Začaly Dny NATO. Na mošnovské letiště se sjely jednotky z 19 zemí

ZÁZNAM: Dny NATO 2022 (sobota) (zdroj: ČT24)

Na letišti Mošnov začaly dvoudenní Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Zahájil je společný seskok českých a polských parašutistů. Jde o největší bezpečnostní přehlídku v Evropě, jen v sobotu ji navštívilo 85 tisíc lidí. I na neděli je přichystaných okolo deseti hodin programu. Kvůli letošímu vysokému zájmu veřejnosti se v okolí letiště ze všech stran tvořily několikakilometrové kolony aut.

Vstup na mošnovské letiště je zdarma. Letošní velký zájem diváků způsobil na příjezdech i desetikilometrové kolony, v nichž lidé čekali desítky minut. K Ostravě přijeli lidé z celé republiky i ze zahraničí, podstatnou část návštěvníků dorazila z Polska.

Letadla byla v obležení davů lidí, na prohlídku některých strojů, ale i na toalety se stály dlouhé fronty a v některých místech se po ploše dalo pohybovat jen s obtížemi.

„Jsme rádi, že po dvou letech, kdy návštěvníci bohužel buď v roce 2020 neměli vůbec přístup a v loňském roce to bylo poprvé a naposledy na vstupenky, které regulovaly počet návštěvníků kvůli covidu, jsme opět v režimu roku 2019,“ řekl předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Dopravní situaci chtějí organizátoři pečlivě rozebrat s policií. V okolí nebyla žádná dopravní omezení ani uzávěry, které by cestu na akci mohly komplikovat. „Něco podobného se zde v minulosti nestalo. Mrzí nás, že někteří návštěvníci v kolonách čekali delší dobu. Musíme to pečlivě zanalyzovat a zjistit příčinu,“ řekl Pavlačík.

Kvůli pohřbu britské královny a nepřízni počasí některé jednotky účast odřekly

Na akci se prezentují armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky z 19 zemí. Mělo jich být rekordních 22, ale některé jednotky nakonec účast odvolaly. „Úplně jsme nepočítali s tím, že v pondělí bude ve Velké Británii státní pohřeb královny Alžběty II. nebo že kvůli velmi nepříznivým meteorologickým podmínkám druhá akrobatická skupina, kterou jsme očekávali z Chorvatska, přes veškerou naší snahu jim vyjít vstříc nakonec nedorazí,“ řekl Pavlačík.

Britské letectvo s ohledem na státní smutek podle něj zrušilo účast na všech akcích. Z operačních důvodů také svou účast na Dnech NATO odřekly Estonsko a Dánsko.

Studio 6: Na mošnovském letišti začaly Dny NATO (zdroj: ČT24)

Dosluhující české vrtulníky se na přehlídce rozloučí

V sobotu mohli návštěvníci Dnů NATO poprvé ve vzduchu vidět dvě letadla páté generace F-35 Lightning II, jejichž průlet předvedlo nizozemské letectvo. Stroje mohli spatřit už loni, ale pouze na zemi. Rovněž poprvé se nejen v Mošnově, ale i v celé střední a východní Evropě představil ve vzduchu švédský letoun JAS-39 Gripen E. 

Poprvé lidé v Mošnově uvidí zástupce z Jižní Ameriky, a to brazilský transportní letoun C-390 Millennium. „Dále zde opět máme po šesti letech velmi úspěšnou účast z Jordánska, jejich ženskou protiteroristickou jednotku, která bude mít společné vystoupení se zásahovou jednotkou Moravskoslezského kraje,“ řekl Pavlačík.

Bezpečnostní přehlídku zahájil seskok parašutistů
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Přehlídka zřejmě bude derniérou vrtulníků Mi-24/35V české armády, které postupně začnou nahrazovat modernější stroje. Česká armáda ale podle Pavlačíka představila naopak i svou nejmodernější techniku. Tuzemští hasiči v areálu mošnovského letiště přichystali expozici k hašení požáru v Hřensku.

K nejatraktivnějším patřilo vystoupení švýcarské letecké akrobatické skupiny Patrouille Suisse. Ve vzduchu diváci uvidí i mistra Evropy i Česka v akrobatickém létání Martina Šonku na cvičném vrtulovém letounu Z-142C AF. 

„Myslím, že nejlepší na akci ale je, co je tady všechno možné vidět pohromadě – od městské policie přes hasiče, vězeňskou službu, celní správu, pozemní jednotky. Máme zde poprvé i největší zastoupení pozemních sil, kdy zde máme americký těžký tank Abrams společně s německými nejmodernějšími tanky Leopard. Tohle všechno vidět společně s leteckými ukázkami nikde jinde není možné,“ doplnil Pavlačík.

Ostravská městská policie na Dnech NATO v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Fiala: Na světě není silnější vojensko-politické společenství

Dny NATO jsou příležitostí připomenout si, jaký význam má Severoatlantická aliance pro naši bezpečnost. Její záruky budou stále potřeba, řekl při zahájení přehlídky premiér Petr Fiala (ODS).

„Válka na Ukrajině celé Evropě dokazuje, že svět je stále plný hrozeb, těch tradičních, jako je dnešní ruská agrese, i těch novějších, jako jsou různé hybridní útoky. Nikdy se to nezmění, takže záruky, které nám dává Severoatlantická aliance, budou stále potřeba. Na světě není silnější vojensko-politické společenství, které by svým členům garantovalo takovou bezpečnost, jakou dnes máme my,“ řekl premiér.

„Tradičně se tu prezentuje to nejlepší a nejvyspělejší, co má k dispozici armáda, policie, hasiči, celníci a řada dalších bezpečnostních složek České republiky,“ řekl premiér.