Sněmovna vydala Babiše v kauze Čapí hnízdo a Svobodu v případu Opencard

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek dopoledne jednala o žádosti o vydání předsedy ANO a někdejšího premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Návrh po přibližně třech hodinách poslanci schválili, Babišovo stíhání tak může pokračovat. Následně zákonodárci rovněž podpořili žádost o vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) v kauze městské karty Opencard. Odpoledne pak měli poslanci na programu pravidelné interpelace na členy vlády. Kvůli mimořádné schůzi kabinetu byla sněmovna večer přerušena do pátku.

Na dotazy zákonodárců přišel ve 14:30 reagovat přímo premiér Petr Fiala (ODS). Na začátku hovořil například o institutu referenda a prvcích přímé demokracie, následně čelil otázce, jak je na tom Česko z hlediska kapacity protiatomových krytů či osobních dozimetrů (přístrojů pro měření radiace). V ČR je podle premiéra kolem šesti tisíc protiatomových krytů pro zhruba čtvrt milionu lidí, kteří je ale vzdor hrozbě Ruska nebudou muset použít.

Následně se k řečnickému pultíku postavil Fialův předchůdce Andrej Babiš a vládu vyzval, aby „dala lidem peníze“. Následovala slovní přestřelka mezi oběma politiky o tom, kdo líp hospodaří a kdo Česko víc zadlužil.

Platby za státní pojištěnce

Kromě situace na Ukrajině řešili poslanci odpoledne při interpelacích také platby za státní pojištěnce. Předlohu o automatické valorizaci plateb státu za děti, seniory či nezaměstnané do veřejného zdravotního pojištění chce resort zdravotnictví předložit k připomínkám v pátek, sdělil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) před poslanci. Nový systém by měl podle něho fungovat od příštího roku.

Platby do zdravotnictví za státní pojištěnce se budou podle ministra odvíjet patrně od průměrné mzdy. „Cílem by mělo být to, že v letech, kdy bude stát prosperovat a průměrná mzda bude stoupat, a teď mě neberte za slovo, se bude zvyšovat úhrada za státní pojištěnce. V letech chudých, kdy průměrná mzda bude stejná nebo bude klesat, se úhrada nebude snižovat,“ řekl Válek v odpovědi na dotaz Jana Síly (SPD).

Poslanci Babiše vydali potřetí

Pro Babišovo vydání hlasovalo 111 ze 176 přítomných poslanců. Vydání podpořili zákonodárci všech sněmovních klubů kromě hnutí ANO. Všech 65 přítomných poslanců hnutí bylo proti. Babiš se hlasování neúčastnil.

Na rozdíl od expremiéra bývalý pražský primátor Svoboda kolegy o vydání ke stíhání v krátkém proslovu výslovně požádal. „Jsem přesvědčen o tom, že nebudeme-li věřit našim soudům, budeme jako poslanci bortit jeden ze základních systémů, na kterém je naše demokracie postavena,“ řekl. Pro Svobodovo vydání hlasovala drtivá většina přítomných poslanců.

Vyjádření Bohuslava Svobody (ODS) k návrhu vydání jeho osoby k trestnímu stíhání (zdroj: ČT24)

Sněmovna řeší kauzu padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo už třetí období. Bývalého premiéra Babiše ke stíhání v minulosti vydala dolní komora už dvakrát a mandátový a imunitní výbor vydání doporučil plénu i tentokrát.

Babiš opakoval, že jde o účelovou pseudokauzu

Někdejší předseda vlády dlouhodobě tvrdí, že kauza je účelovým pokusem o jeho kriminalizaci, motivovaným snahou, aby odešel z politiky. „Po věcné stránce se vydání k trestnímu stíhání nebráním, ačkoli se jedná o účelové stíhání,“ řekl před aktuálním jednáním Babiš.

Přímo na plénu sněmovny dopoledne řekl, že případ dotace pro Čapí hnízdo je pseudokauzou a připomněl, že se objevily i další podobné pokusy ho zdiskreditovat – zmínil například otázku spolupráce s komunistickou tajnou bezpečností. „Všechny soudy na Slovensku jsem vyhrál,“ prohlásil Babiš. Jmenoval i kauzu Šuman či Pandora Papers. Cílem všech těchto kauz je prý jeho vyštvání z politiky.

Vyjádření Andreje Babiše (ANO) k návrhu vydání jeho osoby k trestnímu stíhání (zdroj: ČT24)

„Udržuje se to v mediálním prostoru dodnes pro případ, že bych se rozhodl kandidovat na prezidenta,“ uvedl Babiš. Za „snůšku lží, blábolů a nesmyslů“ pak označil zdůvodnění žádosti o jeho vydání sepsanou státním zástupcem Jaroslavem Šarochem, jak ji na plénu přečetl zpravodaj Josef Cogan (STAN).

Tentokrát už předem Babiš požádal dopisem poslance, aby rozhodnutí důkladně zvážili. Kromě předsedy hnutí ANO je v případu obviněná i jeho tehdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). 

V kauze Opencard byli další obžalovaní včetně Svobodova nástupce v primátorské funkci Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) už v minulosti osvobozeni. Nynějšího předsedy sněmovního zdravotnického výboru Svobody se tehdejší odvolací proces netýkal, protože ho dolní komora ke stíhání v minulém volebním období nevydala. Dříve ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu na dva a půl roku.

V podvečer došlo na takzvané opoziční okénko. Poslanci se zabývali návrhem Radka Vondráčka (ANO) na zákony o regulaci lobbingu. Sněmovna však díky hlasům koaličních stran dva Vondráčkovy návrhy vrátila v prvním čtení k přepracování. Vondráček dal najevo, že když se tak stane, předloží zákon znovu ve stejné podobě. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda jej však varoval, že v tom případě se již nedostane na pořad žádné schůze.

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti) na plénu uvedl, že vláda připraví ještě letos vlastní úpravu podmínek pro lobbování.

V opozičním okénku projednává sněmovna výhradně opoziční poslanecké návrhy, je pro něj vymezen čtvrteční podvečer po interpelacích. Po pravidlech pro lobbing přišla řada na novelu zákon o pomoci v hmotné nouzi.  Schůze sněmovny byla večer ale přerušená kvůli nepřítomnosti ministrů, kteří odešli na mimořádné jednání vlády o situaci na Ukrajině.