TÉMA

Biosložka

Nástup šetrnějšího benzinu E10 zkomplikuje provozování starších aut i odstavování na zimu

Pro majitele starších aut, ale také pro ty, kdo jezdí málo nebo třeba nechávají svůj stroj přes zimu stát – jako třeba motocyklisté – může představovat problém nové palivo, které se začne na čerpacích stanicích v Česku prodávat od ledna. Bude to benzin s označením E10 s vyšším podílem biosložky. Motory v moderních autech, která pravidelně jezdí, by se s ním měly vyrovnat bez nesnází. Když ale zůstane palivo v nádrži příliš dlouho, může nastat problém. U starých motorů zase hrozí poškození palivové soustavy.
24. 11. 2023|

Paliva budou moci být bez biosložky, silniční daň klesne. Změny prošly Senátem

Senát schválil novelu, která ruší povinnost přimíchávat do pohonných hmot biosložku. Je to jedno z opatření, od nichž si vláda slibuje, že omezí zdražování. Součástí novely je i odklad zákazu starých neekologických kotlů na uhlí v rodinných i bytových domech nebo chatách.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 14:17|

Poslanci po dlouhé debatě schválili dočasné snížení spotřební daně u paliv o korunu padesát na litr

Poslanci na úterní odpolední schůzi po mnohahodinové diskuzi schválili dočasné snížení spotřební daně z pohonných hmot o 1,5 koruny na litr od začátku června do konce září. Opoziční ANO neuspělo s požadavkem, aby úleva platila až do konce roku. Předlohu nyní dostane k projednání Senát. Opozice nepokládá opatření kabinetu reagující na zdražení benzinu a nafty za dostatečná. Navzdory tomu je při hlasování podpořila. Zákonodárci se k projednávání opatření dostali až později odpoledne, několik hodin předtím debatovali o pořadu schůze.
26. 4. 2022Aktualizováno26. 4. 2022, 20:22|

Pohonné hmoty dál zdražují. Stát zkontroluje marže pumpařů

Ceny pohonných hmot v Česku dál zvyšují svá historická maxima. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí průměrně 46,64 koruny, litr dieselu už je za více než 49 korun. Od minulé středy benzin zdražil o více než sedm korun, nafta dokonce o více než deset. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005. Ministerstvo financí chystá plošnou kontrolu čerpacích stanic kvůli maržím.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 17:39|

Ukrajinská krize bude mít na českou ekonomiku větší dopad než covid, obává se Dlouhý

Politici i ekonomové v pořadu Události, komentáře diskutovali o dopadech extrémního růstu cen pohonných hmot. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) obhajoval kontrolu marže prodejců, podle exministryně Aleny Schillerové (ANO) ale nová vládní opatření obyčejným lidem nepomůžou. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý se obává, že současná krize bude mít na ekonomiku větší dopad než covid.
10. 3. 2022|