Nafta za týden výrazně zlevnila, litr stojí o korunu padesát méně. Levnější je i benzin

Události: Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují (zdroj: ČT24)

Benzin i motorová nafta za poslední týden zlevnily. Klesla zejména cena nafty, v průměru zaplatí řidiči 44,49 koruny za litr, což je o 1,50 koruny méně než před týdnem. Benzin zlevnil o 62 haléřů na 41,38 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Nejdražší jsou pohonné hmoty tradičně v Praze, nejlevnější v Jihočeském kraji.

Ceny benzinu a nafty postupně klesají zhruba od poloviny října a jsou nyní na nejnižší úrovni za pět týdnů. Na druhé straně je tankování podstatně dražší než loni touto dobou, kdy byl benzin o 4,20 koruny levnější za litr nafty motoristé platili o téměř 8,50 koruny méně než v současnosti.

Momentálně není v žádném kraji průměrná cena za litr benzinu či nafty pod čtyřiceti korunami. Ve třech krajích ale stojí litr Naturalu 95 méně než 41 korun. V Jihočeském kraji se za něj platí v průměru 40,76 koruny, v Královéhradeckém 40,91 koruny a 40,99 koruny v Ústeckém kraji.

Při pohledu na okresní úroveň 40korunová hranice padla, na Táborsku je průměrná cena benzinu na 39,96 koruny. Naopak pouze v Praze stojí litr 95oktanového benzinu přes 42 korun, konkrétně o 12 haléřů více.

To je ale méně, než na kolika začíná cena nafty. Z krajů je nejlevnější i ona v Jihočeském kraji, kde stojí litr 43,48 koruny – přičemž v Táborském okrese platí motoristé 42,42 koruny – a pod 44 korunami je ještě v Ústeckém kraji (43,73). Zato v Olomouckém a Středočeském kraji a Praze zaplatí řidiči nejméně 45 korun za litr.

Nižší ceny paliv jsou podle analytiků způsobené hlavně levnější ropou na burze. Další pokles očekávají i v následujících týdnech. Mohla by to ale zvrátit řada faktorů. „Na začátku prosince začíná embargo na dovoz ropy z Ruska. Navíc bude zasedat OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu),“ upozornil portfolio manažer společnosti Amundi Asset Management Petr Zajíc. Právě OPEC může omezit dodávky ropy na trh a tím zvýšit cenu paliv.