Koalice SPOLU chce vést šest poslaneckých výborů. SPD trvá na postu ve vedení sněmovny

Brífink koalice SPOLU k složení nové sněmovny (zdroj: ČT24)

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) chce v nové sněmovně vést šest výborů. Stejný počet nabídne hnutí ANO, koalice Pirátů a STAN by řídila tři výbory a SPD dva. Opozici SPOLU navrhne vedení mandátového a imunitního výboru, prohlásil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Hnutí SPD ve středu oznámilo, že trvá na postu ve vedení sněmovny, hnutí ANO zase kritizovalo rozšíření vedení sněmovny na sedm členů.

Se STAN a Piráty se podle Stanjury už minulý týden SPOLU dohodlo, že výbory mají mít tři formáty. Tři mají mít po pětadvaceti poslancích, sedm po dvaceti a v sedmi má zasedat po šestnácti poslancích. Při jejich naplňování chce koalice postupovat podle poměrného zastoupení a tabulek, které nechala vypracovat sněmovní kanceláří.

Organizační výbor povede z titulu své funkce předsedkyně sněmovny. Koalice v úterý oznámila, že by se jí měla stát šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Členy výboru budou automaticky i další členové předsednictva. Piráti už v úterý avizovali, že na post místopředsedkyně sněmovny nominují Olgu Richterovou. Starostové proberou nominaci do vedení dolní komory na čtvrtečním jednání předsednictva. Předseda STAN Vít Rakušan ve středu řekl, že nejpravděpodobněji bude hnutí v předsednictvu sněmovny reprezentovat Věra Kovářová. 

SPD trvá na křesle ve vedení dolní komory

SPOLU a PirátiSTAN nabídnou dvě křesla místopředsedů dolní komory hnutí ANO, což odpovídá podle předsedy ODS Petra Fialy volebnímu výsledku. Naopak SPD by podle něj post místopředsedy mít neměla.

Předseda poslanců SPD Radim Fiala ale ve středu upozornil, že hnutí na postu ve vedení sněmovny trvá. „Cítíme to jako křivdu, podle výsledků voleb tam jeden člen SPD patří,“ poznamenal s tím, že SPD prosazuje poměrné zastoupení na základě volebních výsledků. Předseda SPD Tomio Okamura označil postup koalic za diskriminační.

SPD k jednání o uspořádání sněmovny (zdroj: ČT24)

Zástupci SPD také po jednání s koalicemi prohlásili, že hnutí by mělo připadnout vedení dvou výborů, nezazněla ale nabídka, jaké by to měly být. Dle Radima Fialy si SPD nárokuje jeden silnější a jeden méně významný výbor.

Fiala v 90' ČT24 odmítl, že je strana extremistická. Podle něj je vlastenecká a nechce migranty. „Pětikoalice potřebuje pro všechny svoje strany zastoupení ve vedení sněmovny, protože to jsou samozřejmě lukrativní posty. Musím se ztotožnit s tím, co řekl Tomio Okamura, že tím vlastně vyhodili 500 tisíc hlasů voličů do kanálu,“ sdělil s tím, že SPD chce vědět, co se bude dít na schůzích sněmovny, jaké budou mimořádné schůze, a chce to ovlivňovat.

ANO kritizuje rozšíření vedení sněmovny

Nová dolní komora by podle SPOLU a Pirátů se STAN měla mít šest místopředsedů, kromě dvou z ANO po jednom z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a Starostů. Končící sněmovna má místopředsedů pět – z KSČM, ČSSD, ODS, SPD a Pirátů.

Hnutí ANO podle předsedkyně poslaneckého klubu Aleny Schillerové nevidí žádný důvod pro rozšíření vedení sněmovny na sedm členů. „Nevidíme absolutně žádný důvod pro další vznik místopředsednické funkce. Nové místo znamená částku čtyři miliony korun ročně,“ uvedla ve středu Schillerová. ANO podle ní podporuje stávající počet pěti místopředsedů a jednoho předsedy sněmovny. ANO v současné chvíli žádného jednoznačného kandidáta na místopředsedu nemá. Hnutí o tom bude teprve jednat.

Hnutí ANO k jednání o uspořádání sněmovny (zdroj: ČT24)

ANO si podle Schillerové nárokuje vedoucí pozici v šesti výborech, s čímž podle ní uskupení SPOLU a Piráti se STAN souhlasilo. Koalicím ANO sdělilo, že má zájem zejména o hospodářský, rozpočtový, ústavně právní, zdravotnický, sociální a školský výbor a výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Místopředseda STAN Jan Farský v 90' ČT24 sdělil, že je možné vést debatu o tom, že by hnutí ANO přepustilo jeden místopředsednický post. „Pokud hnutí ANO říká, že tolik postů je plýtvání, nemusí mít dva,“ sdělil s tím, že ve finále stačí jeden zástupce opozice ve vedení sněmovny. Také uvedl, že by nebylo fér připravit nějakou z koaličních stran o post ve vedení sněmovny.

Poslanec ANO Patrik Nacher míní, že jde o symboliku. „V minulém volebním období tady bylo devět subjektů a stačil jeden předseda a pět místopředsedů, teď je tam sedm subjektů a musí najednou být jeden předseda a šest místopředsedů,“ sdělil v 90' ČT24. Také prohlásil, že koalice vždycky lpěla na poměrném na zastoupení, o němž se zde vůbec hovořit nedá.

Poslanci ODS, TOP 09 a lidovců budou mít v dolní komoře vlastní kluby, na úvodní schůzi nastoupí ale jako jeden klub. Samostatné kluby bude mít rovněž koalice PirátiSTAN. Dohromady chce 71 poslanců zvolených ze společné kandidátky SPOLU jednat také před zahájením každé schůze sněmovny.

Piráti považují rozšíření vedení sněmovny za vstřícnou nabídku pro ANO

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka je od koalice sestavující vládu velkorysé, že hnutí ANO pozici dvou místopředsedů sněmovny nabídla. „Pokud si paní Schillerová myslí, že to je moc drahé, tak tu nabídku nemusí využít,“ uvedl v pořadu Události, komentáře.

Nabídka je podle Michálka vstřícná i vzhledem k tomu, že ANO v předvolební kampani údajně využívalo dezinformace a lži proti koalici Pirátů a Starostů.

Události, komentáře: Postoj Pirátů k obsazení sněmovních pozic (zdroj: ČT24)

Michálek tvrdí, že Piráti mají na post místopředsedy nárok, protože od voličů dostali silný mandát. „Je logické, že pokud budeme vstupovat do vlády, tak stejně jako v předchozích volebních obdobích bude mít každá vládní strana svého místopředsedu.“

Předseda poslaneckého klubu Pirátů také uvedl, že politika SDP podporuje nenávist. „Pokud jde o Tomia Okamuru, tak by se měl zamyslet nad svým příspěvkem k politické kultuře. Některá jeho tvrzení vypouštěná v rámci volební kampaně byla přes čáru,“ řekl Michálek.

SPD tak podle něj může být ráda, že dostala alespoň nabídku ve vedení dvou sněmovních výborů.