Dva nelegální sklady nebezpečného odpadu v Moravskoslezském kraji ukrývaly stovky barelů

Dva nelegální sklady nebezpečného odpadu byly tento týden nalezeny na Frýdecko-Místecku a na Karvinsku. Směsi odpadních hořlavých látek pravděpodobně do hal ve Starém Městě a Bohumíně navezla polská firma. Celkem se jedná o téměř 700 tisíc litrů chemikálií. Objekty hlídá policie. Ve Starém Městě by likvidace látek mohla začít příští týden.

V obou případech si polská firma pronajala v Česku objekty, do nichž odpad navezla. Když majitelé zjistili, co se v jejich budovách nachází, obrátili se údajně na úřady. Ve Starém Městě bylo uskladněno asi 500 tisíc litrů látky, v Bohumíně-Pudlově asi 150 tisíc litrů. 

Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD) svolal už ve středu krizový štáb, o kterém ale město informovalo až ve čtvrtek. Věc řeší i radnice v Bohumíně. Nelegálním uskladněním látek se zabývá i policie, hasiči, Povodí Odry, Česká inspekce životního prostředí a další instituce.

Podle mluvčí frýdecko-místecké radnice Jany Matějíkové se ukázalo, že polskou firmu nelze kontaktovat a vše se musí řešit přes hranice. Krizový štáb se shodl, že nebezpečný odpad by měl být z haly postupně odebrán a převezen k likvidaci odbornou firmou, aby se vyloučila možnost úniku látek, výbuchu, požáru, ohrožení podzemních vod i obyvatelstva.  

Jana Končítková z bohumínské radnice ve čtvrtek uvedla, že ve středu majitel soukromého objektu oznámil hasičům, že v budově je nezjištěné množství neznámé látky. „Čekáme na výsledky rozborů, které ještě nemáme. Naši pracovníci zjišťovali, zda nedochází k úniku těchto látek do podzemních vod nebo případnému znečištění podzemních vod, to se nepotvrdilo,“ řekla Končítková.

Mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná řekla, že policie zjišťuje, kdo odpad navezl. „Vzhledem ke stavu řízení předmětné věci nelze aktuálně detailní informace zveřejnit,“ řekla. Mluvčí České inspekce životního prostředí řekla, že vědí o obou případech. „Jsme přizváni. Situaci monitorujeme,“ uvedla Radka Nastoupilová. 

Primátor: Podobných míst by mohlo být v celé republice víc

„Podobných míst může být nejen v kraji, ale v celé republice víc, a shodli jsme se na potřebnosti upozornit, že se něco takového organizovaně děje, aby si vlastníci skladovacích objektů dávali pozor, komu je pronajímají, a neztráceli přehled, co se v jejich nemovitostech děje,“ řekl Pobucký.

Objekt ve Starém Městě je určen k demolici. Chybí k němu dokumentace o inženýrských sítích. Za riziko primátor považuje i velké množství odpadu, k němuž se zatím nikdo nehlásí.

„Nevíme, zda někde v tom obrovském objemu nemůže docházet k úniku, zvlášť když na některých místech došlo ke zborcení nádob. Na druhou stranu není důvod k panice, víme, že se nejedná o žádný extrémní případ typu radioaktivního odpadu, ale o směsi odpadních hořlavých látek. Přesto si nemůžeme dovolit být nečinní,“ míní primátor. Podle mluvčí se navíc vzorky neodebíraly ze všech barelů, ale jen z několika.

Ze Starého Města by mohli barely začít odvážet v úterý

Pobucký doplnil, že barely by se mohly začít odvážet příští úterý. Specializované firmy se snaží vymyslet, jak je přepravit a likvidovat. „Rozhodnutí, předpokládám, padne v úterý ráno. Pokud se to celé spustí, tak v úterý by měl být den D, kdy bychom mohli začít s likvidací,“ uvedl Pobucký. Podle něj půjde o drahou záležitost.

„Zákon hovoří tak, že pokud je známý původce odpadu, tak to hradí město a následně to vymáhá po tom původci. Pokud není známý původce, tak to hradí kraj,“ řekl primátor. Podle něj je původce zřejmě znám, ale případ řeší policie a není vyloučeno, že šlo o takzvaného „bílého koně“. Město předpokládá, že náklady půjdou z jeho rozpočtu. „Je to havarijní stav a shodou okolností v úterý zasedá rada, takže bychom to řešili.“