Kontrola střetu zájmů v Česku se zlepšuje, tvrdí Komise. Stoprocentní záruka zatím ale není

Systém kontroly střetu zájmů v Česku zaznamenal podstatná zlepšení, zatím však není zcela zaručeno, že bude bezproblémový. Při slyšení v Evropském parlamentu to uvedl šéf generálního ředitelství Evropské komise pro regionální politiku Marc Lemaitre, který s europoslanci řešil aktuální komunikaci Bruselu s českými úřady.

Komise v letos zveřejněné auditní zprávě dospěla k závěru, že český premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů, neboť dále ovládá holding Agrofert, který vložil do svěřenských fondů. Babiš to odmítá a tvrdí, že tím vyhověl domácímu zákonu. Lemaitre konstatoval, že se interpretace Komise a českých úřadů liší, současná komunikace však podle něj ukazuje na české straně „pozitivní vývoj“ a „hmatatelná zlepšení“.

„Zatím to nemáme zcela zaručeno, ale zdá se, že (české) kontroly budou opravdu používat naší interpretaci českého zákona,“ odpověděl Lemaitre na dotaz předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Moniky Hohlmeierové.

České ministerstvo pro místní rozvoj poslalo minulý týden Komisi dopis s odpovědí na otázku, jak české úřady splnily požadavky na systémová zlepšení. Podle vyjádření ministerstva odpověď obsahuje mimo jiné ujištění, že Česko vyhovělo Komisi zapracováním metodického stanoviska Národního orgánu pro koordinaci do řídicí dokumentace ministerstva průmyslu a obchodu. Hohlmeierová však uvedla, že podle jejích informací české auditní orgány komisi napsaly, že právě v rámci tohoto ministerstva není zcela zaručena systémová ochrana před konfliktem zájmů. 

Komise nehodlá vyplácet Agrofertu žádné dotace ze strukturálních fondů do doby, než Česko zcela zabezpečí unijní peníze proti střetu zájmů. České úřady se dosud proti výkladu Bruselu bránily a obrátily se kvůli neproplácení dotací holdingu na soud EU.

Další podmínky

Unijní exekutiva Praze stanovila i další podmínky týkající se pravidel pro předcházení střetu zájmů vrcholných politiků. Ty má Česko splnit nejpozději do poloviny příštího roku, jinak může přijít přinejmenším o část peněz z mimořádného fondu obnovy, v němž má vyhrazeno 180 miliard korun.

Komise navíc hodlá v zájmu lepší ochrany unijních peněz patrně už tento měsíc spustit nový systém umožňující zastavit čerpání ze společného rozpočtu zemím, které nedodržují principy právního státu. Podle unijních činitelů jsou však v tomto směru spíše než české dotace v ohrožení peníze pro Maďarsko, případně Polsko.

Lemaitre europoslancům sdělil, že právě Polsko bude jednou ze zemí, kam příští rok Komise vyšle auditory kvůli kontrole střetu zájmů. Kontroloři z Bruselu vyrazí rovněž do Bulharska, na Kypr a na Maltu.