Pohonné hmoty dál zdražují. Stát zkontroluje marže pumpařů

UDÁLOSTI: Ceny pohonných hmot rostou (zdroj: ČT24)

Ceny pohonných hmot v Česku dál zvyšují svá historická maxima. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí průměrně 46,64 koruny, litr dieselu už je za více než 49 korun. Od minulé středy benzin zdražil o více než sedm korun, nafta dokonce o více než deset. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005. Ministerstvo financí chystá plošnou kontrolu čerpacích stanic kvůli maržím.

Zdražování ještě zrychlilo v posledních dnech. Během úterý průměrná cena benzinu vzrostla o 1,70 koruny a cena dieselu o 2,15 koruny. Ve středu byl u benzinu nárůst o 1,43 koruny, u nafty o 1,56 koruny.

Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr v pondělí vyzval distributory a prodejce pohonných hmot, aby přistupovali ke zvyšování cen uvážlivě. „Byli bychom velmi neradi, aby ta současná situace byla zneužita některými distributory k neobjektivnímu navyšování svých marží,“ řekl.

  • cena ropy, která záleží na typu ropy (dražší bývá ropa s nižším obsahem síry)
  • spotřební daň (u benzinu to je 12,84 Kč na litr, u nafty 9,95 Kč na litr)
  • daň z přidané hodnoty ve výši 21 procent (počítá se z ceny zahrnující spotřební daň)
  • cena za dopravu, zpracování v rafinerii, dopravu do čerpacích stanic
  • marže zpracovatelů ropy
  • marže čerpacích stanic (pohybuje se obvykle okolo jedné koruny na litr)

Státní kontrola

Ministerstvo financí již také oznámilo kontrolu marží, kterou na paliva dávají čerpací stanice. Prodejci budou každý den posílat přehledy průměrné prodejní ceny, a to zpětně od 21. února. Dodávané informace bude ministerstvo průběžně porovnávat s vývojem cen pohonných hmot na komoditní burze v Rotterdamu, z níž vycházejí velkoobchodní ceny pohonných hmot v evropských zemích.

„Výsledkem této činnosti MF bude zjištění, zda si čerpací stanice uměle a neúměrně navyšují své marže, nebo zda marže zůstává v čase stejná a růst cen je pouze odrazem růstu nákupních cen pohonných hmot. V případě zjištění neúměrného zvyšování marží u prodejců pohonných hmot má ministerstvo financí nástroje k řešení této situace. Krajním řešením může být i vydání cenového výměru stanovujícího fixní výši marží,“ uvedla resortní mluvčí Anna Vasko.

Nejlevněji nyní natankují řidiči v Jihočeském kraji. Litr benzinu je tam v průměru za 45,82 koruny, litr nafty za 48,48 koruny. Naopak nejdražší benzin mají čerpací stanice v Praze, kde litr stojí průměrně 47,21 koruny. Nejdražší nafta se tankuje v Kraji Vysočina, a to v průměru za 49,38 koruny za litr.

Před rokem byl benzin v Česku o 16,79 koruny levnější, za naftu tehdy motoristé platili o 20,53 koruny méně. 

Ke zrušení silniční daně i biosložky v palivech je nutná novela zákona, zní z resortu

Vláda v reakci na růst cen ve středu rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do dvanácti tun. Ke zrušení silniční daně je potřeba novela zákona o silniční dani, kterou má předložit ministerstvo financí. Pro zrušení povinnosti přidávat biosložku do paliv je nutná novela zákona o ochraně ovzduší. Předložit ji má ministerstvo životního prostředí, uvedl mluvčí státní kasy Tomáš Weiss.

Podnikatelé podle něj nebudou muset hradit za silniční daň již dubnové zálohy za první čtvrtletí, buďto včasným schválením novely zákona, anebo dočasně generálním pardonem ministra financí.

Podle dopravců jsou i tak opatření nedostatečná, požadují dočasné zastropování cen a následné snížení spotřební daně. Zemědělský svaz uvedl, že zrušení přimíchávání biosložky do paliv je špatný krok, který se v cenách pohonných hmot neprojeví a zvyšuje závislost na dovozu ruské ropy.

Předseda Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivan Indráček ještě před čtvrtečním oznámením ministerstva financí upozornil, že distributoři pohonných hmot budou muset biosložku do paliv přimíchávat i nadále. Ukládá jim to totiž zákon, podle kterého musí snižovat emise z paliv. Předpis by se musel nejdříve změnit, dodal Indráček. Ministerstvo financí následně informaci potvrdilo.

Rostoucí ceny trápí Německo, Polsko i Slovensko

Sazby rostou v důsledku ruské invaze na Ukrajinu i v dalších státech. Cena benzinu se každým dnem zvyšuje i v sousedním Německu. Jen za týden litr nafty zdražil o 39,40 centu, uvedlo ve středu sdružení ADAC. Benzin a nafta se tak dostaly nad 2,10 eura (přes 53 korun) za litr.

Vysoké ceny pohonných hmot nyní trápí i spotřebitele v Polsku, kde k drahému benzinu přispívá i slábnoucí zlotý, který ještě více než euro doplácí na válku na Ukrajině. Ceny jsou v Polsku přesto v průměru nižší než v České republice, protože polská vláda 1. února v rámci takzvaného protiinflačního štítu na půl roku snížila daň z přidané hodnoty na paliva z třiadvaceti na osm procent. Navíc Polsko snížilo už od ledna také spotřební daň. Litr benzinu tam nyní stojí přes sedm zlotých (přes 37 korun).

Slováci reagují na drahé pohonné hmoty nakupováním právě v Polsku, ale i v Maďarsku. Dopravci na Slovensku v únoru blokovali hranice a vládu žádali o dočasné snížení cen prostřednictvím nižší spotřební daně, což ale kabinet odmítá. Velká debata o vývoji cen benzinu a zneužívání situace k přílišnému zdražování pohonných hmot se teď na Slovensku na rozdíl od České republiky nevede.