věci jinak,“ uvedl. „Vezmeme dobré věci, které se podařily, a postavíme na nich v podstatě nový kraj, který zaručí seniorům, že můžou zůstat na stáří doma s rodinou, kraj, který se stará o životní prostředí, má kvalitní vzdělání a všichni vědí, co pro ně kraj dělá,“ dodal.

Jan Grolich řekl, že v krajském rozpočtu na příští rok bude třeba seškrtat zhruba půl miliardy. Koalice bude muset řešit také motocyklovou Grand Prix v Brně. „Stát nás připraví o motocyklovou Grand Prix, pokud se za akci nepostaví,“ řekl nově zvolený jihomoravský hejtman. Podle něj v současné situaci při propadech příjmů v rozpočtu kvůli koronaviru nelze investovat do oprav dráhy Masarykova okruhu, jak požaduje promotérská společnost šampionátu Dorna.

Dorna chce kompletní rekonstrukci za 100 milionů korun, což podle Grolicha není v silách kraje. Obdobně se na to dívá i Brno. Příští ročník závodů je tak v ohrožení. Od dalších let chce navíc promotér víc než zdvojnásobit zalistovací poplatek za zisk licence.

Postu starosty se nový hejtman vzdá

Nové zastupitelstvo Jihomoravského kraje se kvůli pandemii koronaviru nesešlo na krajském úřadě, ale v aule univerzitního kampusu, která je větší a umožňuje rozestupy.

„Nový hejtman je v současné době starostou Velatic na Brněnsku, postu se ale v týdnu vzdá,“ řekla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Lidovci se budou starat o ekonomiku, sport a regionální rozvoj, ODS zase o dopravu, investice, zdravotnictví a školství. Piráti budou mít v gesci životní prostředí, sociální oblast, participaci, otevřenost a vědu s výzkumem. Starostům připadne územní plánování, kultura a cestovní ruch.

Datum narození: 11. června 1984 

Vzdělání: maturoval na brněnském Biskupském gymnáziu, absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity (2009)

Kariéra: působil jako advokátní koncipient a již jako starosta Velatic složil advokátní zkoušky 

Působení v politice: do obecního zastupitelstva poprvé kandidoval jako šestadvacetiletý v roce 2010 jako nestraník za KDU-ČSL, později se stal členem strany; do krajského zastupitelstva byl zvolen před čtyřmi lety z devátého místa (lidovci získali 11 mandátů a skončili druzí); letos již kandidátku KDU-ČSL v kraji vedl, získal i nejvíce preferenčních hlasů, lidovci skončili s 11 mandáty opět druzí za ANO

Rodina: ženatý

Jan Grolich (KDU-ČSL)
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Nejvíc radních má ODS se Svobodnými

Hejtmanovými náměstky se stali Lukáš Dubec (Piráti), který bude statutárním zástupcem, Jiří Nantl (ODS), František Lukl (STAN) a Jan Zámečník (KDU-ČSL). Radními se stali Jiří Crha (ODS), Vladimír Šmerda (ODS), Jiří Kasala (ODS), Jana Leitnerová (Piráti), Jiří Hlavenka (Piráti) a Martin Maleček (STAN).

Osm členů rady bude uvolněných, tři budou neuvolnění. Neuvolněným bude náměstek Lukl, který je starostou Kyjova a předsedou Svazu měst a obcí, dále také náměstek Nantl, ředitel výzkumného centra CEITEC, a také radní Maleček, starosta Brna-severu.

Odcházející hejtman Šimek měl náměstků pět. Jednoho z ANO, dva byli sociální demokraté a po jednom náměstkovi měli v minulém volebním období Starostové pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Bohumil Šimek se jako opoziční zastupitel stal předsedou kontrolního výboru zastupitelstva. Předsedou finančního výboru se stal Ivo Vašíček (Piráti).

Vítězství v říjnových krajských volbách obhájilo ANO ziskem 15 mandátů. Hned po volbách ale oznámili koalici zástupci KDU-ČSL, Pirátů, Starostů pro jižní Moravu a ODS s podporou Svobodných. Lidovci získali mandátů 11, Piráti deset, ODS devět, Starostové sedm, Spolu pro Moravu pět a SPD i ČSSD po čtyřech.