SPOLU a PirátiSTAN chtějí do osmého listopadu podepsat koaliční smlouvu, řekl Fiala

Brífink po jednání koalic SPOLU a PirátiSTAN (zdroj: ČT24)

Koalice SPOLU a PirátiSTAN chtějí o budoucí vládě jednat tak, aby mohly nejpozději do osmého listopadu podepsat koaliční smlouvu, řekl po první schůzce předseda ODS Petr Fiala. O osmém listopadu hovoří strany také jako o dni, kdy by se mohla sejít poprvé nová sněmovna. Personální otázky a rozdělení resortů lídři zatím neřešili, ustanovili ale dle Fialy vznik šesti skupin, které se budou zabývat jednotlivými programovými oblastmi. Lídr koalice SPOLU zároveň uvedl, že se plánuje setkat s prezidentem Zemanem. O setkání s prezidentem má zájem i premiér a šéf ANO Andrej Babiš, podle něhož ale jeho hnutí o vládě nevyjednává a připravuje se na opoziční roli.

Fiala požádal kancléře prezidenta Vratislava Mynáře o schůzku s hlavou státu. Má se uskutečnit, až bude hospitalizovaný prezident Miloš Zeman mimo jednotku intenzivní péče.

„Mám pochopení pro to, že se pan prezident potřebuje uzdravit. Buďme lidští, nic nespěchá, nic nehoří,“ řekl lídr koalice SPOLU. Doplnil, že sněmovna se může sejít se i bez rozhodnutí prezidenta. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru uvedl, že Zeman se schůzkou souhlasil. Fialovu žádost prezidentovi tlumočil jeho kancléř Vratislav Mynář. Schůzka se podle mluvčího uskuteční „v pozdějším termínu“.

V příštích týdnech by strany měly řešit konkrétní programové oblasti a budoucí politické uspořádání. Diskuse o rozdělení resortů a složení sněmovny podle Fialy budou lídři teprve řešit. Strany nicméně již vymezují témata, která by jim měla připadnout. 

Fiala předpokládá, že ve vedení sněmovny budou funkce rozděleny podle poměrného zastoupení. „Jsme připraveni to dodržet, ale předpokládá to, že všichni hráči na politické scéně dodržují pravidla hry, Ústavu a ústavní pořádek,“ řekl. Lídryně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová upozornila, že její strana nikdy nebude do vedení komory volit extremisty.

„Zatím ani nevíme, kolik bude mít vedení sněmovny členů, to je otázka politických dohod, včetně stran v opozici. Dlouhodobě nejsem stoupencem toho, aby strany vyjadřující radikální názory byly ve vedení demokratického orgánu, ale je to věc další diskuse,“ doplnil Fiala.

Koalice se dopoledne sešly na vůbec prvním jednání, trvalo více než dvě hodiny. Představitelé stran se zabývali dalším harmonogramem jednání. „První, čemu se chceme věnovat, jsou programové otázky. Domluvili jsme se na vzniku šesti skupin, které se budou zabývat jednotlivými programovými oblastmi,“ uvedl předseda ODS. Strany ale zatím neupřesnily, jak jsou jednotlivé týmy tematicky vymezené.

Domluva na programovém prohlášení

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN se v sobotu po volbách dohodly na vytvoření společné většinové vlády. Dohromady mají 108 mandátů. K jednacímu stolu zasedli vedle předsedy občanských demokratů a kandidáta na premiéra Fialy předsedové ostatních stran Marian Jurečka (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Vít Rakušan (STAN) a Ivan Bartoš (Piráti).

Dalším vyjednavačem za ODS je Zbyněk Stanjura, lidovce zastoupili ještě místopředsedkyně a senátorka Šárka Jelínková a šéf sněmovního klubu Marek Výborný, TOP 09 senátor a místopředseda Tomáš Czernin. Za Starosty přišli s Rakušanem místopředsedové Petr Gazdík a Věslav Michalik, za Piráty s Bartošem Jakub Michálek a senátor Lukáš Wagenknecht. Richterová ve středu v ČT prohlásila, že Michálek zůstane předsedou poslaneckého klubu Pirátů.

Stanjura v úterý řekl, že prioritu v příštích týdnech bude mít domluva o programovém prohlášení, až poté se bude jednat o rozdělení ministerstev a personáliích. Harmonogram vyjednávání by měl podle Pirátů a STAN být postaven tak, aby bylo možné do dvou týdnů sestavit seznam témat, na kterých se formovaná koalice neshoduje.