Na Písecku při bouřce spadl strom na auto a usmrtil dva lidi

U Čížové na Písecku spadl ve čtvrtek strom na osobní auto a zabil dva lidi. Podle prvotních informací nehodu nepřežili muž a žena, kteří seděli na předních sedadlech. V autě značky Fiat byly i dvě nezletilé děti, které utrpěly zranění. Dětem nabídli úkryt ve voze právě lidé, kteří nakonec nepřežili. Bouřky ochromily také Plzeňsko, jižní Čechy nebo Vysočinu. Na několika tratích nejezdí vlaky, neprůjezdná je i hlavní trať u Havlíčkova Brodu, kudy jezdí vlaky Praha–Brno. Na Královéhradecku museli hasiči evakuovat dva dětské tábory.

Dvě děti, které na Písecku utrpěly po pádu stromu na osobní auto zranění, převezli záchranáři do tamní nemocnice. „Okolnosti této dopravní nehody jsou tragické. Na místě jsme zjistili, že muž a žena, kteří při nehodě přišli o život, zastavili a nabídli pomoc dětem, které se i s rodiči schovávaly před bouří. Děti nastoupily, rodiče zůstali venku a za pár minut spadl na auto strom,“ uvedla mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová.

Silná bouřka v okolí Čížové podle ní způsobila pád několika stromů. Dodala, že bouřka komplikuje provoz na řadě jihočeských silnic. Například v centru Českých Budějovic hasiči odstraňují popadané větve. Od 17:30 měli kvůli bouřce zatím čtyřicet výjezdů. „Nejzasaženější je Písecko a Českobudějovicko,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Evakuace dětí z táborů

Hasiči v Královéhradeckém kraji museli ve čtvrtek večer kvůli silným bouřkám evakuovat dva dětské tábory, a to u Liberka na Rychnovsku a u Vernéřovic na Náchodsku. „Děti jsou v pořádku, nemáme hlášené žádné zranění,“ napsali hasiči na Twitteru.

Do tábora ve Vernéřovicích se nemohl dostat evakuační autobus, proto dobrovolní hasiči odváželi děti z táobra do obce automobily. Z obce je autobus převezl do školy v Meziměstí, kde našli dočasné zázemí.

Celkem vyjížděli hasiči v kraji zatím k 50 událostem souvisejícím s počasím, jednalo se hlavně o popadané stromy. Před 22:00 informovali, že počet výjezdů neustále narůstá. 

Domácnosti bez proudu

Kvůli bouřkám se navíc v Královéhradeckém a Pardubickém kraji ocitlo asi 40 tisíc domácností bez elektřiny, uvedla regionální mluvčí ČEZu Šárka Lapáčková Beránková. K 22:00 energetici v Královéhradeckém kraji evidovali 13 poruch na vedeních vysokého napětí, a to na Hradecku, Rychnovsku a Náchodsku. V Pardubickém kraji bylo 22 poruch na vedeních vysokého napětí. Zejména bylo zasaženo Chrudimsko, Pardubicko a Orlickoústecko.

„Číslo domácností bez dodávek energie stále kolísá, protože máme v terénu pracovníky poruchových čet, kteří na odstranění poruch pracují i nyní, kdy bouřky stále trvají. V terénu máme maximální počty pracovníků,“ uvedla mluvčí.  

Na některé tratě se vrátí vlaky až dopoledne

Následky bouřek přerušily také dopravu na některých železničních tratích. V některých případech to bylo kvůli popadaným stromům nebo poškozené troleji, například trať z Plzně do Klatov byla podle mluvčí Správy železnic Nely Friebové po bouřce zaplavená.

Tratě v západních Čechách jsou již průjezdné, u některých však počítají železničáři s tím, že se provoz obnoví až v pátek dopoledne. Patří k nim i hlavní trať mezi Havlíčkovým Brodem a Žďárem nad Sázavou, která je součástí hlavní železniční spojnice Prahy a Brna. České dráhy poslaly cestující náhradními autobusy, jeden vlak, který vyjel z Brna směrem na Prahu, se vrátil a cestující přestoupili do jiného vlaku, který jel po paralelní trati přes Českou Třebovou. 

V Příbrami zaplavila voda parkoviště

Výjezdy zaznamenali také středočeští hasiči, kteří zasahovali hlavně na Příbramsku. Nejčastěji odstraňovali stromy spadlé na silnice nebo čerpali vodu ze zatopených sklepů. V Příbrami museli také odčerpávat vodu ze zaplaveného parkoviště. Do večera hasiči v regionu zaznamenali do 25 případů souvisejících s počasím, z toho více než polovinu v okrese Příbram. 

Horší situace byla večer také v okrese Praha-východ a na Mladoboleslavsku. Například v Říčanech u Prahy auta obtížně projížděla podjezd pod železniční tratí, vozovka tam byla také zaplavená.

Dešťová voda, která natekla do budov či zaplavila silnici, zaměstnala také hasiče v hlavním městě. V Mokřanské ulici ve Strašnicích museli pomoci autu, které uvízlo v laguně na vozovce. V několika případech jednotky odstraňovaly popadané stromy a větve.
 

Na Vysočině ve čtvrtek v podvečer napršelo někde za hodinu přes 20 litrů na čtvereční metr. Nejvíc deště bylo na Jihlavsku a Žďársku. Hasiči evidují od 16:00 v souvislosti s počasím 17 výjezdů, hlavně kvůli popadaným stromům. 

V Brtnici na Jihlavsku napršelo 22 litrů na čtvereční metr, v Kadově na Žďársku to bylo 23 litrů a v Počátkách na Pelhřimovsku ještě o litr víc. Vodu museli na Jihlavsku čerpat v Kamenici. Za Stonařovem směrem na Brtnici zanesla bouře na silnici bahno a kameny. Podle mluvčí policie Dany Čírtkové zůstala silnice s opatrností průjezdná.

Ve Fryšavě pod Žákovou horou na Žďársku museli hasiči čerpat vodu se zaplavené garáže. Přímo ve Žďáru nad Sázavou kontrolovali odtoky kanalizace. Stromy odstraňovali například ve Starém Telečkově nebo v Novém Městě na Moravě.

Podle Čírtkové byly spadlé stromy i na dálnici D1 v úseku mezi 91. a 98. kilometrem. Stala se tam také dopravní nehoda. V Myslotínské ulici v Pelhřimově se voda nahromadila pod mostem. „Zatím není hlášeno žádné zranění s těmito událostmi,“ dodala Čírtková.