Firma analyzuje odpad ze skladu u Frýdku-Místku. Teprve pak ho odveze pryč

Nelegální odpad u Frýdku-Místku (zdroj: ČT24)

V pondělí pokračovala likvidace nelegální skládky nebezpečného odpadu ve Starém Městě u Frýdku-Místku. Policie tam našla asi půl milionu litrů hořlavých látek. Samotný odvoz ale podle informací České televize ještě nezačal. Nebezpečný odpad zůstane nadále i v Bohumíně, kde řeší podobný případ jako ve Frýdku.

Barely má ze skladu odvézt firma Aquatest, která však na dotazy České televize neodpověděla. Jak vyplývá z neoficiálních informací, firma zatím zkontrolovala zhruba desetinu z celkového objemu. Každý barel totiž chemici musejí nejdříve otevřít, udělat analýzu, jaká látka uvnitř je, a poté sud označí a odvezou ho do připraveného kontejneru, který stojí vedle objektu. Odvoz mimo areál proto ještě nezačal.

Ze Starého Města u Frýdku-Místku má odpad zamířit do Starého Města u Uherského Hradiště. Tamní obyvatelé ale nejsou nadšení z toho, že u nich budou barely až do konce vyšetřování případu uskladněny. Dokonce zvažují, že proti tomu začnou podepisovat petici. 

„Určitě z toho žádnou radost nemáme. Na druhé straně, jestliže je tady společnost, která k tomu má vytvořené podmínky, tzn. zkolaudované budovy, certifikace, veškeré auditní záležitosti, tak s tím až tak moc neuděláme. Samozřejmě se o to budeme velmi podrobně zajímat,“ říká starosta Starého Města Josef Bazala (KDU-ČSL).

Likvidace zhruba půl milionu litrů zbytků barev a ředidel ze skladu u Frýdku-Místku přijde odhadem na 400 tisíc korun. Uskladnění pak až na několik milionů ročně.

Podobný sklad se našel také v Bohumíně. Tam majitel s odvozem 150 tisíc litrů podobných látek také nezačal. Nemá na to peníze. Odbor životního prostředí bohumínské radnice je ale s majitelem v neustálém kontaktu a tvrdí, že uskladněný materiál neohrožuje okolí. Je totiž uskladněn v objektu s pevnou podlahou a nedošlo k žádné kontaminaci.