Stanjura navrhne uvolnit téměř dvě miliardy na pomoc Ukrajině. Otevírají se asistenční centra

Události: Pomoc běžencům s českou administrativou (zdroj: ČT24)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhne při pátečním druhém čtení státního rozpočtu na letošní rok ve sněmovně přesun 1,8 miliardy korun na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny a na humanitární pomoc. Další miliony korun dá resort školství na podporu ukrajinských studentů na českých univerzitách. Ukrajincům přicházejícím do Česka se otevírají asistenční centra napříč republikou. Kraje budou chtít s vládou jednat o proplácení pomoci. Na Ukrajinu večer odjel vlak s humanitární pomocí, kterou zajistil Člověk v tísni. Zpět přiveze uprchlíky.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Stanjura uvedl, že 1,5 miliardy korun má jít ministerstvu vnitra na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Dalších 300 milionů korun si mají rozdělit ministerstva vnitra a zahraničí na humanitární pomoc Ukrajině. Peníze chce ministr financí brát z vládní rozpočtové rezervy.

Šéf státní kasy o finanční pomoci Ukrajině mluvil na jednání rozpočtového výboru s poukazem na páteční usnesení vlády, která mimo jiné spustila druhý ze čtyř stupňů připraveného plánu pomoci ukrajinským uprchlíkům. Nyní počítá se zajištěním pomoci pro pět tisíc lidí.

Stanjura dále uvedl, že přesun kvůli situaci na Ukrajině ohlásil už v úterý, aby opoziční poslanci mohli do pátečního druhého čtení své návrhy upravit. Poznamenal, že sněmovna může z rozpočtové rezervy vzít ještě asi 1,1 miliardy korun, aby její výše neklesla pod hranici stanovenou zákonem. „Je podle mého názoru rozumné ponechat si aspoň 1,1 miliardy korun na řešení akutních věcí, které mohou přijít,“ nabádal ministr.

Ministerstvo podpoří ukrajinské vysokoškolské studenty

Resort školství dá 150 milionů korun na podporu ukrajinských studentů na českých vysokých školách. Pomoc budou moct školy využít pro studenty, kteří se v Česku zapíšou k běžnému studiu, nebo i pro ty, kteří přijedou na krátkodobé studijní pobyty. Na jednoho posluchače mohou v tomto a příštím akademickém roce získat až 150 tisíc korun.

Podpora by podle odhadu ministerstva měla stačit přibližně pro tisíc až 1500 lidí. Peníze budou moci vysoké školy použít na pokrytí stipendií či dalších služeb souvisejících se studiem. Na krátkodobé studijní pobyty dá úřad 15 tisíc korun měsíčně.

„O poskytnutí této podpory jsme rozhodli okamžitě v reakci na nastalou situaci na Ukrajině. Peníze budou určeny například pro studenty obávající se pokračovat ve studiu za současné situace na Ukrajině, ale také těm, kterým bylo tamní studium znemožněno,“ uvedl ministr školství Petr Gazdík (STAN). O tom, zda uchazeči z Ukrajiny spadají do této kategorie, budou rozhodovat samotné vysoké školy. Podle resortu to mohou určit například na základě motivačních dopisů nebo pohovorů.

Události: Ukrajinské děti v českých školách (zdroj: ČT24)

Základní školy v Česku už také začaly přijímat první děti z Ukrajiny. Například v Brně jsou ve dvou školách, informoval primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle něj město eviduje desítky těchto dětí a má pro jejich vzdělávání připraveny čtyři budovy.

Děti ukrajinských uprchlíků usedly do lavic také třeba v Hluboké nad Vltavou. Ministerstvo školství počítá s tím, že dětí z rodin, které utekly před válkou, bude přibývat. Pro školy proto připravuje speciální metodiku. „Určitě je tady možnost asistentů, podpůrných prostředků, je tam možnost školních psychologů a dalších věcí,“ dodal Gazdík.

Podle informací Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) opustilo Ukrajinu už více než 660 tisíc lidí, převážně žen a dětí. Česko v tuto chvíli podle ministerstva vnitra počítá se zajištěním pěti tisíců z nich. Evropská unie očekává, že by do jejích států mohly kvůli válce na Ukrajině přijít nakonec až čtyři miliony uprchlíků.

Na pomoc lidem přicházejícím z Ukrajiny Česko zřizuje konzulární jednatelství v polské Přemyšli a v Košicích. Informoval o tom resort zahraničí na Twitteru.

