Frýdek-Místek může zlikvidovat nebezpečný odpad, nemusí čekat na konec vyšetřování

Nelegální odpad uložený ve skladovací hale ve Starém Městě u Frýdku-Místku bude možné zlikvidovat ještě před skončením policejního vyšetřování. Nyní se hledá vhodné zařízení. Po pátečním zasedání krizového štábu to řekl frýdecko-místecký primátor Michal Pobucký (ČSSD). Barely tak zůstávají na místě a nebudou se zatím převážet k uskladnění do vhodných prostor, jak se původně předpokládalo.

„Máme papír z ministerstva životního prostředí, že to můžeme zlikvidovat, takže teď se ten náš plán trochu mění a hledáme specializovaná zařízení, která to mohou zlikvidovat,“ uvedl Pobucký.

Město původně předpokládalo, že bude muset čekat na dohledání původce odpadů. Po právní analýze se ale podle Pobuckého ukázalo, že lze nechat odpad zničit. Radnice podle primátora spolupracuje s krajem i ministerstvem. Už dřív vybrala pro sanační práce společnost Aquatest, která na místě stále provádí odborné analýzy.

„Ostatní práce pokračují. Policisté to hlídají. My jsme ten areál ještě pro jistotu oplotili. Chemici jsou na místě a odebírají vzorky,“ uvedl Pobucký. Krizový štáb by se měl znovu sejít příští pátek.

Nelegální odpad do skladu pravděpodobně navezla polská firma a kromě skladovací haly ve Starém Městě ho uložila také v objektu v Bohumíně na Karvinsku. Ve Starém Městě je podle předpokladů minimálně pět set tisíc litrů odpadů a není vyloučeno, že to nakonec bude víc.  V Bohumíně je okolo sto padesáti tisíc litrů. Bohumín zajištění materiálu nechává na majiteli soukromého objektu, kam byl dovezen. Podle vedení města odpad obyvatele neohrožuje.

Ředitel společnosti Aquatest Ladislav Šimek už dříve řekl, že se domnívá, že dovezený odpad nepochází z jednoho zdroje. „Je to ode mě odvážné komentovat teď, ale nemyslím si, že by šlo vyloženě o odpad z jedné konkrétní výroby. Ta škála odpadů je tak široká, že to neukazuje prstem na jednoho původce. Je tam skutečně velké množství typů jednotlivých látek,“ řekl Šimek.