Státní zástupce obžaloval expremiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo

Události: Obžaloba expremiéra Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal obžalobu na bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Případ se po letech dostane k soudu. Potvrdil to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Náhled na posouzení případu změnila podle mluvčího jedna z nových svědeckých výpovědí.

„Státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze podal dne 21. března 2022 obžalobu na dvě fyzické osoby ve věci v mediálním prostoru označované jako kauza Čapí hnízdo,“ uvedl Cimbala. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze. Do tří měsíců by měl rozhodnout, kdy se bude konat hlavní líčení. Obžalobu ale může vrátit státnímu zástupci k došetření, nebo rovnou stíhání kteréhokoli z obžalovaných zastavit. 

Jedné obviněné osobě je podle něj kladeno za vinu, že se dopustila dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, jednání druhé osoby je kvalifikováno jako pomoc ke zločinu dotačního podvodu.

Vyjádření Andreje Babiše k rozhodnutí o jeho obžalově v kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Podle předsedy hnutí ANO Babiše se potvrdilo, že „kauza Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces.“ Reagoval tak s tím, že chce u soudu prokázat, že nic trestného neudělal. „Nebýt v politice, nikdo by se tím nikdy nezabýval, protože se nic nestalo. Nikomu nevznikla žádná újma, dotace, i když na ni byl nárok, byla vrácena,“ uvedl. 

V rozhovoru pro Českou televizi dodal, že rozhodnutí státního zastupitelství mu má zabránit pokračování v politice. „Je to účelovka a pravděpodobně je to cíl mě odradit od kandidatury na prezidenta, což jsem samozřejmě neoznámil, ani jsem se k tomu nevyjádřil, takže nic jiného to není, jen pokračování toho, abych nebyl v politice,“ řekl. 

Poslanci vydali Andreje Babiše k trestnímu stíhání 3. března. Bývalý předseda vlády dlouhodobě tvrdí, že kauza je účelovým pokusem o jeho kriminalizaci, motivovanou snahou, aby odešel z politiky. Bývalý předseda vlády řekl, že se vydání k trestnímu stíhání nebrání.

Podle Cimbaly nově zjištěný skutkový stav neumožnil vydání jiného rozhodnutí, než je podání obžaloby. „Státní zástupce je vázán zákonem a zásadou obžalovací. V této věci byly splněny zákonné podmínky, které trestní řád spojuje s podáním obžaloby. S otázkou případných pochybností svědčících ve prospěch obžalovaných se musí vypořádat příslušný soud,“ doplnil mluvčí. 

Podle státního zastupitelství změnila náhled na posouzení celého případu jedna z nových svědeckých výpovědí. „Pokud si dovolím věc do značné míry zjednodušit, lze konstatovat, že nové důkazy narušily původní, výchozí právní úvahy, na jejichž základě bylo původní rozhodnutí vydáno,“ uvedl ve vyjádření zveřejněném na webu žalobců Cimbala.

Případem se bude zabývat soudce Šott

Případem padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo se bude zabývat soudce Městského soudu v Praze Jan Šott. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí soudu Adam Wenig. „V souladu s rozvrhem práce byla věc přidělena předsedovi senátu Mgr. Janu Šottovi,“ uvedl. 

Šott v minulosti soudil mediálně známé kauzy, mezi kterými byl mimo jiné i případ údajné korupce bývalých poslanců Věcí veřejných Víta Bárty a Jaroslava Škárky, přijetí úplatku úředníkem finančního ředitelství Jiřím Jungem nebo případem Čecha, který se zapojil do bojů na východě Ukrajiny v jednotkách Ruskem koordinovaných sil. 

První krok pro pravomocný rozsudek, říká Rakušan

Premiér Petr Fiala (ODS) v reakci na rozhodnutí státního zastupitelství uvedl, že hodnotí kladně, že kauza dospěje k rozhodnutí. „Pro všechny bude dobře, když celá kauza dospěje k nějakému rozhodnutí. Komentovat probíhající řízení nebudu, důvěřuji nezávislým soudům,“ řekl. 

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) považuje obžalobu bývalého premiéra za „první krok vedoucí k pravomocnému rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo.“ Dodal, že Poslanecká sněmovna už vyslala jasný signál, že o vině a nevině má rozhodnout soud. 

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na sociální síti ocenila, že Andrej Babiš bude moct kauzu vysvětlit u soudu. „Už nebude stačit kopání kolem sebe a slova o tom, že se tam máme na ty peníze jet podívat. Kdyby měl sebereflexi, rezignuje na všechny funkce a do rozhodnutí nebude nikam kandidovat,“ napsala také. 

„Konečně závan narovnání podnikatelského prostředí, jak o tom pan poslanec snil, když náhodou spal!“ uvedl s odkazem na dřívější Babišovu knihu „O čem sním, když náhodou spím“ šéf Pirátů Ivan Bartoš. Dodal, že je správné, že předseda hnutí ANO získá možnost obhájit sebe.

Předseda opoziční SPD Tomio Okumura také souhlasí s tím, že kauzu bude řešit soud. „O vině či nevině musí rozhodnout soud a platí padni komu padni. A myslím, že se uleví všem stranám, když bude konečně jasno, jak to je,“ reagoval. 

Dlouholetá kauza

V kauze Čapí hnízdo bylo původně obviněno jedenáct lidí včetně členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Policisté následně ukončili vyšetřování kauzy na konci loňského května, oba obviněné navrhli obžalovat. Šaroch na konci srpna rozhodl o tom, že jim případ vrátí k došetření. Učinil tak zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků, mimo jiné premiérova syna Andreje Babiše mladšího.

Policisté znovu navrhli oba obviněné obžalovat 20. září, vyšetřování ale následně zdrželo to, že Babiš v říjnových volbách znovu nabyl poslanecký mandát, a tím i imunitu. Sněmovna Babiše ke stíhání vydala na začátku března.

Rekreační a konferenční areál Čapí hnízdo původně patřil Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Obžaloba politika je proti kodexu hnutí ANO

V morálním kodexu pro reprezentanty hnutí ANO z roku 2011 jeden z bodů určuje, že osoba, proti které je podána obžaloba pro úmyslný nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát, funkci a členství ve hnutí. 

Místopředseda ANO a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák v reakci na ustanovení kodexu uvedl, že v době, kdy kauza vznikla, nebyl Babiš ve funkci, proto jeho působení v politice nepředstavuje žádný problém. „Je-li to takto definováno, tak to není v rozporu,“ dodal a upřesnil, že za nejdůležitější považuje, jak bude reagovat sám Babiš.