Na místo se přesunou evakuovaní zaměstnanci zastupitelských úřadů na Ukrajině. Česká republika evakuovala velvyslanectví v Kyjevě a generální konzulát ve Lvově. Velvyslanec Radek Matula se už v neděli vrátil se svým týmem do Česka.

Regiony otevírají asistenční centra

Tito Ukrajinci najdou pomoc v regionech. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po pondělním jednání Ústředního krizového štábu oznámil, že ve všech krajích vzniknou asistenční centra na pomoc Ukrajincům přicházejícím do České republiky. Zřízeno bylo též Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině, v němž budou trvale zástupci hasičů, policie nebo správy ubytovacích zařízení. Jeho základem bude právě komunikace s lokálními samosprávami.

„Základem Národního asistenčního centra pomoci Ukrajině je komunikace s lokálními samosprávami, s krajskou úrovní. Jsme dohodnuti s hejtmany, že vzniknou krajská asistenční centra pomoci Ukrajině ve všech krajích. Měla by řešit nejdůležitější témata - ubytování, logistiku, humanitární pomoc, dopravu,“ řekl Rakušan. 

Krajské asistenční centrum se otevřelo v úterý v Liberci. Provoz zajišťuje kraj ve spolupráci s hasiči, policií, Českým červeným křížem a krajským vojenským velitelstvím. Přicházející Ukrajinci ho najdou u krajského úřadu v budově D v sousedství očkovacího centra. Centrum má podle hejtmana Martina Půty (SLK) zajistit pro ty, kteří prchají z Ukrajiny kvůli ruské invazi, vše na jednom místě. „Tak, aby ti lidé neběhali po úřadech, ale dostali tady všechny informace, včetně nějaké možnosti si odpočinout, najíst se, napít se po náročné cestě,“ dodal.

Kraj je podle něj připraven postarat se o všechny, kteří budou pomoc potřebovat. Zatím má k dispozici zhruba 450 míst ve svých zařízeních pro ubytování uprchlíků a mapuje další. Do kraje už v minulých dnech dorazilo několik desítek uprchlíků, postarali se o ně například v Zákupech, Chrastavě, Hejnicích nebo Frýdlantu.

Asistenční centrum už začalo fungovat také v ústřední budově Městské knihovny na Mariánském náměstí v Praze. Od rána odbavilo několik rodin. Na místě si mohou lidé mimo jiné vyřídit potřebné dokumenty, k dispozici jim budou zaměstnanci úřadu práce a dostanou základní humanitární pomoc.

Podle dohody vedení hlavního města se středočeskou hejtmankou Petrou Peckovou (STAN) pražské centrum slouží i pro Středočeský kraj. Bude možné si zde vyřídit všechny potřebné dokumenty včetně například zdravotního pojištění, informoval v pondělí primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

V přípravách je i centrum v Brně. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) informoval na Twitteru, že jejich bude zprovozněno na brněnském výstavišti v úterý večer. „Bude tam zázemí Českého červeného kříže i humanitární pomoc a podobně,“ uvedl.

Asistenční centrum funguje od rána také na olomouckém krajském úřadě. Kraj se snaží i nadále získat prostory pro jeho zázemí v Hanáckých kasárnách. Zkušební provoz zahájilo odpoledne například centrum pro ukrajinské uprchlíky v karlovarské KV Areně. Před centrem na parkovišti postavili hasiči několik stanů, aby mohli přijíždějící vyčkat v teple, najíst se nebo dostat základní psychologickou pomoc. Veškeré administrativní záležitosti si vyřídí pak uvnitř sportovní haly. 

O spuštění asistenčních center pro uprchlíky v krajích v úterý Rakušan jednal s Asociací krajů. Regiony budou chtít s vládou jednat o proplácení pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny. Finanční model vicepremiér připravuje spolu s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Předseda asociace Martin Kuba (ODS) po jednání řekl, že kraje plán financování nutně potřebují, protože zhruba za měsíc budou řešit, jak mají zaplatit nájmy a další potřeby lidí, kteří z Ukrajiny prchají před boji s ruskými vojsky.

Brífink po jednání o koordinaci pomoci Ukrajině (zdroj: ČT24)

V centrech budou stolečky se zástupci policie, azylového oddělení či krajské hygienické stanice. „Potřebujeme, aby tam případně byl někdo z Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), aby tam byli lidé z organizací, které se o ně pak budou starat,“ řekl Kuba.

Celostátní databáze ubytování

Rakušan zároveň po jednání uvedl, že finanční nároky krajů chápe, nyní je podle něj nutné nastavit „hardware“ péče o uprchlíky. Zopakoval, že při vyšším počtu uprchlíků z Ukrajiny by vláda zvažovala vyhlášení nouzového stavu, mimo jiné kvůli finančnímu zabezpečení.

Postupně vzniká také celostátní databáze ubytování, do které dávají informace kraje i obce, stejně tak hotely a penziony z daného kraje. Kabinet díky tomu bude mít přehled o stavu v jednotlivých regionech. Zaměstnávání uprchlíků budou kraje řešit samostatně. I na základě spolupráce s krajskými hospodářskými komorami vznikne seznam volných míst, která budou uprchlíkům nabídnuta.  

Vlak s humanitární pomocí

V úterý večer odjel z pražského hlavního nádraží vlak s humanitární pomocí pro Kyjev, kterou zajistil Člověk v tísni. Polovinu vlaku tvoří nákladní vozy s trvanlivými potravinami, hygienickými potřebami a spacími pytli, druhá polovina budou lůžkové vozy. Těmi budou zpět do Prahy přivezeni uprchlíci.

Osobní vlak bude jezdit každý den v obou směrech, nákladní z Prahy zřejmě každý druhý den. Novinářům to při nakládce vagonů v pražských Malešicích řekl majitel vlaku Student Agency Radim Jančura a ředitel humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Studio ČT24 - Ubytování uprchlíků z Ukrajiny v Česku (zdroj: ČT24)

Většina lidí z Ukrajiny, kteří do Moravskoslezského kraje dorazili nočním vlakem, zamířila do zařízení ve Vyšních Lhotách. To nyní funguje jako registrační humanitární středisko. V noci sem dorazilo přes tři sta lidí, převážně žen s dětmi. Celkem od soboty zařízení nabídlo ubytování zhruba 400 lidem. Uprchlíci se v zařízení obvykle jen vyspí, nají se a dále jsou pak rozváženi do ubytování nebo třeba do Ostravy, odkud sami pokračují za rodinou či známými. K dispozici je jim i zdravotnický personál.

Válek k lékařům: Naším úkolem bude pomoci uprchlíkům

Na pomoc Ukrajincům přicházejícím do Česka apeluje také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Naším úkolem je pomoci uprchlíkům z Ukrajiny přicházejícím do České republiky v tuzemských ordinacích a nemocnicích, napsal v dopise lékařům. Připomněl také ukrajinské zdravotníky, kteří odjeli svou zemi bránit a pomáhat raněným. Dopis zveřejnila Česká lékařská komora a ministerstvo zdravotnictví jeho znění potvrdilo.

„Vím, že mnozí z vás chtějí pomáhat, jak můžou a rádi by například vyjeli k hranicím Ukrajiny, a i mě jako lékaře to táhne na Ukrajinu, když vidím útoky na civilisty, nemocnice a další nevojenské cíle, na které ruská armáda bezohledně útočí,“ napsal ministr.

Úkolem českých lékařů je ale podle něj momentálně zůstat v českých ordinacích a nemocnicích, a připravovat se na vlnu ukrajinských uprchlíků, která do Česka zřejmě dorazí. „Bude na nás, abychom jim byli schopni poskytnout veškerou zdravotnickou péči, kterou budou potřebovat,“ dodal Válek.

Rada vyzvala k rychlejšímu udílení občanství

Rada vlády pro národnostní menšiny vyzvala kabinet Petra Fialy (ODS) k rychlejšímu udílení azylu či občanství příslušníkům české menšiny na Ukrajině. Dočasnou ochranu v Česku by měli podle ní dostat také Bělorusové, kteří utekli z Běloruska na Ukrajinu. Rada podpořila i Rusy, kteří vystupují proti válce. Odmítla princip kolektivní viny za ruskou agresi.

Rada se kvůli válce na Ukrajině mimořádně sešla v pondělí odpoledne. Odsoudila ruský útok a „lživou a agresivní kampaň“ Ruska proti Ukrajině. Podpořila nezávislost a celistvost Ukrajiny včetně Krymu i kroky české vlády na pomoc této zemi a proti dezinformacím. Vyzvala k zastavení ruské agrese a stažení ruských vojáků.