Koalice nechtějí SPD ve vedení sněmovny. ANO akcentuje poměrné zastoupení

Události, komentáře: Pět stran bude hledat programovou shodu (zdroj: ČT24)

Politici koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirátiSTAN zatím nechtějí sdělovat, kdo by měl vést jednotlivé vládní resorty. Shodně tvrdí, že na personáliích se budou domlouvat až na závěr. Nejedná se navíc jen o obsazení nového kabinetu, ale také o rozložení funkcí v Poslanecké sněmovně. Zatímco hnutí ANO koalice slibují, že budou dbát na poměrné zastoupení ve sněmovních orgánech, vůči SPD jsou příkřejší a hovoří o extremismu. O sestavování vlády i podobě nové sněmovny diskutovali politici v 90' ČT24 a Událostech, komentářích.

Podle poslance a nového předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného je zatím personálně jasné jediné. „Novým premiérem bude Petr Fiala. Všechno ostatní jsou spekulace novinářů,“ řekl v 90' ČT24. Jména ostatních ministrů, které chtějí mít SPOLU a PirátiSTAN ve své připravované vládě, podle něj zveřejní obě koalice současně s koaliční smlouvou 8. listopadu.

Výborný odmítl, že by se o personáliích jednalo v první řadě. „Personální otázky – a týká se to i postů ve vedení Poslanecké sněmovny, stejně jako postů ve vládě – nejsou nyní na programu dne, ani nejsou předmětem jednání obou koalic,“ uvedl. Pokud jde o sněmovní personálie, jasně však odmítl, že by koalice přenechaly post předsedy Poslanecké sněmovny ANO.

To vyloučila i poslankyně Pirátů Olga Richterová. „Důvod není žádný. Tyto volby znamenaly, že je pan Babiš odstaven od moci a na tento post nemá nárok,“ podotkla.

90' ČT24: Jednání koalic o nové vládě (zdroj: ČT24)

ANO žádá v orgánech sněmovny poměrné zastoupení

ANO bude zřejmě mít nejméně místopředsedu sněmovny. Tak ostatně čte poslankyně dosavadního vládního hnutí Jana Mračková Vildumetzová prohlášení představitelů koalic SPOLU a PirátiSTAN včetně premiérského kandidáta Petra Fialy (ODS) o poměrném dělení pozic. Očekává, že bude mít ANO i předsedy výborů. „Poměrné zastoupení musí být dodrženo. My jsme ho v minulém funkčním období dodržovali, chovali jsme se velmi korektně,“ shrnula v Událostech, komentářích.

Připustila, že ANO již nebude v další vládě, ale dosavadní opozici kritizovala za to, že kandidovala společně. „Já bych to brala férově, kdyby se koalice takto postavily a kdyby teď neměly ve sněmovně tři kluby,“ řekla Mračková Vildumetzová.

Horší vyhlídky než ANO na budoucí funkce ve sněmovně má SPD. Místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek sice odmítl podrobně rozvést prohlášení své stranické předsedkyně Markéty Pekarové Adamové, že nechce mít ve vedení dolní komory extremistu, ale ujistil, že to není jen její osobní postoj. „Nechce mít ona – a koalice SPOLU – ve vedení sněmovny extremisty. Nic víc za tím není třeba hledat. Jakýkoli extremista ve vedení sněmovny je pro nás neakceptovatelný,“ prohlásil.

Místopředseda STAN Jan Farský však na hnutí SPD a na jeho předsedu Tomia Okamuru konkrétně odkázal. Připomněl, že strany, které se později spojily do koalic SPOLU a PirátiSTAN, měly vůči tomu, aby byl Okamura místopředsedou dolní komory, od počátku výhrady.

„Vždy začínáme u poměrného rozdělení místopředsednických funkcí, ale určitě si vzpomínáte, jakým způsobem byl volen Tomio Okamura na pozici místopředsedy, jakým způsobem jsme na to reagovali. Popřeli bychom sami sebe, kdybychom teď řekli, že se polepšil. Ministerstvo vnitra každý rok označuje SPD ve svých zprávách jako problémovou stranu s extremistickými sklony,“ řekl Farský. Zároveň však naznačil, že ještě není nic vyloučeno. „Bude to velká debata,“ poznamenal.

Okamura navíc na křesle v předsednictvu trvá. „SPD náleží post ve vedení sněmovny,“ prohlásil již dříve. 

Smlouva by mohla být i dříve než 8. listopadu

Dosavadní jednání podle Richterové i Výborného dává naději, že se obě koalice na vládě vcelku snadno dohodnou. Podle Výborného „průniky jsou obrovské“, Richterová zase podotkla, že i když součástí vlády by mělo být pět stran, fakticky je potřeba najít shodu jen na dvou programech.

„Jsme dva bloky – blok SPOLU a blok PirSTAN, které oba kandidovaly se společnými programy. Musím říct, že je to příjemně zjednodušené, že vezmete vždy dvě kapitoly, které porovnáváte, vidíte průniky, vidíte pro někoho zřejmé priority,“ poznamenala.

Vlastimil Válek upřesnil, že termín 8. listopadu je nejzazší možné datum, kdy by mohla být smlouva podepsána. „Je možné, že se podepíše smlouva dřív, ale určitě ne později,“ zdůraznil.