Česko zasáhl silný vítr, polámané stromy poškodily elektrické vedení a omezují dopravu

Kvůli silnému větru zůstává v Česku bez dodávek elektřiny zhruba jedenáct a půl tisíce odběratelů. Kolem 14:00 jich přitom bylo okolo patnácti tisíc. Nejvíc výpadků mají energetici v současnosti hlášeno ve středních Čechách, Moravskoslezském kraji a na Břeclavsku. Naopak ve východních Čechách už se většinu poruch podařilo odstranit. Spadlé stromy a poruchy trakčního vedení místy omezují železniční dopravu. Výstraha meteorologů před silným větrem platí pro většinu území až do 19 hodin.

Silný vítr, který vane v souvislosti s přechodem studené fronty od severu, zasáhl nejdříve východní Čechy. V Pardubickém a Královéhradeckém kraji bylo dopoledne kvůli větru bez dodávky elektřiny přibližně pět tisíc domácností. Energetici evidovali pět poruch na vedeních vysokého napětí, například na Orlickoústecku, v Březové nad Svitavou či v Litomyšli. V Královéhradeckém kraji energetici řešili čtyři poruchy na vysokém napětí. Bez elektřiny se ocitly domácnosti na Trutnovsku či v části Hradce Králové.

„Poruchy byly převážně v horských a podhorských oblastech a byly způsobeny velmi silným větrem, pády stromů a větví do vedení, padaly i vodiče. Poruchy se daří opravovat, v terénu máme maximální počty pracovníků,“ řekla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Silný vítr lámal stromy, které poškodily elektrické vedení, i na jihu Moravy. Na Brněnsku bylo dopoledne bez elektřiny přes 2600 odběratelů kolem Popůvek a Střelic. V celém Česku zůstalo bez dodávek elektřiny zhruba patnáct a půl tisíce odběratelů, později odpoledne se počet snížil o zhruba čtyři tisíce. 

Poruchy by mohli energetici odstranit ještě v pondělí

Na východě Čech se situace odpoledne zklidnila. „V kraji Královéhradeckém a Pardubickém se nám už podařilo dodávky skoro obnovit,“ řekla mluvčí společností ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. Výrazně se podle ní zlepšila také situace v Olomouckém kraji. ČEZ předpokládá, že se dodávky podaří obnovit ještě v pondělí. Bude ale záležet na dalším vývoji počasí.

EG.D mělo v podvečer na vedení vysokého napětí 13 poruch a zhruba 3500 odběratelů s omezením dodávek. Bylo to asi o 1500 méně než ve 14:00. „Většinu poruch z dopoledne se nám už povedlo opravit, ale další poruchy během odpoledne přibyly,“ popsal vývoj mluvčí společnosti Roman Šperňák.

Dvě nové poruchy odpojily zhruba 1500 odběratelů EG.D na Břeclavsku. Kolem tisícovky míst bez proudu je na Jihlavsku. Další poruchy jsou v okolí Velkého Meziříčí a Moravských Budějovic.

Spadlý strom přerušil dopravu na železnici

Strom spadlý do kolejiště přerušil po poledni krátce provoz železnice v úseku mezi stanicemi Lípa a Herálec na Havlíčkobrodsku. „Úsek Lípa–Herálec byl zastavený asi na půl hodiny, vlak stačil zastavit před spadlým stromem, žádné další komplikace tam nebyly,“ konstatoval Dušan Gavenda, mluvčí Správy železnic. Provoz byl podle něho obnovený po třinácté hodině. 

Kvůli poruše trakčního vedení nejezdí vlaky mezi Šlapanovem a Dobronínem a nepojedou zřejmě až do desáté hodiny večerní. Popadané stromy musejí hasiči odklízet i jinde, zatím kvůli nim vyjeli asi na třicet míst, mimo jiné do Jemnice a Želetavy na Třebíčsku nebo Batelova a Velkého Beranova na Jihlavsku.

Nejede lanovka na Sněžku

Horská služba Krkonoše vydala výstrahu před velmi silným větrem, který by mohl mít na hřebenech rychlost i nad 126 kilometrů za hodinu. Turisté si podle horské služby musejí dát pozor i na místy vyfoukaný a zledovatělý terén.

Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti šedesáti kilometrů v hodině, uvedli na webu správci lanovky. Kromě těch na Sněžku a na Pláně vítr jiné lanovky ve středních a východních Krkonoších neomezil.

V Krkonoších napadlo za poslední den asi pět centimetrů sněhu a celkem hřebeny pokrývá třicet až šedesát centimetrů sněhu. Nadále platí nejnižší první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

„Během dne bude sněžit v kombinaci se silným severozápadním nárazovým větrem. Mohou se vyskytnout malé deskové laviny, které se zastaví ještě na svahu,“ uvedl lavinový specialista horské služby Robert Dlouhý.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

Výstraha platí pro většinu území do večera

Pondělek bude podle meteorologů větrný a zamračený. Výstraha před silným větrem platí pro většinu území. „Nad naším územím čekáme nejsilnější vítr po poledni, v souvislosti s přechodem studené fronty od severu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Na některých místech budou mít nárazy rychlost až sedmdesát kilometrů za hodinu, na horách kolem sto kilometrů za hodinu.

Dopoledne bude pršet jen místy, odpoledne ale na většině území, na horách bude padat déšť se sněhem nebo sněžit. Večer bude déšť a sněžení od severu ustávat, mraků bude ubývat a také pozvolna zeslábne vítr.