Imunitní výbor doporučil sněmovně vydat ke stíhání Andreje Babiše i Bohuslava Svobodu

Sněmovna pravděpodobně opět vydá bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) ke stíhání v případu Čapí hnízdo. Mandátový a imunitní výbor to doporučil plénu. Před poslanci vypovídal dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch, na jednání byl pozván i šéf hnutí ANO Babiš. Před poslanci ale nevystoupil. Výbor také doporučil k vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) ke stíhání v kauze Opencard. Sněmovní plénum by mohlo rozhodnout příští týden, podle předsedkyně výboru Heleny Válkové (ANO) to bude ale až na další schůzi dolní komory, která začne v polovině února.

Případ Čapí hnízdo se týká údajného dotačního podvodu. Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Stíhání je podle něj politické a na objednávku. Zúčastnit se výboru nepovažoval za přínosné, své argumenty už dříve přednesl, zopakoval v úterý. Podle svých slov nechtěl jednání zdržovat.

„Kauza Čapí hnízdo, která se táhne již více než čtyři roky, je zcela zjevným vykonstruovaným a účelovým pokusem o moji kriminalizaci, motivovaný snahou vystrnadit mě z politiky,“ poznamenal bývalý ministerský předseda. Výsledek jednání výboru se podle něj dal očekávat. Dodal, že nová vládní pětikoalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN má jediný všeobecně známý program „antibabiš“.

Válková uvedla, že hlasování členů výboru o návrhu usnesení bylo většinové. „Nebylo to jednomyslné rozhodnutí,“ řekla. Od Šarocha, který strávil na jednání výboru asi půlhodinu, nezazněly podle Válkové žádné nové informace.

„Pan Andrej Babiš zaslal své písemné vyjádření, kde říká stejné argumenty, jaké už uplatňoval v minulosti, když byl vydáván a když se osobně účastnil,“ dodala.

Studio ČT24: Helena Válková k doporučení k vydání Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Upřesnila, že Poslanecká sněmovna by se měla návrhy na vydání zabývat na další schůzi v polovině února. „Na programu by to mělo být na nejbližší další schůzi, předpokládám od 15. února. Tam už se dozvíme finální odpověď, protože dojde k vlastnímu hlasování,“ uvedla. Připomněla, že doporučení není závazné, ale v minulosti se jím sněmovna zpravidla řídila.

Kauza Čapí hnízdo pokračuje už třetí volební období. Sněmovna Babiše ke stíhání v minulosti vydala už dvakrát. Kromě předsedy hnutí ANO je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Stíhání se týká podezření z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu.

V kauze bylo původně obviněno jedenáct lidí včetně členů Babišovy rodiny nebo někdejšího prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, jenž je nyní prvním místopředsedou sněmovního klubu ANO. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové.

Kauza Opencard

Sněmovní výbor zároveň doporučil plénu vydat bývalého pražského primátora Svobodu k trestnímu stíhání v případu někdejší městské karty Opencard. Podle Válkové bylo hlasování jednomyslné. Další obžalovaní včetně Svobodova nástupce v primátorské funkci Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) byli už v minulosti v kauze osvobozeni.

Svoboda, jenž před výborem vystoupil, řekl, že o vydání k stíhání požádal. Pohled na případ, jak uvedl, nezměnil. „Obžaloba byla nesmyslná, a pokud věříme, že máme spravedlivé soudnictví, tak závěr nemohl být jiný než ten, že byli všichni, kteří mají zatím ukončené řízení, osvobozeni,“ uvedl.

Exprimátor doufá, že soud kauzu „smete pod stůl“ i v jeho případě. „Pravda je, že se říká, že za to bylo pět milionů za mě, a já si říkám, že to je málo za primátora,“ poznamenal Svoboda.

Nynějšího předsedy sněmovního zdravotnického výboru Svobody se tehdejší odvolací proces netýkal. Na začátku minulého volebního období totiž poslanci někdejšího primátora k trestnímu stíhání nevydali. V předminulém období ho sněmovna vydala, v roce 2016 ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku.