Vládu v pátek prezident Zeman jmenuje i s Janem Lipavským, oznámil Fiala

Brífink koalice SPOLU a PirátiSTAN k pátečnímu jmenování vlády (zdroj: ČT24)

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) se dohodl s prezidentem Milošem Zemanem, že hlava státu jmenuje novou vládu v podobě, jak ji Fiala navrhl, a to v pátek. Budoucí vládní koalice byla se Zemanem ve sporu kvůli jmenování Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí a ve hře byla i kompetenční žaloba. Výjimkou ale bude ještě kandidát do čela resortu zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je v izolaci kvůli covidu. O důvěru by chtěl Fiala v Poslanecké sněmovně žádat v týdnu od 12. ledna.

„Vláda bude tento pátek jmenována tak, jak jsem ji prezidentovi navrhl, včetně kandidáta Lipavského, chtěl bych ocenit státnický krok pana prezidenta,“ sdělil Fiala.

Zeman minulý pátek uvedl, že Lipavského do čela ministerstva zahraničí jmenovat nechce. Vyčítá mu nedostatečnou kvalifikaci nebo odtažité vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce. Koalice se za Lipavského postavila, hovořila také o ústavní žalobě ke kompetencím prezidenta. Pondělní obrat Fiala označil za „překvapující závěr hodinové schůzky“.

Diskuse s prezidentem byla podle něj velmi otevřená a místy i tvrdá. „Ale to je způsob komunikace, který mi nevadí, pokud vede k dobrému řešení pro Českou republiku, takového řešení se nám dnes podařilo dosáhnout,“ řekl v pondělí Fiala.

Poznamenal, že všechny výhrady hlavy státu k Lipavskému trvají. Dodal, že s prezidentem hovořil i o možné žalobě – „o tom, co by znamenala“. Lipavský na Twitteru dohodu Fialy se Zemanem ocenil. 

Kvůli covidu má Nekulu na čas zastoupit Jurečka

K jedné úpravě ale zřejmě dojde. Fiala navrhl, aby místo Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který je v izolaci kvůli nákaze covidem-19, pověřil Zeman při jmenování vlády vedením resortu zemědělství dočasně lidoveckého předsedu Mariana Jurečku, který bude zároveň šéfovat ministerstvu práce a sociálních věcí.

Nekula musel kvůli pozitivnímu testu zrušit schůzku s prezidentem, kterou absolvovali ostatní kandidáti na ministry. Pátečního ceremoniálu v Lánech se nemůže zúčastnit kvůli nařízené izolaci.

Nekula se má úřadu ujmout ve chvíli, kdy opadnou důvody, které jeho jmenování brání.

Nový kabinet bude jmenován v pátek v 11:00 v Lánech. O důvěru chce vláda požádat v Poslanecké sněmovně v polovině ledna, až bude mít hotové programové prohlášení.

Zemanovo rozhodnutí vítá i Babiš

„Je dobře, že jsme si stáli za svým a je potřeba ocenit rozumný přístup všech aktérů. Teď budeme moci začít pracovat pro občany naší země,“ uvedl předseda hnutí STAN Vít Rakušan, který bude v nové vládě vicepremiérem a ministrem vnitra.

„Jsem ráda, že nebude veden spor mezi prezidentem a premiérem. Své síly musíme napnout do řešení problémů země. Ráda bych poděkovala Petru Fialovi, že trval na dodržení ústavy,“ reagovala šéfka TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Jsem rád, že se pan prezident rozhodl přehodnotit svůj postoj a jmenuje vládu jako celek. Vzhledem k trvající covid krizi to považuji za státnický krok. Oceňuji také Petra Fialu, že dodržel své slovo. Trvat na jmenování všech ministrů a neodcházet od jednacího stolu se vyplatilo,“ soudí Jurečka. Také předseda Pirátů Ivan Bartoš ocenil, že se Zeman zachoval s respektem k ústavě a poděkoval koaličním partnerům za podporu.

Události: Prezident Zeman jmenuje vládu v pátek i s Janem Lipavským (zdroj: ČT24)

Dohodu o jmenování vlády vítá i dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO) mířící do opozice. „Jsem velice rád, že prezident Zeman a premiér Fiala našli shodu a nová vláda bude jmenována v pátek,“ vyjádřil se předseda kabinetu v demisi. Středečního jednání šéfů států EU a zemí Východního partnerství a čtvrtečního summitu Unie se ještě zúčastní Babiš.

A rozhodnutí prezidenta Zemana o jmenování kvituje i předseda SPD Tomio Okamura. Země podle něj potřebuje jasnou vládu s mandátem v době energetické krize, kdy občanům stoupají účty za složenky.

Politika soudní cestou

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda se domnívá, že věc dopadla dobře. Pochválil „důslednost a slušnost Petra Fialy, se kterou vystupoval“. Ocenil také Zemana, že ve věci ustoupil. „Projevil skutečně státnický nadhled,“ okomentoval v pondělní 90' ČT24.

