Jasná páka posílá jednoznačný vzkaz Putinovi a zdraví Babiše

Jasná páka vydává novou nahrávku (zdroj: ČT24)

„Starej bejt každej neumí,“ shoduje se na nové nahrávce kapela Jasná páka. EP se čtyřmi novými písněmi podpořilo i jarní turné. V minulým režimem zakázané kapele se setkávají členové původní sestavy, tedy především Michal Ambrož a David Koller.

Jasná páka chtěla v osmdesátých letech hodit za hlavu to, co ji v socialistickém režimu obklopuje, a bavit se hudbou. Dnes se někdejší členové scházejí i hrají sporadicky. Na novinku natočili jen čtyři skladby.

EP sice vznikla v době covidové pandemie, na tématech se to ale neodráží. Do inspirace zato zasáhla politika. Píseň Ručičky bozkávám je odkazem expremiérovi Andreji Babišovi (ANO). „Nemůžeme používat slova, které on používal, třeba čau lidi, to je u nás v kapele zakázané. A tak jsme udělali písničku, která se věnuje prdlým českým, slovenským a maďarským pozdravům,“ upřesnil David Koller, který opět usedl za bicí.

„Pal vocuď, hajzle“

„Při práci na tomto albu jsem se královsky bavil. Stejně jako v začátku Jasné páky,“ přiznává kytarista a zpěvák Michal Ambrož. Kapela řazená k nové vlně hrála jen v první půlce osmdesátých let, pak přišel celostátní zákaz, který přispěl k rozpadu. Hudebníkům zůstal ale mimo jiné společný odpor proti totalitě.

Najevo ho dávají i v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině. Prostřednictvím jednoho ze svých hitů Pal vocuď, hajzle! „Jasná páka podporuje Ukrajinu a posílá jasný vzkaz Vladimíru Adolfiči Putinovi,“ upozorňuje Ambrož.

Zprávu kapela předává na turné, kde novinky doplňují starší skladby. Turné Jasnou páku zavede do Brna, Jablonce nad Nisou, Havlíčkova Brodu, Prahy a Březnice u Zlína.