Po silných bouřkách jsou stále tisíce domácností bez elektřiny, zavřený je železniční koridor na jihu Čech

Kvůli silným bouřkám jsou bez elektřiny necelé tři tisíce domácností. Naprosté většině ze 70 tisíc odběratelů, jimž zhasla světla v noci, tedy již distributoři dokázali dodávky obnovit. Výpadky elektřiny souvisely s pády stromů a větví do vedení. Z týchž důvodů také nejezdí vlaky po trati spojující České Budějovice s Prahou i Brnem. Kvůli sanaci skály nejezdí a o víkendu ani nebudou jezdit vlaky také na Posázavském pacifiku, tedy oblíbené trati do rekreačních oblastí jižně od Prahy.

V noci bylo bez proudu 70 tisíc domácností, dopoledne ještě 24 tisíc a k páté odpoledne jich zbývalo 2900. ČEZ Distribuce hlásila 2500 odběratelů bez proudu a firma EG.D přibližně 450. Nejvíce jich je v Pardubickém kraji a Kraji Vysočina, kde byly ve čtvrtek večer a v noci na pátek bouře nejprudší. Energetici počítají s tím, že všechny opravy stihnou dokončit ještě v pátek. 

Podle mluvčích obou distribučních společností byl nejčastější příčinou poruch pád stromů a větví do vedení. „Máme na řadě míst poškozené izolátory, přetrhané vodiče,“ uvedla mluvčí ČEZu Soňa Holingerová. Českem se bouřky přehnaly ve čtvrtek vpodvečer a v noci. Ve čtvrtek kolem 22:00 evidovala společnost ČEZ Distribuce asi 40 tisíc domácností bez elektřiny. 

Omezení na železnici

Drážní hasiči měli v noci kvůli bouřkám 54 výjezdů. Vedle spadlých stromů na koleje nebo do trakčního vedení Správa železnic řešila i zaplavené koleje a výpadky zabezpečovacího zařízení.

Stále trvá mimořádná výluka mezi Hlubokou nad Vltavou-Zámostím a Českými Budějovicemi, kudy jezdí rychlíky z Českých Budějovic směrem na Prahu i na Brno. Železničáři předpokládají, že se ji podaří zprovoznit až v sobotu. Potíž je v tom, že bouři neodolaly ani dva sloupy trakčního vedení, které spadly, což opravu komplikuje.

Až do neděle však bude kvůli nestabilní skále zavřená trať mezi pražskou Zbraslaví a Vraným nad Vltavou, která je součástí turisticky atraktivního Posázavského pacifiku. „Všechny vlaky budou v uvedeném úseku nahrazeny náhradní autobusovou dopravou,“ uvedla mluví Českých drah Gabriela Novotná.

Ještě v pátek večer přibyla jedna mimořádná výluka, kterou způsobily větve popadané do trolejí. Doprava se zastavila u Rantířova na Jihlavsku, kudy vede trať Havlíčkův Brod – Veselí nad Lužnicí.

Spojení Prahy s Brnem přes Vysočinu již je průjezdné bez omezení a provoz se podařilo obnovit také na trati z Domažlic na hranice s Bavorskem, kde v pátek odpoledne narazil mezistátní expres do padlého stromu.

Nebyla to jediná taková nehoda. Také na trati u Provodova-Šonova na Náchodsku narazil v pátek ráno nákladní vlak do stromu spadlého na trať. Nehoda se obešla bez zranění.

Stromy padaly i na lidi. Na jihu Čech dva zahynuli, v Havlíčkově Brodě utrpěl další vážné zranění

Meteorologové vydali pro čtvrteční odpoledne a večer výstrahu na silné bouřky, která měla v pásu procházejícím zhruba středem republiky od jihu na sever nejvyšší možný stupeň nebezpečí. Bouře s přívalovými dešti, případně kroupami a také prudkými poryvy větru způsobily mnoho škod. V jižních Čechách zahynuli dva lidé, na jejichž auto spadl strom.

UDÁLOSTI: Českem se prohnaly bouřky, na Písecku zemřeli dva lidé pod padlým stromem (zdroj: ČT24)

Havlíčkobrodská nemocnice v noci hospitalizovala se středně vážným zraněním muže, na kterého rovněž spadl strom. Jen tato nemocnice ošetřila desítky lidí se zraněními, která si způsobili při odklízení následků čtvrtečních bouřek, uvedla mluvčí nemocnice Petra Černo.

Havlíčkobrodsko je jednou z nejhůře zasažených oblastí. Na okraji Havlíčkova Brodu poškodily padlé stromy chatovou oblast. Hasiči museli k jejich likvidaci přivézt několik jeřábů. Drobnější úklid zůstal již na chataře, kteří si od nadcházejícího víkendu slibovali něco úplně jiného. „Představovali jsme si, že budeme sedět na zahrádce a relaxovat,“ nastínil Josef Kabelka.

Výstrahy na bouřky platily v části Moravy a Slezska ještě většinu pátku. V osm hodin večer skončila jejich platnost. ČHMÚ zrušil i výstrahy na povodně, přestože některé řeky ještě jsou na prvním nebo druhém povodňovém stupni, jejich hladiny jsou však stabilní, případně klesají.