Cena benzinu poprvé od napadení Ukrajiny nestoupla

Prudký růst ceny benzinu způsobený ruskou invazí na Ukrajinu se v pátek poprvé zastavil. Průměrná cena Naturalu 95 v Česku stagnovala na čtvrtečních 47,26 koruny za litr. Nafta sice zdražila o desetník na průměrných 49,41 koruny za litr, byl to ale nejnižší denní nárůst za poslední dva týdny. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Litr naturalu před ruským útokem na Ukrajinu stál v průměru přibližně 37,50 koruny a nafta vyšla řidiče na necelých 36,50 koruny. Od té doby benzin zdražil o necelých deset korun a diesel skoro o 13 korun. Nominálně jsou teď pohonné hmoty nejdražší od začátku sledování.

Nejvýraznější zdražení mohli motoristé u pump zaznamenat toto úterý. Průměrná cena benzinu oproti předchozímu dni stoupla o 1,70 koruny a nafta zdražila o 2,15 koruny. 

Ministerstvo financí tento týden oznámilo, že bude plošně kontrolovat čerpací stanice kvůli maržím za paliva. Dodávané informace chce resort průběžně porovnávat s vývojem cen na komoditní burze v Rotterdamu, z níž vycházejí velkoobchodní ceny pohonných hmot v evropských zemích.

Nejdráž tankují benzin motoristé v Praze. Litr naturalu vyjde v hlavním městě v průměru na 47,54 koruny. Jen o haléř levnější je natural ve Středočeském kraji. Na opačném konci žebříčku je Karlovarský a Jihočeský kraj s průměrnou cenou benzinu 46,86 koruny, respektive 46,98 koruny.

Nejdražší nafta je v Pardubickém kraji, kde litr vyjde na 49,78 koruny. Následuje Liberecký kraj s průměrnou cenou o 20 haléřů nižší. Nejlevněji je opět v Karlovarském kraji, kde pumpaři chtějí za litr nafty v průměru 49,09 koruny.

Cena ropy na začátku tohoto týdne dosáhla nejvyšších hodnot od roku 2008. Zlevnila až v reakci na signály některých producentů, že mohou zvýšit dodávky.

Kvůli nebývale vysokým cenám pohonných hmot vláda ve středu rozhodla o zrušení povinnosti přidávat biosložku do paliv. Ministři rovněž schválili zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun. Podle opozice jsou ale opatření nedostatečná. Dopravci požadují dočasné zastropování cen a následné snížení spotřební daně.