Policie dopadla muže, který prý pomáhal dovážet nebezpečný odpad do skladu u Frýdku-Místku

Moravskoslezská policie zadržela jednatřicetiletého muže z Opavska, který údajně pomáhal Polákům vybírat místa k nelegálnímu uskladnění nebezpečného odpadu. Odpad skončil v halách ve Starém Městě u Frýdku-Místku a Bohumíně. Muž je ve vazbě, a pokud se potvrdí jeho vina, hrozí muž až pětileté vězení.

Dva nelegální sklady nebezpečného odpadu objevili policisté v lednu tohoto roku. Pravděpodobně polská firma do hal ve Starém Městě a Bohumíně navezla směsi odpadních hořlavých látek. Dohromady šlo až o 700 tisíc litrů chemikálií. 

Do Starého Města pachatelé navezli zhruba 2800 nádob s ředidly, barvami, ropnými produkty a potravinářskými směsmi. Policii se podařilo zdokumentovat 22 návozů odpadu do Starého Města a šest do Bohumína.

Sklady sám zajišťoval

Muže z Opavska policie obvinila z nedovoleného nakládaní s odpady a také z poškození a ohrožení životního prostředí. „Úzce spolupracoval právě se skupinou z Polska. Zajišťoval pronájmy skladových prostor na území Moravskoslezského kraje,“ řekl náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita.

U zadrženého proběhly i domovní prohlídky, při kterých policie zajistila důkazy k oběma případům návozu nebezpečných látek do regionu. „Zajistili jsme i vysokozdvižný vozík, který zapůjčoval právě pachatelům z Polska k vyložení nákladu, ať už ve Starém Městě, nebo Bohumíně,“ doplnil Wita.

Zasahovali i policisté v Polsku

Případem se zabýval policejní tým, který úzce spolupracoval i s polskými kolegy. Podle Wity policisté v Polsku v minulých dnech zadrželi patnáct lidí, kteří se na nelegálním vývozu odpadu podíleli. Jsou obviněni z účasti na organizované zločinecké skupině, která se zabývala skladováním a převážením nebezpečných látek.

Pachatelé se chystali ve vyvážení nebezpečného odpadu pokračovat. Policie zjistila, že se skupina pokusila v dalších 13 případech pronajmout objekty i na jiných místech. I díky mediálnímu zájmu však byly realitní kanceláře opatrnější a s policií spolupracovaly. Organizátory trestné činnosti byli podle policie právě lidé z Polska.

Chemikálie zmizí do poloviny května

V polovině března začala likvidace nebezpečných chemikálií ve Starém Městě u Frýdku-Místku. Náklady na odstranění zátěže město odhaduje na osm milionů korun. Odpady končí ve spalovně.  

Bylo odvezeno 12 kontejnerů, což je zhruba 100 tun odpadu z celkem 650. Týdně by teď bylo možné odvézt až 50 tun, takže to vypadá, že zhruba do poloviny května by to mohlo být celé už vyvezeno pryč.
Michal Pobucký
primátor Frýdku-Místku

Město Frýdek-Místek původně plánovalo, že by odpad převezlo do jiného skladu, kde by zůstal až několik let. Nakonec ale získalo od ministerstva životního prostředí povolení chemikálie rovnou zlikvidovat.