Zeman za Babišovy vlády odmítl jmenovat Miroslava Pocheho (ČSSD) ministrem zahraničí či Michala Šmardu (ČSSD) šéfem resortu kultury. Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher rozdílný výsledek vyjednávání okomentoval s tím, že panovaly jiné podmínky. „Byla to jiná doba, jiná situace – menšinová vláda. Teď je většinová vláda, která se opírá o 108 poslanců,“ argumentoval. Dodal zároveň, že také Václav Havel či Václav Klaus se snažili v historii protlačit svůj názor při jmenování ministrů.

Co se týče výtek prezidenta vůči Lipavskému, Benda za důležité a rozhodující považuje programové shody koalic nastupující vlády. „A jestli někdo v některých dílčích věcech uhýbá, nebo říká trochu jiné věty – premiér to řekl na tiskové konferenci jasně – vztah ke státu Izrael se nemění. Vztah k V4 bude takový, jako je zapsán v koaliční smlouvě,“ slíbil.

Domnívá se, že je dobře, že nebude třeba řešit věc soudní cestou. „Není úplně dobře, když politiku rozhodují soudy. To je vždy trochu nebezpečné,“ podotkl Benda. Také podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka by se politické spory měly řešit politickými nástroji. „Na půdě vlády, sněmovny a politických aktérů, kteří získali důvěru ve volbách. A to formou vyjednávání,“ řekl. Připomněl také, že pokud by šla záležitost přes soud, mohla by se táhnout až pět měsíců.

90’ ČT24 – Kdy a za jakých okolností nastoupí nová vláda? (zdroj: ČT24)

Zemanovo rozhodnutí Michálek považuje za odpovídající ústavě. „Pravidla hry máme všichni stejná – je to Ústava ČR. Ta stanoví, že je to předseda vlády, kdo navrhuje ministry a kdo zodpovídá za jejich kvalitu,“ sdělil. Připustil, že prezident je tím, kdo má jmenování ve svých rukách. „Ačkoliv je potřeba, aby měl například možnost provést rozhovory se všemi kandidáty, tak nakonec převládl smysl ústavy, kterým je, že Česká republika je parlamentní demokracií a je to vláda, která se opírá o výsledky voleb a Poslaneckou sněmovnu,“ doplnil.

Změna ústavy není řešením, zní od politiků

Benda s Michálkem se také shodli na tom, že zpřesnění či změna článku 68 Ústavy ČR, který říká, že „předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů“, by řešením nebyla.

S tím souhlasí také Nacher. „Já bych to neměnil. Kouzlo je v tom, že do ústavy by se mělo sahat co nejméně - v rámci konzervativního pohledu. A aby se do ní při každé reakci na unikátní situaci nezasahovalo,“ míní. Mezi důvody, proč se věcí nezabývat, uvedl i to, že země nyní potřebuje, aby vláda rozhodovala ve věcech týkajících se covidu či energetické soběstačnosti.

Politický obchod za tím nebyl, tvrdí budoucí ministr kultury

Místopředseda ODS a budoucí ministr kultury Martin Baxa se vymezil proti spekulacím, že by za změnou postoje prezidenta Miloše Zemana byl nějaký politický obchod. „Myslím si, že prezident v této situaci uznal vážnost situace a sílu argumentů Petra Fialy,“ vysvětlil v pořadu Události, komentáře. „Hlavním argumentem bezpochyby bylo, že současná situace České republiky není dobrá, ať už se to týká covidové situace, špatného stavu veřejných financí, či růstu ceny energií,“ dodal Baxa.

Místopředseda hnutí SPD a šéf jeho poslaneckého klubu Radim Fiala si také nemyslí, že by za obratem byl nějaký politický obchod. „Jsem přesvědčen, že ani Miloš Zeman nechce, aby se tu půl roku řešil ústavní spor mezi premiérem a prezidentem, ale chce, aby vláda byla jmenována co nejdříve,“ řekl v Událostech, komentářích s tím, že výhrady prezidenta republiky ke jmenování Lipavského ministrem zahraničí hnutí SPD sdílí.

Události, komentáře: Byl za změnou názoru prezidenta republiky politický obchod? Debatují Martin Baxa a Radim Fiala (zdroj: ČT24)

Budoucí ministr kultury Baxa také reflektoval situaci nové vlády. „Nemá cenu zakrývat, že přebíráme vládu v zemi v jedné z nejtěžších situací, jaké kdy byla jakákoliv vláda České republiky od vzniku samostatného státu vystavena. Kabinet Andreje Babiše udělal mnoho chyb, které nás do této situace dovedly,“ stěžuje si Baxa.

Radim Fiala vítá, že pětikoalice má v úmyslu snížit schodek státního rozpočtu. „Babišova vláda přichází s návrhem rozpočtu, který bude mít deficit téměř 400 miliard, a já musím ocenit vládu pětikoalice, která to chce změnit.“ V této otázce podle Radima Fialy může SPD najít s novým kabinetem společnou řeč.