V Polsku podezřele často hoří obří skládky. Ministr vyhlašuje boj odpadové mafii

Události: Požáry skládek trápí Polsko (zdroj: ČT24)

Polský ministr životního prostředí chce co nejdřív zpřísnit zákony o odpadech. Je to jeden ze způsobů, kterým se hodlá vypořádat s čím dál závažnějším problémem v podobě hořících skládek. Hasiči v zemi letos zaznamenali už přes sto požárů hromad odpadu. Vláda si myslí, že to není náhoda a že skládky zapalují firmy, které nestíhají odpadky likvidovat podle pravidel.

Na přelomu května a června zburcoval obří požár na 250 hasičů. Hořela skládka ve městě Zgierz nedaleko Varšavy. Úřady varovaly obyvatele před toxickým kouřem a vyzvaly je, aby neotevírali okna.

Podobných požárů nelegálních i legálních skládek se po celém Polsku objevují desítky. „Počet požárů roste, to nejsou náhody,“ myslí si velitel polských hasičů Leszek Suski.

Možný úmysl hledá z pověření premiéra i tajná služba ABW a zvláštní vyšetřovací tým. Ministr životního prostředí mluví o odpadové mafii. Podle něj je možné, že se majitelé skládek tímto způsobem zbavují odpadu, který nezvládají v zákonem stanovených lhůtách likvidovat.

„Vypadá to, že to je nelegální činnost určitých skupin, které operují v Polsku a škodí životnímu prostředí i společnosti,“ říká mluvčí ministerstva životního prostředí Aleksander Brzózka.

V byznysu s odpady se točí miliardy

Obchod s odpadem je lukrativní, a polské firmy proto za poslední dva roky zdvojnásobily jeho dovoz z ciziny. Přivážejí ho z Evropy, Afriky i z Austrálie. Některý odpad importují legálně, jiný nelegálně.

Vláda odhaduje, že loni do Polska celkem zamířilo 734 tisíc tun odpadu. Jen hodnota toho načerno dovezeného podle ministerstva životního prostředí dosahuje v přepočtu devíti miliard korun.

„Situaci zhoršila Čína, která zablokovala dovoz odpadu z Evropy, a určitě ho tak část končí v Polsku,“ popisuje jednu z možných příčin současného problému ekologický aktivista Marek Jozefiak z hnutí Greenpeace.

Ekologické organizace upozorňují, že systém kontroly odpadového hospodářství v Polsku podle nich fakticky nefunguje. I proto vzniká nový zákon, který má posílit pravomoci inspektorů. Další pak má zpřísnit pravidla pro dovoz a zvýšit tresty za ten nelegální. Vláda už nechce, aby z Polska bylo hořící smetiště Evropy.