V naprosté většině programových otázek panuje mezi našimi koalicemi shoda, hlásí Fiala

Brífink koalic SPOLU a PirátiSTAN o programových prioritách (zdroj: ČT24)

Koaliční smlouvu chtějí mít SPOLU a PirátiSTAN v definitivní podobě příští týden. Po tříhodinové společné diskusi o tom informoval předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala. Předpokládá, že se všichni zainteresovaní na všech programových věcech dohodnou.

Vyjednávání vládního půdorysu dosud obstarávalo šest programových skupin. Už dřív se expertní týmy shodly třeba na zavedení korespondenční volby nebo změnách ve vzdělávání, politici ale zároveň přiznávají, že některé záležitosti ještě musí dojednat.

„Vytvoříme speciální skupinu, která doladí koaliční smlouvu do té podoby, aby byla příští týden k dispozici v definitivní podobě. Harmonogram, který jsme si v tomto ohledu nastavili, držíme,“ zdůraznil Fiala.

Ve zmíněné skupině, která bude na formulaci dokumentů a jejich právních aspektech pracovat, nebudou chybět například šéfové klubů ODS, KDU-ČSL a Pirátů Zbyněk Stanjura, Marek Výborný a Jakub Michálek či zástupce STAN Stanislav Polčák. 

Podpis koaliční smlouvy a programu plánují koalice SPOLU s PirátiSTAN k 8. listopadu, kdy se má poprvé po volbách sejít Poslanecká sněmovna. Úpravy by se měly dojednat během týdne. „Zhruba v 95 procentech jsme shodu v programovém prohlášení nalezli. Postupujeme velmi rychle,“ uvádí předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Jak dlouho trvalo sestavování vlády
Zdroj: ČT24

O vládní struktuře rozhodnuto není

V koaliční smlouvě obvykle bývá stanoven i poměr křesel ve vládě pro jednotlivá uskupení, ale dělba ministerstev podle všeho ani po úterní schůzce není zcela jasná - a také Fiala konstatoval, že o struktuře vlády je stále předčasné hovořit. „Je pár dnů po volbách, vyjednávání ještě musí nějakou dobu pokračovat.“ 

Nejčastěji se zatím spekuluje o devíti pro koalici SPOLU a šesti pro Piráty se Starosty. „Počet rozdělení křesel ještě není domluven,“ prohlásil Fiala. „V tuto chvíli preferujeme jednání o programu a o celkové struktuře vlády, aby to dávalo smysl,“ podotkl Fiala.

UDÁLOSTI: SPOLU a PirátiSTAN finalizují koaliční smlouvu (zdroj: ČT24)

Jako o možném ministru financí se nicméně mluví o druhém muži ODS a dosavadním předsedovi poslaneckého klubu Zbyňku Stanjurovi. Občanské demokratce Janě Černochové by mohla připadnout obrana.

Zdravotnictví zřejmě připadne TOP 09. Jako možný ministr bývá nejčastěji zmiňován místopředseda strany Vlastimil Válek. Resort vnitra by mohl vést předseda Starostů Vít Rakušan. Hnutí by mohlo získat i školství pro Petra Gazdíka. Piráti by mohli obsadit třeba post ministra pro místní rozvoj. V této souvislosti se nejčastěji mluví o jejich předsedovi - Ivanu Bartošovi.

V čele zemědělství by měl znovu stanout předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Stejný post zastával už ve vládě Bohuslava Sobotky. Lidovci by mohli řídit třeba i ministerstvo práce. Jako o kandidátce na šéfku tohoto resortu se mluví o první místopředsedkyni strany a předsedkyni senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislých Šárce Jelínkové. Ta v úterní 90' ČT24 zopakovala, že konečné rozhodnutí ještě nepadlo a mluvit o personálním obsazení je předčasné. Připustila ale, že lidovci o tento resort zájem mají.

Původně se mluvilo také o možném místu v křesle ministryně práce pro první místopředsedkyni Pirátů Olgu Richterovou. Ta nakonec bude podle Bartoše místopředsedkyní sněmovny. Pro ČT řekla, že důvody jsou částečně osobní. „Jedná se i o povolební situaci, kdy jsme skončili se čtyřmi poslanci a věděli jsme, že ve vyjednávání jsou jen určité možnosti,“ přiblížila. Dodala, že roli hraje i to, že existují některé oblasti, které chtějí Piráti posunout prioritně – tam patří například digitalizace.

90’ ČT24 – Koalice sestavují novou vládu (zdroj: ČT24)

Bez portfeje

Fiala v úterý oznámil, že každá koalice by mohla získat ještě po jednom ministrovi bez portfeje. „V žádném případě nedebatujeme o vytvoření nového resortu, nového úřadu, nového ministerstva,“ přidal s dovětkem, že se uvažuje o ministru pro evropské záležitosti a členu vlády, který by se zabýval digitalizací.

V obou případech za předpokladu, že budou jasně dané kompetence a role těchto členů. Dosud se spekulovalo o tom, že portfolium digitalizace by připadlo právě Pirátům, ministra pro evropské záležitosti (o němž se uvažuje hlavně kvůli nadcházejícímu předsednictví Radě EU) by mohli obsadit lidovci Ondřejem Benešíkem

„Jednáme se záměrem vyjednat dobrou pozici - komfortní pro všechny členy této zamýšlené koalice budoucí vlády,“ uvádí Bartoš. „Od začátku říkám, že se nevyjednává po nějaké listině, že by se odškrtávalo jedno ministerstvo za druhým. Prostě jsou nějaké struktury, které se snaží vzájemně vyvažovat,“ dodal Rakušan.

Že by se nejednalo o vznik nových resortů jako takových, potvrdila i Jelínková. Podle ní se ale jedná o klíčové a důležité oblasti, které zasluhují vlastního ministra. „Nejen vzhledem k nadcházejícímu předsednictví EU je potřeba mít člověka na úrovni vlády, na úrovni ministra, který se bude věnovat vztahům s EU. A také to, že náš stát pořád není schopen se dále posunout v digitalizaci a těchto záležitostech, tak to vidíme jako velmi důležitý resort,“ zdůvodnila. Dodala ale, že to neznamená, že by takový ministr pracoval zcela sám – k dispozici by měl podle ní nejužší tým.

S návštěvou prezidenta Fiala počká

S prezidentem Milošem Zemanem by se měl Fiala setkat, až bude hlava státu hospitalizována na standardním pokoji. 

Schůzka podle šéfa ODS zatím nespěchá. „Počkám, až budu pozván panem prezidentem a bude možné s ním mluvit o tom, co čeká Českou republiku v příštích dnech a týdnech,“ dodal.

Hospitalizovaného Zemana navštívil v pondělí dopoledne veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Podle něj není prezident v tuto chvíli nikterak omezen ve svých právech, v přijímání návštěv a v komunikaci s nimi.

Strany rodící se vládní koalice se už dříve shodly na hlavních zásadách ekonomického programu nového kabinetu. Kloní se třeba k snížení schodku veřejných financí v řádu desítek miliard ročně a zároveň k nezvyšování daně z příjmu ani DPH po celé čtyři roky funkčního období.

Hodlají usilovat mimo jiné o redukci daňových výjimek a chtějí také pravidelně o inflaci zvyšovat slevu na dani pro každého poplatníka.

Dohodly se také na plánovaném obsazení vedení Poslanecké sněmovny. Do jejího čela nominují předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. Dvě ze šesti místopředsednických křesel nabídly ANO. Naopak zástupce SPD si ve vedení nepřejí.